Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_kriminalistika_1 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать
  1. Функції криміналістичної профілактики

Функціями профілактики злочинів є:

- запобіжно-регулятивна функція - покликана коригувати у специфічних формах взаємозв'язок особи і суспільства і впливати на поведінку людей та суспільні інтереси. Іншими словами, ця функція покликана не лише перешкоджати розвитку одних і допомагати удосконаленню інших суспільних відносин, але й, вирішувати суперечності, що виникають між особою і суспільством; сприяти утвердженню їх взаємозв'язку. Профілактика покликана забезпечити таку поведінку людей, яка відповідала б вимогам, закріпленим у нормах права та інших нормативних актах;

- охоронна функція - покликана забезпечити захист суспільних інтересів і соціальних цінностей громадян і держави від злочинних посягань. Профілактика злочинів спрямована на недопущення антигромадської поведінки, а також вона реалізує не лише можливості переконання, але й примусу до осіб, які не хочуть ставати на шлях виправлення, і тим самим активно виявляє цю функцію;

- виховна функція - профілактика злочинів в основному зводиться до цієї функції, адже її призначення - не у примусі, а у переконанні, тобто не в тому, щоб карати, а в тому, щоб виховувати з метою недопущення злочинної поведінки;

- ідеологічна функція - її призначення полягає у забезпеченні загальної ідейної спрямованості профілактичних заходів, обґрунтуванні їх змісту, правильному визначенні шляхів, засобів і методів профілактичної діяльності. На сучасному розвитку держави питанням ідеології, на жаль, не надається належної уваги;

- прогностична функція - збагачує теорію і практику профілактики правопорушень інформацією, яка дозволяє визначити перспективні напрямки протидії злочинності.

Перелічені основні функції профілактики характеризують її соціальне призначення і практичну цінність.

  1. Засоби криміналістичної профілактики

В системі криміналістичної профілактики слід виділити організаційні , процесуально - тактичні та техніко -попереджувальні засоби і методи , використовувані слідчим з урахуванням особливостей певних розслідуваних видів (груп) злочинів .

Організаційні основи криміналістичної профілактики злочинів визначаються науковою організацією праці та складаються з відповідного механізму управління , планування та координації оперативної , слідчої , експертної , прокурорської та судової діяльності . Організаційні функції криміналістичної профілактики володіють , по-перше , формально певним ( нормативним) характером , по-друге , вони виходять за рамки судочинства і несуть соціальне навантаження у сфері управління в спеціальних умовах боротьби з злочинами. Ця організаційно - управлінська функція сприяє ефективному виправленню деформації правового , моральної свідомості особистості , а також певних соціальних груп.

Процесуально - тактичні засоби і методи попереджувального впливу являють собою комплекс заходів , в якому передбачаються насамперед визначений законом порядок збирання, дослідження , оцінки та використання докази причин і умов, що сприяли конкретному злочину , а також розробка заходів щодо їх усунення , відображених у процесуальних актах 1 .

Основне призначення процесуально - тактичних засобів і методів криміналістичного попередження злочинів полягає у встановленні обставин, що сприяли вчиненню злочинів , та вжиття відповідних заходів щодо їх усунення або припинення; запобіганні злочинів у ході оперативно -розшукової діяльності органів дізнання; плануванні розслідування щодо встановлення та усунення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів; використанні техніко -попереджувальних засобів при провадженні окремих слідчих дій і тактичних прийомів криміналістичного запобігання злочинів , допомоги громадськості в розкритті та розслідуванні злочинів; визначенні тактичної доцільності використання певних форм усунення обставин і умов, що сприяли вчиненню злочинів .

Кожен етап застосування процесуально - тактичних засобів і методів криміналістичної профілактики володіє своїми специфічними особливостями, що стосуються збирання, перевірки , оцінки та використання доказів в умовах тієї чи іншої слідчої ситуації, що виникає на певних етапах розслідування злочинів.

Істотну роль в системі криміналістичної профілактики виконують техніко -попереджувальні засоби і методи .

Важливою сферою профілактики , здійснюваної за допомогою спеціальних технічних засобів , є захист від розкрадань державного , громадського та особистого майна . До основних напрямів такої профілактики відноситься : підвищення надійності приміщень для зберігання матеріальних цінностей , застосування більш досконалих замикаючих пристроїв , охоронної сигналізації. Так , сучасні засоби охоронної сигналізації , засоби блокування забезпечують положення, при якому в момент тривоги автоматично закриваються головні , а іноді і бічні виходи . Спеціальні електронні пристрої , подаючи серію високочастотних сигналів , що приймаються машинами , несучими патрульну службу , перешкоджають проникненню злочинця в заблоковане приміщення 2 . У багатьох країнах у банках , сховищах великих цінностей встановлюють приховану відеокамеру , яка включається в разі проникнення в сховище злочинців і фіксує їх дії на плівку. Ця плівка використовується потім для пошуку злочинців ( якщо їм вдалося втекти ) і доказів їхньої провини.

