Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
116.22 Кб
Скачать

4) Представництво прокуратурою інтересів держави у розгляді судами господарських справ

Прокурорсько-представницькі правовідносини після звернення прокурора з позовом до суду одержують свій роз­виток у наступній стадії господарського судочинства — стадії розгляду справи по суті. На цій стадії реалізується головна і відповідальна частина усієї роботи прокуратури по здійснен­ню конституційної функції представництва. Прокурор, реалізуючи визначені Конституцією України (п. 2ст. 121), Зако­ном України «Про прокуратуру» (п. 2 ст. 5) та статтями 2 і 29 ГПК повноваження, вчиняє в суді процесуальні дії з метою захисту інтересів держави.

Процесуальне положення прокурора, який заявив позов у інтересах держави у господарському процесі, можна визна­чити як: а) сторона в процесі, бо він пред'являє докази і праг­не добитися визнання правильності своїх вимог; б) захисник інтересів держави, бо має державну зацікавленість, захищаю­чи права та інтереси не свої, а інших осіб, і рішення суду за позовом прокурора поширюються не на самого прокурора, а на особу, в інтересах якої пред'явлено позов.

Все це свідчить про те, що прокурор, який пред'явив по­зов у інтересах інших осіб, не може в процесі займати проце­суальне положення позивача. У той же час прокурор, як суб'єкт господарського процесу, не має ніяких додаткових повноважень або переваг порівняно з Іншими особами, які беруть участь по справі. Прокурор, який пред'явив позов, має обов'язки і користується правами позивача, крім права на укладання мирової згоди (ст. 22 ГПК).

Діяльність прокурора у господарському судочинстві, крім звернення до суду з позовами та заявами, включає: а) участь у розгляді судом будь-якої справи за ініціативою прокурора чи за ухвалою суду, якщо це необхідно для захисту інтересів держави; б) внесення апеляційних та касаційних подань та подань про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами.

Генеральний прокурор у наказі за № 6/3 від 7 травня 2004 р. вимагає від прокурорів вживати у межах своєї компе­тенції, за наявності підстав для захисту інтересів громадян або держави заходів, спрямованих на своєчасне і повне застосу­вання повноважень для пред'явлення в суди і підтримання позовів.

Відповідно до ст. 29 ГПК прокурор бере участь у госпо­дарському процесі при розгляді справ, порушених за його за­явою, а також у випадках, передбачених законом або коли це визнане необхідним господарським судом. Про свою участь у справі прокурор повідомляє суд письмово. Господарський суд, як передбачено ст. 64 ГПК України, у випадках прийняття по­зову повинен не пізніше п'яти днів з дня надходження дано­го документа повідомляти про порушення провадження по справі. У статті 2 ГПК зазначено, що господарський суд ви­рішує справу за позовними заявами прокурорів і заступників, які звертаються до господарського суду в інтересах держави.

