Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Тема 6. Криміналістичне зброєзнавство: дослідження вогнепальної зброї, вибухових пристроїв і речовин та слідів їх застосування; дослідження холодної зброї

План заняття:

1. Поняття зброї та її види.

2. Поняття, об’єкти та значення криміналістичного дослідження вогнепальної зброї та слідів її застосування.

3. Правила обережності при огляді зброї на місці події.

4. Механізм пострілу. Механізм утворення слідів зброї на патронах, гільзах, кулях.

5. Сліди застосування вогнепальної зброї і їх класифікація.

6. Питання, які вирішує судово-балістична експертиза.

7. Методика проведення судово-балістичної експертизи.

8. Дослідження вибухових пристроїв і вибухових речовин.

9. Поняття холодної зброї та її класифікація.

10. Питання, що вирішуються експертизою холодної зброї.

Хід практичного заняття

Студенти знайомляться з висновками експертиз холодної зброї, судово-балістичних експертиз, вибухотехнічних експертиз, а також проводять наступні дії:

  1. Оглядають об’єкт: ніж, кастет, кулю, гильзу, дриб, пробоїну, частину вибухового пристрою і складають фрагмент протоколу огляду місця події.

  2. Відносно розглянутого предмета формулюють питання для постанови про призначення експертизи холодної зброї, судово-балістичної або вибухотехнічної експертизи.

ПРОТОКОЛ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ

м. " ___" ____________ 2003 р.

Слідчий слідчого відділення ВВС Малиновського РВ ОМУ УМВС України в Одеській області лейтенант міліції Миро-нов О. О. на підставі повідомлення, яке було одержане о 10.00 від чергового РВВС лейтенанта міліції Олексієва М.В., прибув за вказаною адресою, де у присутності понятих (прі­звища, ім'я, по батькові, адреса) і за участю фахівців (судо­вого медика, криміналіста, інженера, автотехніка та інших учасників огляду), керуючись ст. 190, 191 КПК України (якщо проводиться огляд трупа, необхідно посилання і на ст. 192 КПК України), здійснив огляд місця події (вказати наступне: приміщення, відкрита місцевість, адреса), про ре­зультати якого відповідно до ст. 85, 195 КПК України склав протокол.

Понятим ...... і ........ роз'яснено їх права і обов'язки від­повідно до ст. 127 КПК України, а фахівцю — згідно зі ст. 128-1.

Огляд розпочато (вказати час), проведено (при якій погоді і освітленні — природному, денному, в ясну погоду).

Оглядом встановлено.

1. Загальна характеристика місця пвдії, зазначення місця його знаходження, опис його оточення.

2. Опис входів, шляхів (суміжних приміщень, драбин, две­рей, доріг та ін.), які ведуть до місця події, стан вікон та ін.

3. Послідовний опис окремих об'єктів (предметів, слідів) із зазначенням місця їх розташування, властивостей і ознак, застосованих способів їх виявлення, фіксації та вилучення.

4. Опис негативних обставин.

5. Вказівка про здійснення фотозйомки в ході огляду місця події (які об'єкти, якою камерою, з яких точок) і складення планів, схем та ін.

Огляд закінчено (вказати час).

З місця події вилучено (вказати що вилучено, як упакова­но, опечатано, куди направлено).

До протоколу додаються: план, схема, негативи, знімки та ін. Протокол прочитано, записано вірно, зауважень від учас­ників огляду не надійшло.

Поняті (підписи) (розшифровка підписів)

Учасники огляду (підпис) (розшифровка підписів)

Слідчий (підпис) (розшифровка підписів)

ПРИБЛИЗНИЙ ОПИС КУЛІ Й ГІЛЬЗИ У ПРОТОКОЛІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ

(фрагмент)

... На підлозі, на відстані 2 м від північної і 0,8 від східної стіни, під столом, виявлено гільзу, яка виготовлена з металу жовтого кольору. Довжина гільзи 16 мм, діаметр денця 9 мм, діаметр дульця 7,6 мм; на денці гільзи є маркі-ровка "Д-43-А". Капсуль має вм'ятину у вигляді краплі. На дульці є дрібні вм'ятини. На підлозі, на відстані 0,6 м від західної і 0,8 м від південної стіни, виявлено отвір. Після випилювання частини дошки підлоги з останньої була витя­гнута куля. Куля напівсферична (один кінець кулі за фор­мою), покрита оболонкою металу червоного кольору. На ци­ліндричній поверхні кулі чітко відображені чотири сліди у вигляді рисок, які мають правий нахил. Висота кулі 14 мм, діаметр основи 7,7 мм.

Поняті (підписи) (розшифровка підписів)

Слідчий (підпис) (розшифровка підписів)

Семінарське заняття № 7 - 2 години

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]