Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Temi_seminarskikh_zanyat.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Тема 5. Речі у римському приватному праві

Теоретичні питання

  1. Загальна характеристикаречових прав.

  2. Поняття та види речей.

  3. Поняття прававласності. Характерні риси права власності.

  4. Зміст права власності. Правомочності власника.

  5. Встановлення та припинення посідання.

  6. Посесійний захист.

Контрольні завдання:

1. Юриста запитали: «Якщо тварина поранена так сильно, що її можна взяти, то чи вважається вона твоєю з цього моменту?». Дайте консультацію.

2. Требацій, який жив на узбережжі, одного дня знайшов скриню, де були різноманітні товари. Оскільки вказівки на те, чиї це товари, не було, він забрав скриню собі. Через деякий час до нього прийшов раб Муція з листом від останнього і проханням повер­нути речі. Кому належать речі, які в бурю було викинуто за борт для полегшення судна?

3. До юриста звернулися з питанням: «Хто має бути власником речі, якщо на пергаментних паперах Тиція Мевій напише вірш, розповідь, промову?» Дайте відповідь.

4. Велій є власником двох будинків, побудованих один біля одного. З них він одночасно продає один буди­нок Петрицію, а другий - Урбану. Ділянка останнь­ого доходить до самої стіни будинку Петриція. Але Урбан не бажає, щоб вікна (які за місцевими звичая­ми відкриваються назовні) й надалі виступали у по­вітряний простір, який йому належить, а також він не згоден, щоб з даху будинку Петриція вода стікала на його ділянку. Але Петрицій посилається на те, що в договорі купівлі-продажу є умова про те, що дім продається «в наявному видимому стані». Як вирішити спір?

5. Власник будинку, переданого в оренду, зажадав негайного виселення орендаря під тим приводом, що будинок йому потрібний для термінового перевлаштування під торгівельну крамницю. Орендар заперечував на тій підставі, що контрактом строк оренди не встановлений, і зажадав собі від претора інтердикт про захист права володіння. Чи буде його вимога задоволена?

Тема 6. Права на чужі речі.

Теоретичні питання

1. Поняття та види прав на чужі речі.

2. Сервітути.

3. Суперфіцій та емфітевзис.

4. Заставне право.

5. Захист прав на чужі речі.

Контрольні завдання:

1. Син успадкував після смерті батька серед іншого майна й землю на праві володіння. Яким є це придбання - первісним або похідним? До настання строку набувальної давності зазначеному володінню бракує кілька місяців. Чи може син бути позбавлений володіння третьою особою? Чи буде для сина-спадкоємця зарахований строк добросовісного володіння батька або його треба починати рахувати спочатку?

2. Якийсь громадянин придбав статую Юпітера, але не обумовив при цьому, що купує її разом з п'єдесталом. Чи може він, побачивши в майстерні скульптора придбану статую на гранітному п'єдесталі, вимагати видачі п'єдесталу разом зі статуєю?

3. Якийсь Гай купив у Марка будинок, не вчинивши обряд манципації. Через рік він помер, не залишивши спадкоємців. Землю самовільно зайняв Троян, проти якого Марко негайно подав виндикаційний позов. Чи мав право Марко подати даний позов?

4. Гай придбав у Тита річ, не знаючи про те, що вона крадена. Коли проти нього був пред'явлений виндикаційний позов з боку хазяїна речі, з'ясувалося, що Гай і Тит у сукупності володіли річчю протягом строк, необхідного для набуття права власності на річ за набувальною давністю. Гай, посилаючись на це, відмовився повернути річ. Яке рішення прийме суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]