Враховуючи, що у практичній діяльності виникли питан­ня щодо офіційного тлумачення положень ст. 2 ГПК, Консти­туційний Суд України своїм рішенням від 8 квітня 1999 р. дав роз'яснення, що положення ст. 2 ГПК у контексті п. 2 ст. 121 Конституції України слід зрозуміти так, що прокурор та його заступник подають до господарського суду позови саме в інте­ресах держави, а не в інтересах підприємств, установ і орга­нізацій, незалежно від їх підпорядкування і форми власності. Прокурор самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві, в чому полягає порушення інтересів держави або в чому існує загроза її інтересам, і ця заява за ст. 2 ГПК України є підста­вою для порушення справи в господарському суді. При цьому в позовній заяві має бути зазначено орган державної вла­ди чи орган місцевого самоврядування, якому законом нада­но повноваження органу виконавчої влади (п. 2 Рішення КС за № 3 - рп). Таке обмеження кола суб'єктів, в інтересах яких може бути подана заява прокурором, тільки державою, як вважають деякі науковці, суперечать п. 6 ст. 20 Закону «Про прокурату­ру», п. 5 ст. 2 Закону «Про власність» . Погоджуючись з такою позицією, зазначимо, що зараз у практичній діяльності про­курор, звертаючись до господарського суду в інтересах держа­ви, в позовній заяві самостійно визначає, в чому полягає пору­шення інтересів держави та обґрунтовує необхідність їх захис­ту, а також вказує орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Прокурори звертаються до господарських судів з позова­ми в інтересах підприємств, організацій і громадян — під­приємців в особі органу, який здійснює функції держави у випадках, коли встановлено, що порушення законних прав цих суб'єктів поєднано із посяганням на державні інтереси. Це може бути у разі порушення нормальної експлуатації об'єктів телекомунікацій, транспорту, енергетики, медичних закладів, перешкоди діяльності підприємств оборонної про­мисловості, паливно-енергетичного комплексу та інших. У разі прийняття господарським судом позовної заяви, поданої прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваже­ного здійснювати функції держави у спірних правовідноси­нах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Особливість процесуального положення прокурора, який у разі подання ним позову в інтересах держави не є позива­чем, полягає у тому, що відмова прокурора від поданого ним позову, зменшення розміру позовних вимог, зміна підстави або предмета позову не позбавляють позивача права підтри­мувати позовні вимоги (ч. 4 ст. 29 ГПК).

Відмова позивача від позову, поданого прокурором в інте­ресах держави, не позбавляє прокурора права підтримувати позов і вимагати вирішення спору по суті. Відповідно до наказу Генерального прокурора України за № 6/3 від 7 травня 2004 р. прокурори обов'язково повинні брати участь у роз­гляді господарськими судами всіх справ, порушених за позо­вами прокурора та його поданнями в першій, апеляційній та касаційній інстанціях: «Організацію участі прокурора у роз­гляді справ в апеляційних судах та місцевих господарських судах покласти на підрозділи представництва Інтересів грома­дян і держави в судах прокуратур областей і прирівняних до них за місцем знаходження зазначених судів (п. 9.1 наказу).

Крім цього, у разі звернення з позовом до господарсько­го суду не за місцем знаходження прокуратур, копію позову (заяви) разом з матеріалами надсилати відповідному проку­рору для забезпечення участі у розгляді справи і письмово інформувати про це суд, до якого направлено позов (заяву). Прокурор, який забезпечував участь у суді, невідкладно пись­мово повідомляє прокурора, який направив позов, про ре­зультати його розгляду.

Обсяг і межі повноважень прокурора, який бере участь у господарському судочинстві, визначається Господарсько-процесуальним кодексом, зокрема, ст. 22 ГПК, де передбаче­но, що прокурор, який бере участь у господарському процесі, має право знайомитися з матеріалами справи, робити випис­ки, знімати копії, брати участь у судових засіданнях, подава­ти докази, брати участь у дослідженні доказів, заявляти кло­потання, давати пояснення по справі, заперечувати проти клопотань І доводів інших учасників процесу, підтримувати поданий позов та відмовлятися від нього, одержувати копію рішень, ухвал, постанов, вносити апеляційне, касаційне і ок­реме подання на рішення, ухвали і постанови судів.

Відповідно до статей 91, 106 ГПК прокурор має право вне­сти апеляційне подання на рішення (ухвали) місцевого гос­подарського суду, яке не набрало законної сили. Апеляційне подання вноситься протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом (ст. 93 ГПК). Подан­ня вноситься через місцевий господарський суд, який роз­глядав справу. Апеляційне подання розглядається у двомісяч­ний термін з дня надходження справи разом з апеляційним поданням в апеляційну інстанцію (ст. 102 ГПК).

За наслідками розгляду апеляційного подання апеляцій­ний господарський суд приймає постанову, що набирає за­конної сили з дня її прийняття (ст. 105 ГПК). На постанову апеляційного суду, рішення та ухвали місцевих господарських судів прокурор має право внести касаційне подання. Каса­ційне подання може бути принесене Генеральним прокуро­ром України, його заступниками, прокурорами обласного рівня, їх заступниками та прирівняними до них прокурорами. За касаційним поданням прокурора рішення місцевого гос­подарського суду та постанови апеляційного господарського суду перевіряє Вищий господарський суд України, а судова палата у господарських справах Верховного Суду України виступає судовою інстанцією повторної касації на постанови Вищого господарського суду України.