Технічні засоби , що перешкоджають здійсненню злочинів, що готуються , мають створювати умови , наявність яких як би попереджає про те , що злочинні наміри даремні. Найбільший ефект дає використання поєднання різних сигналів , включаючи акустичні та світлові комбінації з так званими отпугивающими і маркірують пристроями.

Ряд технічних засобів застосовується для запобігання угону автомашин. З цією метою застосовуються спеціальні замки , наприклад , циліндричні з сувальдной системою , виготовлені з особливого сплаву. Досить поширені пристрої , що подають гучний сигнал при спробі проникнути в кузов автомашини . Так , що монтується в автомашині спеціальний електронний пристрій , що складається з невеликої коробочки і питающееся від автомобільного акумулятора , у разі спроби відкрити двері , багажник або капот , а також зняти ковпак з колеса , зірвати антену або здійснити будь-яке інше дію, пов'язану з деяким струсом машини , включає її сигнал , всі фари , ліхтарі і мигалки . Через кілька хвилин це обладнання самостійно вимикається , однак при повторенні струсу машини знову починають подаватися сигнали тривоги. Подібна , але більш складна система за допомогою мініатюрного передавача і малогабаритного приймача може бути встановлена ​​навіть в кишені власника машини , що ставить його в популярність про здійснюваний злочинному посяганні .

Вельми оригінально інший засіб попередження угонів автомашини . При його розробці враховувалася небезпека , якій піддається власник автомашини , який намагається затримати злочинця. З метою попередження зіткнення із злочинцем сигнал тривоги включається не відразу , а через деякий час після викрадення. При цьому машина зупиняється і завести її більше не вдається. Так як власники автомашин навіть за наявності протиугінного пристрою забувають включити його , описана вище система включається сама через хвилину після зупинки двигуна.

Дуже перспективні технічні пристрої , які встановлюються на транспортному засобі і автоматично записують всі істотні показники під час руху: швидкість , повороти , час стоянок , процеси, що відбуваються в машині при включенні , гальмуванні , поворотах. Розшифрувавши запису приладу , можна з точністю до хвилини встановити час початку і закінчення поїздки , час стоянок , швидкість транспортного засобу в момент руху. Це виявляється надзвичайно цінним доказом при розслідуванні автодорожнього події , викрадень транспортних засобів.

Одним з найпростіших пристроїв , які охороняють автомобіль від крадіжки і пожежі , є роз'єднувач акумулятора. Він запобігає запуск двигуна сторонніми особами , а також пожежа в разі несправності електричного обладнання . Конструкція такого пристрою гарантує його тривалу , безвідмовну роботу.

Подібні технічні пристрої важливі в аспекті боротьби з квартирними крадіжками. Одним з основних елементів таких пристроїв є детектори або датчики, що перетворюють механічний рух в електричні сигнали , які передаються по кабельних лініях на центральний пульт і включають сигнальні пристрої .

Сигнальний пристрій , призначене для охорони житлових приміщень , являє собою коробочку завбільшки з пачку сигарет. Одна сторона цієї коробочки скошена у вигляді клину. Цією стороною сигнальний пристрій ставиться поблизу дверей або вікна з таким розрахунком , щоб у разі їх відкривання відбулося натискання на клин , що викликає дуже гучний сигнал пронизливого тони. Припинити звучання даного сигналу можна лише спеціальним ключем , пошкодити ж сигнальний пристрій і тим самим зупинити його дію майже неможливо , так як воно виготовлене дуже міцно . Подібне пристрій поміщається я в невеликі металеві шкатулки , призначені для зберігання матеріальних цінностей , грошей . При струсі такий шкатулки виникає різкий сигнал , який не припиняється навіть у тому випадку , якщо ящик упустити на підлогу , бити по ньому яким предметом і намагатися ще як-небудь пошкодити. У результаті зловмисник змушений кинути викрадену шкатулку і сховатися , якщо він встигне це зробити.

