Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до фаху.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
94.72 Кб
Скачать

1.2 Види pr-Комунікацій в мережі Інтернет

Якщо виходити з цільової аудиторії, то види PR в Інтернеті можна розділити на mass relations (масова комунікація), group relations (взаємини з групами) та media relations (відносини зі ЗМІ), у кожної з яких - свої завдання.

Для mass relations це можє бути брендинг в Інтернеті, просування товару або сайту. Просування сайту стало найбільш цінной послугой, коли необхідно залучити до сайту увагу цільової аудиторії і створити на ньому активну спільноту постійних відвідувачів сайту (community), яке є найближчим діловим оточенням компанії.

Media relations - це будь-які відносини за допомогою медіа, взаємодія із засобами масової інформації за допомогою використання можливостей Мережі (розсилка прес-релізів, створення на веб-сайті спеціального розділу «для преси», написання замовних статей та інших). На сьогоднішній день більшість газет та інших засобів інформації в тій чи іншій формі присутні в Мережі. Відносини зі ЗМІ, як і в офлайні, продовжують залишатися одним з найбільш часто вживаних елементів PR-діяльності.

Group relations - це відносини взаємодії через Інтернет з найближчим оточенням компанії (з цільовим сегментом ринку), тобто всіма тими, хто потребує отримання інформації про компанії. Компанія може сегментувати свій ділове оточення на певні групи і з кожної з них проводити заходи. Наприклад, набір заходів для постійних клієнтів може бути таким: розсилка інформації про зміни в цінах і нові послуги, щотижнева розсилка галузевої статистики, запрошення на презентації, привітання зі святами.

Сайт - це набір інформаційних блоків та інструментів для взаємодії з цільовою аудиторією, яка може бути представлена реальними і потенційними клієнтами і партнерами, а також представниками засобів масової інформації.

Основні блоки інформації стандартного веб-сайту:

-історія компанії;

-звернення до відвідувачів сайту першої особи компанії;

-профіль діяльності, послуги або продукція компанії;

-новини з життя компанії;

-офіційні прес-релізи, публікації ЗМІ про компанії;

-анонси проводяться організацією заходів;

-часті питання і відповіді на них;

-конференції для відвідувачів;

-питання представникам (керівникам) компанії;

-чати (сторінки спілкування користувачів мережіІнтернет);

-структура і керівництво компанії;

-відеоконференції;

-річні звіти та фінансові показники організації;

-рейтинги та опитування.

Наявність у організації корпоративного веб-сайту сьогодні вважається не просто справою престижу, але необхідністю. «Якщо Ви не представлені в Інтернеті - Ви просто не існуєте» - цією фразою можна описати значення веб-сайту для організації, навіть якщо її діяльність не пов'язана з інформаційними технологіями та продажоютоварів в Інтернеті. У Мережі при згадці організації у новинах,чи статях,робитьсяпосилання на корпоративний сайт. На сьогоднішній день вже не постає питання: чи потрібен сайт або не потрібен, але дуже актуальна тема, як зробити сайт максимально ефективним з точки зору успішної комунікації та підтримання сприятливого іміджу. Тому створення і підтримка (регулярне оновлення інформації) сайту є одним з важливих компонентів PR-діяльності в мережі Інтернет. Також дуже важливо налагодити підтримку зворотного зв'язку: по-перше, можливість для клієнта оперативно зв'язатися по електронній пошті або ICQ, і, по-друге, негайну реакцію компанії на його запит (наприклад, якщо користувач послав питання по електронній пошті, то він неодмінно повинен протягом кількох годин отримати відповідь або хоча б повідомлення про те, коли він його отримає).

Як інструмент PR-сайт є зручним каналом інформування цільових аудиторій та її вивчення. Серед іншого він дозволяє зібрати статистику по відвідувачам, намалювати портрет своєї аудиторії, що дає можливість складати найбільш адекватне повідомлення і подолати комунікаційні бар'єри. Наприклад, компанія може надавати доступ до певної інформації тільки зареєстрованим користувачам, для чого відвідувачам сайту треба відповісти на невелику анкету.

Наступний тип PR-комунікацій в Інтернеті - це регулярний моніторинг профільних веб-форумів. По-перше, це дозволяє просувати саму компанію і її послуги. Так, можна підказати його учасникам звернутися для вирішення їх проблем у вашу компанію,або розгорнути дискусію, в якій опосередковано або безпосередньо буде порушена вигідна для компанії тема. По-друге, своєчасно виявляти комунікативні проблеми та оперативно їх вирішувати. Наприклад, на форумі обговорюється, що у вашому магазині продавці обслуговують дуже повільно, кредитні картки не приймаються, але дуже зручна парковка і різноманітний асортимент продуктів. Така інформація повинна аналізуватися і використовуватися відділом маркетингу.

Таким чином, мережа Інтернет є електронним засобом комунікації, має ряд переваг перед іншими засобами масової комунікації і містить великий потенціал для подальшого розвитку PR в мережі.