Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поняття митного режиму.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Глава 4 Митний режим експорту

Легальне визначення поняття митного режиму експорту міститься у статті 229 Митного кодексу України, відповідно до якої експорт (остаточне вивезення) – митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення. Зазначений вид митного режиму здебільшого застосовується при укладанні зовнішньоекономічних контрактів на постачання вітчизняної продукції чи сировини за кордон. Не слід ототожнювати поняття митного режиму експорту та експорту як зовнішньоекономічної операції. Визначення останнього, як і у випадку з імпортом, дається у Законі «Про зовнішньоекономічну діяльність», відповідно до якого експорт – це продаж товарів українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів. Тобто такий вид зовнішньоекономічної діяльності, як експорт може оформлюватися у митному відношенні не тільки в режимі експорту, а й інших режимах, зокрема в реекспорті.

Митний режим експорту може бути застосований до товарів, що призначені для вивезення за межі митної території України, та до товарів, що вже вивезені за межі цієї території та перебувають під митним контролем (наприклад, у режимі тимчасового вивезення, переробки за межами митної території України), за винятком товарів, заборонених до поміщення у цей митний режим відповідно до законодавства.

Для поміщення товарів у митний режим експорту особа, на яку покладається дотримання вимог митного режиму, повинна:

1) подати митному органу, що здійснює випуск товарів в митному режимі експорту, документи на такі товари;

2) сплатити митні платежі, якими відповідно до законів України обкладаються товари під час вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту;

3) виконати вимоги, передбачені законодавством, щодо заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

4) у випадках, встановлених законодавством України, подати митному органу дозвіл на проведення зовнішньоекономічної операції з вивезення товарів у третю країну (реекспорт).

Умови застосування митного режиму експорту багато в чому схожі з умовами імпорту. Так, в обох випадках декларант зобов’язаний подати митному органу пакет документів, які свідчать про підстави, умови переміщення товарів у даному митному режимі, містять відомості щодо товарів, які експортуються, необхідні для здійснення митних процедур. Серед таких документів слід виділити митні документи, до яких належить передусім митна декларація, декларація митної вартості та ін., комерційні документи (зовнішньоекономічні контракти, рахунки-фактури тощо), товаротранспортні документи (накладні, коносаменти), дозвільні документи, які видаються уповноваженими контролюючими органами (наприклад, Державною службою експортного контролю, Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України при Міністерстві культури і мистецтв України та ін.), ліцензії тощо.

Оподаткування. Умова щодо сплати податків і зборів при експорті суттєво відрізняється від аналогічної умови при застосуванні митного режиму імпорту. Це пояснюється передусім відмінністю самих податків, які підлягають сплаті. Так, експорт окремих категорій товарів оподатковується вивізним митом.

Аналіз законодавства у цій сфері дає можливість зробити висновок про те, що вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту оподатковується вивізним (експортним) митом щодо таких товарів:

жива велика рогата худоба свійських видів, крім чистопородних (чистокровних) племінних тварин;

шкури деяких свійських тварин;

насіння льону, соняшника, рижію;

відходи та брухт чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням.

Ставки вивізного (експортного) мита встановлюються відповідними законами України: «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» від 07.05.1996 р., «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів» від 24.10.2002 р., «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» від 10.09.1999 р., «Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням» від 13.12.2006 р. У зв’язку з набуттям Україною членства у Світовій організації торгівлі передбачено поступове (щорічне) зниження ставок вивізного мита до певних значень, які відповідають принципам міжнародної торгівлі, встановленим цією організацією.

Акцизний податок при заявленні товарів у митний режим експорту не сплачується відповідно до підпункту 213.2.1 пункту 213.2 статті 213 розділу VI Податкового кодексу України.

ПДВ у випадку застосування митного режиму експорту нараховується за нульовою ставкою відповідно до підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 розділу V Податкового кодексу України. Тобто фактично податок на додану вартість не сплачується.

Наступна умова щодо застосування митного режиму експорту стосується виконання експортером законодавчо встановлених вимог щодо заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Ці вимоги, зокрема, стосуються ліцензування та квотування. Так, у 2012 році встановлено експортні квоти на срібло, золото, відходи або брухт дорогоцінних металів. Також зазначені вимоги можуть обумовлюватися специфікою окремих видів товарів, які потребують додаткових видів контролю: експортного, санітарного, ветеринарного, контролю за переміщенням культурних цінностей тощо.

Остання умова – необхідність подання митному органу дозволу на проведення зовнішньоекономічної операції з вивезення товарів у третю країну – поширюється на випадки, коли експортуються (реекспортуються) товари іноземного походження, які входять до переліку товарів іноземного походження, реекспорт яких з митної території України потребує надання митним органам дозволу Міністерства економіки України, затвердженого наказом Мінекономіки України від 18.03.2009 р. № 222.