Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фотограмметрия конспект_2.doc
Скачиваний:
136
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Лекція 7 прилади для стереоскопічної обробки аерофотознімків

1. Призначення і побудова стереокомпаратора.

2. Призначення та побудова топографічного стереометра проф. Ф. В. Дробишева (СТД)

3. Призначення й побудова стереопроектора проф. Г. В. Романовського

4. Призначення й побудова стереографа проф. Ф. В. Дробишева (СД)

Стереокомпаратор - це високоточний стереофотограмметричний прилад, призначений для виміру на фотознімках координат крапок, поздовжніх і поперечних паралаксів і різниць поздовжніх паралаксів, тобто величин х, в, р, q, Δр. На станині приладу 1 установлена основна каретка 2, яку можна переміщати по напрямних за допомогою штурвала ШХ. Напрямок переміщення основної каретки приймається за вісь абсцис приладу. Величина переміщення основної каретки визначається по шкалі абсцис X. На основній каретці розташовані ліворуч і праворуч додаткові каретки 3 і 4.

Ліва каретка встановлена на напрямних, паралельних напрямним основної каретки, так що її можна переміщати по основній каретці в напрямку осі абсцис, відкріпивши попередньо закріпний гвинт. Це переміщення використається для установки потрібної відстані між касетами перед початком вимірів, після чого ліва каретка закріплюється на основній каретці. Права каретка встановлена на взаємно перпендикулярних напрямних, по яких її можна переміщати на основній каретці уздовж осей абсцис і ординат за допомогою спеціальних гвинтівР и Q. Гвинт Р, що переміщає каретку уздовж осі абсцис, називається гвинтом поздовжніх паралаксів. Гвинт Q, що переміщає каретку уздовж осі ординат, називається гвинтом поперечних паралаксів. Величину переміщення правої каретки можна відрахувати по шкалах поздовжніх і поперечних паралаксів. На лівій і правій каретках установлені касети для фотознімків. У середині кожної касети укріплене скло, на яке кладуть негатив або діапозитив, а під касетами перебувають лампи для висвітлення, так що знімки в касетах спостерігаються на просвіт. За допомогою спеціального гвинта кожну касету можна повертати у своїй площині на кут κ.

Центр обертання відзначений хрестом на склі касети. З ним сполучають головну точку знімка, тобто знімок у касеті центрують. На краях скла касети нанесені координатні мітки у вигляді тонких штрихів. Якщо з ними сполучити координатні мітки знімка, то головна точка знімка збіжиться із центром обертання касети.

Над касетами розташовані об'єктиви спостережної системи. Спостережна система складається з об'єктивів, окулярів і призм і являє собою бінокулярний мікроскоп. У ній установлені точкові марки, за допомогою яких можна візувати на точки позорової стереомоделі. Окулярна частина спостережної системи укріплена на станині приладу нерухомо, а об'єктиви встановлені на напрямних, по якій їх можна переміщати за допомогою спеціального штурвалаШУ. Напрямок переміщення об'єктивів прийнято за вісь ординат приладу. При переміщенні об'єктивів, так само як при переміщенні основної каретки приладу, спостерігач бачить переміщення позорової марки на стереомоделі в горизонтальній площині. Переміщення правої каретки уздовж осей абсцис і ординат ідентично додатковому переміщенню правої марки приладу.

Величину переміщення об'єктивів спостережної системи можна відрахувати по шкалі ординат У. Точність відліків по шкалах приладу різна в різних стереокомпараторів - від 0,01 до 0,001 мм. Розташувавши знімки в касетах стереокомпаратора й одержавши по них стереоефект, можна за допомогою марок візувати на точки стереомоделі й вимірювати координати крапок і поздовжні й поперечні паралакси.

На виробництві широко застосовується стереокомпаратор 1818, що виготовляє в ГДР фірмою "Карл Цейсе, Йена". У цього стереокомпаратора всі шкали замінені лічильниками планетарного типу, що забезпечує підвищення точності відліку по шкалах і зручність відлічування. Точність відліку по шкалах абсцис і ординат стереокомпаратора 0,004 мм, по шкалі поздовжніх паралаксів 0,001 мм, поперечних паралаксів - 0,002 мм. Частина спостережної системи, що містить об'єктиви й переміщається уздовж осі ординат, поміщена усередині приладу - під касетами.

В останні роки стереокомпаратори знайшли широке застосування при згущенні геодезичного обґрунтування по аерофотознімках аналітичним методом. При цьому методі згущення виміри по аерофотознімках виконуються за допомогою стереокомпаратора, а потім за результатами цих вимірів обчислюються координати точок на місцевості за допомогою електронно-обчислювальної машини. У зв'язку з розвитком цього методу з'явилася необхідність у створенні стереокомпараторів підвищеної точності й з максимальною автоматизацією процесу вимірів. За останні роки в ряді країн були створені високоточні автоматизовані стереокомпаратори. До них відносяться ВКВ-1, СКА-18, СКА-30, створені в СРСР, "Стекометр" (ГДР), СОМ (Франція), "Рекординг" (Англія).