Касаційне подання вноситься до Вищого господарського суду через місцевий чи апеляційний господарський суд, який прийняв оскаржуване рішення чи постанову (ст. 109 ГПК). Термін для внесення касаційного подання встановлений один місяць з дня набрання рішенням місцевого господарського суду чи постанови апеляційного господарського суду законної сили (ст. 110 ГПК). Згідно зі ст. 37 Закону України «Про про­куратуру» касаційне подання на рішення судів вноситься про­курором та його заступником у межах їх компетенції, незалеж­но від їх участі у розгляді справи в суді першої інстанції. По­мічники прокурора, прокурори управлінь і відділів можуть внести касаційне подання тільки у справах, у розгляді яких вони брали участь. Процесуальне законодавство не визначає рівень прокурора, який має право на касаційне оскарження. Тому, зважаючи на положення Закону України «Про прокура­туру», можна зробити висновок, що право на внесення каса­ційного подання мають також і ті прокурори та їх заступники, які беруть участь у розгляді справ в апеляційних судах.

Згідно з п. 9.1 наказу за № 6/3 гн у розгляді справ в апе­ляційних та місцевих господарських судах зобов'язані брати участь прокурори підрозділів представництва інтересів грома­дян і держави в судах прокуратур обласного рівня.

Касаційне подання прокурора розглядається у двомісяч­ний строк з дня надходження справи разом із касаційним поданням до Вищого господарського суду України (ст. 111-8 ГПК), який за наслідками його розгляду приймає постанову, яка набирає законної сили з дня її прийняття.

На постанову Вищого господарського суду України відпо­відно до ст. 111-14 ГПК може бути подане касаційне подання Генеральним прокурором України до Верховного Суду Украї­ни. Таке подання може бути подане не пізніше одного міся­ця з дня прийняття постанови Вищим господарським судом України. Провадження з перегляду Верховним Судом Украї­ни постанови чи ухвали Вищого господарського суду пору­шується за згодою хоча б одного судді на засіданні колегії у складі трьох суддів Судової палати у господарських справах Верховного Суду і розглядається протягом місяця з дня над­ходження касаційного подання (ст. 11117 ГПК).

Постанови Вищого господарського суду переглядаються у касаційному порядку за правилами розгляду справи у гос­подарському суді першої інстанції, за винятком процесуаль­них дій, пов'язаних із встановленням обставин та їх доказу­ванням. За наслідками розгляду касаційного подання прий­мається постанова Верховного Суду України, яка оскарженню не підлягає. Поряд з цим ст. 113 ГПК України передбачає пра­во прокурора вносити подання щодо перегляду судового рішення господарського суду, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами, які мають істотне значення для справи і не могли бути відомі заявникові.

Таке подання може бути внесене не пізніше двох місяців з дня встановлення обставин, що стали підставою для перегля­ду судового рішення. Прокурор за наявності таких обставин вносить подання до господарського суду, який прийняв судо­ве рішення. Господарський суд при прийнятті подання до пе­регляду виносить ухвалу, в якій визначає час і місце розгляду подання (ст. 11З1 ГПК). Рішення і ухвали, що набрали закон­ної сили і прийняті судом першої Інстанції, переглядаються господарським судом, який прийняв ці судові рішення. Пере­гляд за нововиявленими обставинами постанов і ухвал апеля­ційної і касаційної інстанцій, якими змінено або скасовано судове рішення суду першої інстанції, здійснюється судом тієї інстанції, якою змінено або прийнято нове судове рішення.

Подання прокурора про перегляд рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами розглядаються господарсь­ким судом у місячний строк з дня його надходження (ст. 114 ГПК). Участь прокурора при цьому обов'язкова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]