Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бакалаврська (5).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать

1.3. Учасники організованої групи вчинення контрабанди наркотичних засобів

Досить складний елемент криміналістичної характеристики контрабанди наркотичних засобів – особа злочинця. В першу чергу нас цікавить особа контрабандиста за своїми соціально-психологічними характеристиками, її ланцюгами зв’язків з іншими злочинцями (виробниками та постачальниками наркотичних засобів, організаторами наркобізнесу, лідерами злочинних угруповань, розповсюджувачами наркотиків чи психотропних речовин та ін.). Контрабанда наркотичних засобів у значному ступені пов’язана з діяльністю організованих злочинних груп (або злочинних організацій) з чітким розподілом ролей та функцій учасників. Причому, до організованих злочинних груп, що вчиняють злочини «наркобізнесового» спрямування можуть залучатись корумповані службові особи (митники, прикордонники та ін.).

У сучасних криміналістичних джерелах виділяють навіть окреме вчення про особу злочинця. У цьому відношенні деякі вчені-криміналісти вважають, що особа злочинця являє собою сукупність соціально-негативних і соціально-позитивних властивостей та ознак. Їх зміст і співвідношення дозволяє зрозуміти, хто вчиняє злочин, виявити причини та умови злочинної поведінки. У дослідженні особи обвинуваченого та підсудного на досудовому слідстві і в суді традиційно виокремлюють два напрямки: соціальний та природньо-біологічний33. Зокрема, пропонується встановлювати такі обставини, що підлягають дослідженню: персонографічні; ті, що мають кримінально-правове значення; ті, що характеризують світогляд і поведінку суб’єкта. Причому, до персонографічних відомостей відносять:

1) ім’я (прізвище, ім’я, по батькові);

2) дату народження;

3) місце реєстрації і місце фактичного проживання;

4) національність;

5) громадянство;

6) соціальне положення;

7) сімейний стан;

8) матеріальне положення;

9) освіту;

10) суспільно-корисну працю;

11) наявність урядових нагород, спеціальних та інших звань, коли, ким та у зв’язку з чим вони були присвоєні;

12) відношення до військової служби;

13) наявність спортивних навичок;

14) чи притягувався до кримінальної відповідальності;

15) схильність до вживання алкоголю, наркотичних засобів, психотропних та сильнодіючих речовин.

Необхідно підкреслити, що на сьогодні в криміналістиці фактично склалося два напрямки у вивченні особи злочинця: 1) передбачає вивчення такої особи за залишеними нею слідами; 2) передбачає вивчення особи підозрюваного (обвинуваченого) в процесі розслідування злочину з метою встановлення про неї різного роду відомостей34.

Особа злочинця як елемент криміналістичної характеристики злочинів за своїм конкретним змістом визначається певним набором (системою) ознак, специфічних для тих осіб, що вчиняють злочин даного виду. Причому, важливим є встановлення зв’язків «особи злочинця» з іншими елементами криміналістичної характеристики.

Дослідженню особи злочинця в системі криміналістичної характеристики контрабанди приділялася певна увага у наукових джерелах. Що стосується визначення специфіки особи контрабандиста наркотичних засобів, то такий елемент криміналістичної характеристики розглядався лише фрагментарно.

У криміналістичній літературі зазначається, що у вивченні особи контрабандиста доцільно виділяти три специфічні напрями:

1) знання і врахування працівниками митних органів особистих характеристик поведінки контрабандистів, що сприяє виявленню контрабанди при здійсненні митного контролю;

2) отримання інформації про особу невідомого злочинця;

3) збирання й дослідження відомостей про вже відомого слідству затриманого підозрюваного з метою мати вичерпну криміналістичну оцінку особи суб’єкта35.

Особа контрабандиста не є однозначною і може бути диференційована на види залежно від рольової функції. У цьому плані можна вирізняти:

1) організаторів контрабанди наркотичних засобів;

2) перевізників наркотичних засобів;

3) осіб, що сприяють переміщенню наркотичних засобів при вчиненні контрабанди;

4) осіб, яким адресовані наркотичні засоби.

Оскільки контрабанда наркотичних засобів завжди пов’язана із іншими ланцюгами їх незаконного обігу, то існують певні взаємозв’язки між особами, що вчиняють такі злочини.

У літературних джерелах справедливо наголошується на тому, що найбільшу небезпеку становлять організатори злочинних угруповань. Ці особи організують і керують діяльністю груп з придбання, виготовлення і поширення наркотиків на чорному ринку. Вони фінансують злочинну діяльність групи з придбання наркотичних засобів і наркосировини, вирішують виникаючі у зв’язку з цим проблеми, організують доставку наркотиків до місця призначення та їх реалізацію… Самі організатори нерідко у здійсненні операцій зі скупки та продажу наркотиків особистої участі не беруть, вони лише фінансують цю діяльність і одержують прибутки, старанно маскують свою причетність до наркобізнесу.