Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фотограмметрия конспект_2.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2. Призначення та побудова топографічного стереометра проф. Ф. В. Дробишева (стд)

За допомогою стереометра виконувався провідний процес диференційованого методу створення карт – процес рисовки рельєфу.

Схема топографічного стереометра СТД-2 із шістьома коректорами представлена на малюнку, де ліва й права касети, що служать для кріплення аерофотознімків, змонтовані на основному супорті 10, що переміщається уздовж осі абсцис на станині 8.

При обертанні штурвала 14 обидві касети з аерофотознімками переміщаються уздовж прямій, що з'єднує центри обертання касет, що є віссю х приладу. Величина цього переміщення відраховується по шкалі супорта 10.

Перпендикулярно до осі абсцис у центрі приладу нерухомо укріплена напрямна 4, по якій переміщається спостережна система 6 при обертанні кремальєри 7. Це звичайний чотирьохдзеркальний стереоскоп з лінзами, що дають дворазове збільшення. Відстань між малими, внутрішніми дзеркалами можна встановлювати по очному базисі спостерігача, а усунення поперечного паралаксу, що виникає на краях стереопари, досягається переміщенням лівої лінзи паралельно осі ординат за допомогою гвинта 15. На корпусі стереоскопа укріплена освітлювальна система, що складається із двох циліндричних ламп по 40 Вт і ребристих охолоджувачів.

Переміщення спостережної системи по осі ординат приладу, а касет - по осі абсцис дає можливість переглядати стереоскопічно всю стереопару.

Вимірювальними марками в приладі служать нитки 3 і 5, натягнуті в безпосередній близькості над аерознімками в спеціальних ниткотримачах, сконструйованих під касетами. У початковому положенні нитки паралельні осі ординат; якщо ліва нитка збігається із центром обертання лівої касети, то права - із точкою 12 - відстоїть від свого центра на величину базису. Нитки можуть повертатися в площинах, паралельних касетам, під дією відповідних коректорів. Касети можуть повертатися у своїх площинах при відкріпленні гвинтів 2 і 9, крім того, ліва касета переміщається уздовж осі абсцис на супорті 13 паралактичним гвинтом 1 із ціною поділки на відліковій голівці, рівної 0,01 мм. Права касета теж може переміщатися уздовж осі абсцис на диференціальному супорті 11, але це переміщення відбувається під дією коректорів, відлікові шкали яких позначені цифрами І, ІІ, V. Цифрами ІІІ й ІV показані шкали коректорів, що викликають поворот правої нитки біля точки 12, що відповідає на всьому протязі нитки зміні абсцис правої касети, а цифрою VІ - шкала коректора, що викликає аналогічний поворот лівої нитки, що приводить до відповідної додаткової зміни абсцис правої касети. Таким чином, загальна зміна абсцис у стереометрі СТД-2 складається із шести корекцій під дією шести коректорів. Коректори стереометра так улаштовані, що кожний з них уводить виправлення відповідно до одним зі членів формули.

Так, наприклад, коректори І, ІІ, ІІІ й ІV уводять виправлення в абсциси, що відповідають першим чотирьом членам, а коректори V і VІ - п'ятому й шостому членам цієї формули. При цьому виправлення в абсциси мають знаки, зворотні знакам виправлень у різницю поздовжніх паралаксів.

Коректори І і ІІ, називані разом масштабно-конвергентним корегувальним механізмом, являють собою загальну конструкцію, що складається зі зчленування двох важелів і двох лінійок.

Коректори ІІІ й ІV з'єднані в загальну конструкцію, називану механізмом поперечної корекції й уводять виправлення, що відповідають третьому й четвертому членам формули. Цим механізмом здійснюються малі повороти правої нитки, отже, при стереоскопічному візуванні на точки з різними координатами необхідно правий фотознімок додатково переміщати уздовж осі абсцис, що й відповідає введенню потрібних виправлень.

Коректор ІV дає постійний поворот ниткотримача з ниткою 1, для чого відкріплюється гвинт 4 і на потрібний кут повертається лінійка 5 разом з ниткотримачем біля повторювальної осі 10.

Додатковий коректор V уводить виправлення в абсцису правого знімка за вплив п'ятого члена формули.

Коректор VІ називається також додатковим, тому що здійснює поперечну корекцію, уточнюючи дію четвертого коректора відповідно до шостого члена формули, повідомляючи лівої нитки деякий малий поворот.