Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

21

Тема 8. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави у суді

1)Сутність і завдання представництва прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді.

2) Організація роботи по виконанню функції представництва.

3) Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави у розгляді судами цивільних справ.

4) Представництво прокуратурою інтересів держави у розгляді судами господарських справ.

У Конституції України (ст. 121) визначена функція пред­ставництва прокуратурою інтересів громадянина або держа­ви в суді у випадках, визначених законом. Названа функція є новою для прокурорської діяльності, оскільки раніше по­дібних обов'язків на прокуратуру на конституційному рівні не покладалося. У той же час слід зазначити, що прокурор і ра­ніше виступав як представник держави, юридичних осіб і гро­мадян, захищаючи їхні права та інтереси в суді. Однак його діяльність була складовою частиною наглядової функції.

Новизна представницької функції, яка зазначена також і в ч. 2 ст. 5 Закону «Про прокуратуру», полягає в тому, що пра­вове положення прокурора, яким він наділений у цивільно­му і господарському судочинстві, визначається в його кон­ституційному статусі як суб'єкта представництва інтересів громадянина або держави в суді. Держава, визнаючи важли­ве значення прокуратури у реалізації положень Конституції про захист у судовому порядку прав громадян, порушених не­законними діями і бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування і їх посадових осіб, а також по відшкодуванню державі матеріальних збитків, закріпила у Конституції України за прокуратурою функцію представниц­тва. Незважаючи на те, що закріплена у Конституції функція представництва не конкретизована, прокуратура активно її реалізує як норму прямої дії. Цьому сприяють і норми Ци­вільно-процесуального (ЦПК) і Господарсько-процесуально­го кодексів (ГПК).

Закон «Про прокуратуру» (ст. 361 ) визначає, що «представ­ництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави про­цесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інте­ресів громадянина або держави у випадках, передбачених за­коном». Формами представництва, що означає реалізацію представницької функції, є: 1) звернення до суду з заявами або позовами з метою захисту інтересів громадянина чи дер­жави або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб; 2) участь прокурора в суді при розгляді цивільних і господарських справ про захист прав і законних інтересів окремих громадян або держави; 3) внесен­ня апеляційного, касаційного подання або заяви про їх пере­гляд за нововиявленими та винятковими обставинами і участь у цих переглядах (ст. 361 Закону «Про прокуратуру»).

Представництво прокурором інтересів громадян або дер­жави в суді — це одна з важливих гарантій забезпечення за­хисту їх інтересів. Приводами для дій прокурора щодо здійс­нення представництва відповідно до вимог наказу Генераль­ного прокурора України № 6/3 гн від 7 травня 2004 р. «Про організацію роботи по представництву прокурором інтересів громадянина або держави в суді» можуть бути:

1) звернення до прокуратури громадян;

2) звернення до прокуратури юридичних та посадових осіб;

3) повідомлення в засобах масової інформації;

4) власна ініціатива прокурора;

Підставами представництва, як визначає ст. 36 Закону України «Про прокуратуру», у суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний або матеріальний стан або з інших поважних причин самостійно захистити свої по­рушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні по­вноваження, а інтересів держави — наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших держав­них інтересів внаслідок протиправних дій (без фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Таким чином, прокурор звертається до суду або госпо­дарського суду за захистом прав і законних інтересів грома­дян, держави, а також підприємств і інших юридичних осіб, коди цього вимагає охорона державних інтересів. Такі повно­важення прокурора закріплені в ст. 20 Закону України «Про прокуратуру”, де передбачено, що при виявленні порушень закону він або його заступник у межах своєї компетенції ма­ють право «звертатись до суду з заявою про захист прав і за­конних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб». Таке право прокурора регламентова­не у ст. 45 ЦПК і статтях 2, 29 ГПК.

Здійснюючи захист прав і законних Інтересів громадян і держави, прокурор представляє їх інтереси перед відповідни­ми органами (органами державної влади, правоохоронними органами, підприємствами, установами, організаціями), які правомочні усунути порушення закону і поновити порушені права. Тобто представництво прокуратури — це правовідно­сини, в силу яких прокурор (представник) виступає в суді від імені держави або громадянина по захисту порушених прав, свобод і інтересів. Представництво — це ефективний інстру­мент реалізації правоохоронної місії прокуратури, який забез­печує законність у державі, захищає права та свободи грома­дян і державні інтереси.

Як справедливо зазначають ряд науковців, завдання пред­ставництва є захист прав, свобод і законних Інтересів громадян й інтересів держави . Ця діяльність регламентована Конститу­цією України, Законом України «Про прокуратуру», нормами ЦПК і ГПК, а також наказом Генерального прокурора України № 6/Згн від 7 травня 2004 р. «Про організацію роботи по пред­ставництву прокурором інтересів громадянина або держави в суді». У наказі зазначається: «Представництво прокуратурою інтересів громадянина чи держави в суді полягає у здійсненні прокурором процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом, є засобом захисту і поновлення порушених прав громадян та інтересів держави» (п. З наказу).

Отже, представництво прокуратурою інтересів громадян і держави в суді слід розглядати як напрямок прокурорської діяльності, що одержала статус конституційної функції про­куратури. Характерно, що ця діяльність прокуратури, як уже було сказано, тісно пов'язана з діяльністю по нагляду за до­держанням і застосуванням законів (загальним наглядом). Необхідно виділити ряд особливостей такого представницт­ва: по-перше, представництво ґрунтується безпосередньо на нормі Конституції України, в той час як інші представницт­ва здійснюються на підставі доручень, адміністративних або законодавчих актів; по-друге, особливістю прокурорського представництва є те, що його здійснює орган, який не має свого інтересу і завжди виступає на захист законності.

Суб'єктами реалізації представництва інтересів громадян і держави, а також контролю за його здійсненням є:

а) Генеральний прокурор України та його заступники, а також прокурори Управління представництва інтересів гро­мадян і держави в судах, Головного управління військових прокуратур Генеральної прокуратури України;

б) прокурори Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя; військових регіонів і Військово-Морських Сил;

в) прокурори міських, районних, міжрайонних прокура­тур, військових прокуратур гарнізонів та інших спеціалізова­них прокуратур.

Предметом прокурорського звернення до суду — заяви або позову — можуть бути: 1) незаконні акти органів держав­ної влади та місцевого самоврядування, які прокурор пропо­нує переглянути в судовому порядку; 2) протиправні дії, які прокурор пропонує припинити, або вчинити дії, передбачені законом, тому прокурор пропонує виконати їх за допомогою судового рішення; 3) моральна та матеріальна шкода, запод­іяна порушеннями, яку прокурор пропонує відшкодувати су­довим рішенням.

Таким чином, прокурор, виконуючи представницьку фун­кцію у своїй діяльності, вирішує головне завдання, яке передбачає захист прав, свобод і законних інтересів громадян і інте­ресів держави. Реалізацію функції представництва він здійс­нює, як уже зазначалося, у кількох формах. Слід підкресли­ти, що дві форми — досудове провадження, яке включає в себе підготовку і звернення до суду з заявами та позовами, а також участь у розгляді в судах цивільних або господарських справ — є обов'язковими складовими елементами функції представ­ництва. Третя форма — внесення апеляційного та касаційно­го подання або заяви про перегляд за нововиявленими та ви­нятковими обставинами — застосовується прокурором, коли виникають певні обставини при розгляді справ у суді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]