Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORD_plan_ 2 sem.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Тема 46. Загальні засади виявлення і розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності.

1. Загальна характеристика злочинів у сфері господарської та службової діяльності.

2. Пошук та фіксація оперативно-розшукової інформації про факти протиправної діяльності у сфері господарської та службової діяльності. Стадії пошукової роботи. Одержання, аналіз і оцінка первинної інформації. Перевірка і закріплення первинної інформації. Визначення перспективних напрямів пошуку.

3. Аналіз, оцінка і прийняття рішення про реалізацію первинної інформації. Напрями й об’єкти оперативного пошуку, їх характеристика. Процес розпізнання оперативним працівником явищ, що мають ознаки вчинення розглядуваних злочинів. Пошукові ознаки фактів, явищ, що становлять оперативний інтерес.

4. Алгоритм дій оперативного працівника щодо викриття злочинів у сфері господарської та службової діяльності. Узагальнення, аналіз і оцінка наявної інформації; прогнозування оперативно-тактичної ситуації; планування своїх дій; моделювання результатів запланованої роботи; реалізація (виконання) запланованих заходів.

5. Основні напрями документування протиправної господарської та службової діяльності. Використання можливостей спеціалістів, громадськості та оперативної техніки під час документування. Тактичні прийоми реалізації оперативної інформації та їх характеристика. Особливості використання оперативно-розшукових даних у кримінальному провадженні.

6. Діяльність оперативних підрозділів щодо забезпечення відшкодування заподіяних злочинами матеріальних збитків та можливої конфіскації майна.

7. Форми взаємодії оперативних підрозділів ОВС між собою, слідчим та з іншими правоохоронними органами, контрольно-ревізійною, податковою, митною та прикордонною службами, фінансовими органами, засобами масової інформації, іншими державними і громадськими організаціями та окремими громадянами у розслідуванні злочинів у сфері господарської та службової діяльності.

Тема 47. Виявлення та документування злочинів, пов’язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст.Ст. 209, 209-1).

1. Правове регулювання протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Міжнародні нормативно-правові акти.

2. Оперативно-розшукова характеристика злочинів, пов’язаних із легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом (поняття та ознаки легалізації (відмивання); способи легалізації; основні етапи легалізації (відмивання) доходів незаконного походження: введення неврахованої у балансі підприємства готівки в легальній фінансово-господарський безготівковий платіжний оборот; вуалювання незаконних доходів і джерел їх походження шляхом проведення чисельних переказних фінансових операцій з однієї на іншу фіктивну фірму; формування легенди походження грошей).

2. Оперативне обслуговування оперативними підрозділами суб’єктів первинного моніторингу. Джерела отримання інформації. Використання інформаційно-довідкових систем міністерств та відомств.

3. Виявлення фактів легалізації (відмивання) та осіб, причетних до цього злочину. Ознаки, які характеризують окремі сторони процесу легалізації (відмивання) доходів. Основні способи легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

4. Перспективні напрями пошуку оперативної інформації про факти вчинення легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом за принципом (від предикатного злочину – до місця легалізації (відмивання); від повідомлення суб’єктів державного фінансового моніторингу про підозрілі фінансові операції – до місця формування злочинного доходу).

5. Оперативна розробка осіб, які підозрюються в учиненні таких злочинів. Особливості документування їх протиправних дій. Тактичні прийоми щодо застосування окремих оперативно-розшукових заходів із метою розкриття злочинів. Типові оперативно-розшукові ситуації, що виникають на початковому та наступних етапах розкриття злочинів, пов’язаних із легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом.

6. Використання результатів оперативно-розшукової діяльності в кримінальному процесі, а також забезпечення вилучення незаконно отриманих доходів і конфіскації майна. Затримання осіб, які вчинили злочини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]