Технічні засоби все більшою мірою використовуються з метою припинення злочинів . Наприклад , на окремих залізничних станціях з ініціативи співробітників транспортного відділу міліції встановлюються гучномовні пристрої , які при великому скупченні пасажирів в залі автоматичних камер зберігання відтворює записану на магнітну плівку пам'ятку про правила безпечної зберігання речей і користування цими камерами. Така інформація , підготовлена ​​спільно з адміністрацією вокзалу , має профілактичне значення, сприяє підвищенню пильності пасажирів , їх відповідальності за збереження речей . Після установки зазначених систем число крадіжок з автоматичних камер зберігання значно скоротилося.

Важливим технічним засобом у реалізації профілактичної діяльності правоохоронних органів може служити телебачення . Так , демонстрація по обласному ( крайовому ) телебаченню фотографії або фотокомпозиційних портрета ( фоторобота ) особи, яка вчинила в даному регіоні кілька тяжких злочинів , дозволить значно полегшити роботу з розшуку та затримання винного і тим самим запобігти вчиненню ним нових злочинів .

Засоби телевізійний техніки також можуть бути встановлені в найбільш жвавих частинах міста. У разі вчинення злочину сигнали зображення негайно передаються через найближчу радіоустановку . Камери забезпечені такими потужними телеоб'єктивами , що злочинець , що знаходиться на відстані 350 метрів від камери видно досить чітко.

У профілактичній діяльності повинна також повніше використовуватися відеозаписувальна техніка. Відеозапис може бути широко застосована оперативними працівниками в ході виявлення злочинів , наприклад , при фіксації скупки товарів (у магазині , на ринку , у приватних осіб і т.д.) , а також у момент перепродажу предметів спекуляції. У даному випадку відеозапис може проводитися відеокамерою , встановленої в спеціальних місцях спостереження, яка включалася б автоматично, або операторами з пульта управління , або з спеціально обладнаній автомашини .

Запобігання шкідливих наслідків деяких закінчених злочинів можливе лише за умови дуже швидкого встановлення особи злочинця та його затримання. Тут успішно можуть бути використані різні механічні , хімічні , фото- і кіноловушкі , тобто запечатлевающих або маркирующие пристрою.

Найпростішою " пасткою " для злочинців є предмети з скла , полірованого металу , дерева або пластмаси , розташовані на об'єкті з таким розрахунком , щоб на цих предметах неминуче залишалися сліди рук злочинця. Аналогічні " пастки " робляться для фіксації слідів взуття ( ділянки розпушеної землі , спеціальні " контрольно- слідові смуги " на державному кордоні ) . __

Цікаве захисний пристрій монтується в валізи , використовувані інкасаторами для перевезення грошей . Ручка цієї валізи з'єднана тонким ланцюжком із зап'ястям інкасатора . У разі викрадення валізи ланцюжок обривається і всередині його включається спеціальний пристрій , що виокремлює дуже їдкий дим. Практика показала , що навіть у випадках , коли злочинцям вдавалося сісти з викраденим валізою в машину , вони були змушені тут же його викинути. Швидко розкрити валізу і дістати з нього гроші злочинцям не вдається.

Останнім часом велике поширення одержали хімічні " пастки " . Одні з них забарвлюють руки або одяг злочинця стійкими барвниками . До таких фарбників відносяться , наприклад , азотнокисле срібло , а також різні люмінофори (окис цинку , антрацен , флюоресцеин , родамін , еозин та ін.) Білий порошок фенолфталеїну забарвлює руки злочинця і його одяг непомітно. При обробці поверхні рук ( одягу) розчином їдкого калію порошок дає яскравий червоний колір. Цим порошком , оскільки він дешевий і потрібно в малих кількостях , можна обробляти великі поверхні , навіть грунт ( на дорозі , стежці біля воріт та ін.) Певні речовини, якими обробляються підлогу і лежать на ньому половики , килимки , спеціально розраховані на полегшення роботи службово -розшукових собак.

Все більше застосовується в криміналістичній профілактиці речовина , що маркується, злочинця або предмети злочинного посягання радіоактивними ізотопами (цинк - 65 , цинкова сіль 8 - оксіхінола та ін.) Злочинця або викрадені ним речі можна швидко виявити також за допомогою лічильника Гейгера . Успішно маркуються ізотопами чорнило , машинописні стрічки , клей , ряд інших матеріалів і документів 1 .

Інтенсивний розвиток науки і техніки дозволяє розробляти нові , все більш досконалі технічні засоби , що сприяють запобіганню злочинів або їх припинення . Розробка методів , прийомів і засобів профілактики , заснованих на досягненнях науки криміналістики , а також вдосконалення рекомендацій щодо їх найбільш ефективному застосуванню є важливим завданням профілактики злочинів у соціалістичному суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]