Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_kriminalistika_1 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать
  1. Функції криміналістичного моделювання

  • створення, конструювання моделей шляхом відбору інформації відповідного напряму

  • їх використання

  • проведення різного роду модельних експериментів;

  • формування суджень про досліджуваний реальний об'єкт;

  • одержання нового знання.

  1. Принципи моделювання

  2. Класифікація моделей в моделюванні

Класифікація моделей

Від способи реалізації моделювання:

  • матеріальне (предметне);

  • уявне (ідеальне, умоглядне);

  • логіко-математичне та кібернетичне;

  • інформаційно-комп'ютерне.

В залежності від сфери використання:

  • у слідчій практиці;

  • у сфері розшукових дій;

  • в експертній практиці;

  • у судовій діяльності.

У залежності від обсягу відображення досліджуваного об'єкта:

  • загальні, (що відображають об'єкт дослідження в цілому)

  • приватні моделі (відображають частину об'єкта).

За точністю відтворення Г. А. Густов розрізняє імовірнісні та достовірні моделі.

  1. Матеріальні моделі

Виділяючи різноманітні види моделювання та класи моделей, разом з тим підкреслимо і їх тісний взаємозв'язок. Так, наприклад, зв'язок уявних і матеріальних моделей обумовлена ​​тим, що ще до побудови моделі з будь-якого матеріалу, людина її обгрунтовує, розраховує, представляє подумки. "І найгірший архітектор від найкращої бджоли з самого початку відрізняється тим, що перш ніж будувати осередок із воску, він уже збудував її у своїй голові. Наприкінці процесу праці виходить результат, який вже на початку процесу був в уявленнях людини, тобто . ідеально "1.

Матеріальні моделі використовуються в слідчій практиці переважно при провадженні слідчих дій і експертиз. Цей вид моделювання є найбільш розробленим і в теоретичному аспекті. Серед матеріальних моделей можна виділити також і основні підгрупи:

а) геометрично подібні моделі (просторово-подібні), серед яких у криміналістиці найбільш часто називають макет і муляж;

б) фізично подібні моделі, до числа яких можна, наприклад, віднести відеомагнітофонних запису слідчих дій, фонограму голосу людини, яка використовується в процесі пізнання по голосу.

Використання у слідчій практиці логіко-математичного, кібернетичного, інформаційно-комп'ютерного моделювання пов'язане з можливістю широкого впровадження ЕОМ і комп'ютерної техніки в діяльність органів попереднього розслідування. Сутність математичного моделювання в криміналістиці полягає в трансформації криміналістичної проблеми в математичну задачу, її рішення за допомогою засобів математичного апарату, а також криміналістична інтерпретація отриманих математичних результатів.

«У розслідуванні можна виявити масу однотипних ситуацій і відповідних їм дій слідчого, які можуть бути використані для створення алгоритму розслідування в типових слідчих ситуаціях (а в перспективі і алгоритму розслідування окремого виду злочину)». Розробка та впровадження таких моделей у слідчу практику - найважливіша нагальна задача криміналістичної науки.

І.М. Лузгін, на наш погляд, обгрунтовано вважає, що в якості особливого виду моделювання можна розглядати реконструкції речові та ситуаційні. У слідчій практиці під реконструкцією розуміють відновлення, а точніше - відтворення об'єктів або ситуацій за останками, знімкам, описів або з інших збереженим данним2. До подібного роду моделей можна віднести реконструкцію особи по черепу, зображення злочинця, складене за допомогою фоторобота, ДКР. Слідча дія - перевірку показань на місці - також можна розглядати в якості одного з варіантів реконструкції кримінальної ситуації.

Необхідність у проведенні реконструкції нерідко виникає і в самих різних слідчих ситуаціях. Так, при розслідуванні вбивства, скоєного А.Б. Блажісом, для проведення перевірки показань на місці слідчому треба було відновити речову обстановку в кімнаті, де сталося вбивство, оскільки в момент слідства меблі в кімнаті обвинуваченого Блажіса була переставлена.

Використовуючи показання свідків, в ході проведення перевірки показань на місці слідчий реконструював (змоделював) речову обстановку місця проісшествія1.

Слід зазначити уявне моделювання, яке займає особливе місце в криміналістиці, найбільш поширене в практиці розслідування, у той час як теоретична його розробка, по суті, далеко ще не закінчена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]