Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Вибір граматичної категорії займенника в діловому тексті.

Займенник — це повнозначна частина мови, яка вказує на предмети, ознаки, кількість, але не називає їх. Займенники у мові вживаються часто для того, щоб уникнути повторення тих самих слів. При цьому їхню форму треба обов'язково узгоджувати з родом і числом іменників, замість яких ці займенники вжито. Правильно вжиті займенники допомагають пов'язати речення у тексті.

Кількість займенників у лексичному складі української мови порівняно з іншими повнозначними частинами мови невелика, але вживаються вони дуже часто. Речень, у яких би не було займенників, небагато.

За значенням і граматичними особливостями займенники неоднорідні.

Вони поділяються на дев'ять розрядів:

— особові (я, ми, ти, ви, він, вона, вони, воно);

— зворотний (себе),

— присвійні (мій, наш, твій, ваш, їхній, свій);

— вказівні (цей, той, такий, стільки);

— означальні (весь, кожний, інший, сам, самий);

  • питальні (хто, що, який, чий, скільки, котрий);

— відносні (ті, що й питальні, але вживаються для приєднання підрядних речень до головних).

Множина займенників для першої особи — ми (існує авторське ми, наприклад у науковому стилі: У процесі дослідження ми прийшли до висновку...

Для другої особи ти множина — займенник ви. Є форма пошани (множина), що існує в мовленнєвому етикеті для спілкування з особами старшого віку, незнайомими.

В офіційному спілкуванні до особи, починаючи з 16-річного віку, вживають займенник Ви.

Особливості використання займенників у ділових паперах

1. Слід уникати використання займенників (якщо можна) або у їх значенні вживати інші частини мови (особливо в автобіографії, заяві, службових записках).

Прошу Вас надати мені грошову допомогу в зв'язку з моїм скрутним становищем — Прошу надати грошову допомогу у зв'язку зі скрутним становищем.

Я особисто сама перевірила Ваші контрольні роботи — Я перевірила контрольні роботи.

2. Дійова особа в реченні, виражена займенником, повинна стояти у називному, а не в орудному відмінку: вами доведено — ви довели, ними проведено — вони провели.

3. Не слід використовувати особові займенники в присутності тих, про кого йде мова.

Пам'ятайте! Використання чи невикористання займенників змінює тональність ділових текстів, може підсилювати або пом'якшувати категоричність наказу, вимоги, прохання, поради тощо.

Увага! Запам'ятайте правильну форму вживання займенників у таких словосполученнях:

дякую Вас — дякую Вам

пробачте мене — пробачте мені

на котру годину — о котрій годині

скільки годин — котра година

характерний йому — характерний для нього

кепкувати над ним — кепкувати з нього

Правильний наголос у займенниках — це не тільки культура мовлення, а й засіб уникнення двозначності.

Контрольні завдання

Вправа 1. Перекладіть словосполучення українською мовою.

Сделать вопреки ему, прийти к ней, становиться между тобой и ею, стоять над всеми йми, распорядиться насчет их, жить без нее, бьіть вьіше ее, работать с ними, уйти наперекор им, все за исключением их.

Вправа 2. Відредагуйте речення, поясніть характер помилок.

1. Я відчинив двері свої хати і був збитий з ніг сильнющим ударом. Коли опам'ятався, то побачив перед очима боксерську рукавицю на руці моєї жінки (з листа до міліції). 2. Уже підготовлено списки громадян, які підлягають паспортизації. Частина з них проходить останню стадію доробки. 3. Відділ, де працюють мої батьки, найкращий в інституті. Йому доручають виконання найскладніших проектів. Вони не тільки прекрасно працюють, а й вміють відпочивати. 4. До мого батька прийшов співробітник. Я знаю, що він його дуже поважає. 5. Мироненко працює з Іваном три роки. За цей час він досяг певних успіхів. 6. Сьогодні наша команда грає з сильним суперником. Усі вони сподіваються на перемогу. 7. Він просидів цілий вечір, обдумуючи свою автобіографію. 8. У мойого брата канікули вже розпочалися. 9. Викладачка запропонувала курсанту вичитати свою доповідь. 10. Марина нікого не повідомила, що поїхала до своїх батьків. 11. У кожної людини є своя заповітна мрія. 12. Коли мама побачила, що я прибрала в кімнаті, вона схопилася за свою голову.