Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / тема 6 мед.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

9.Інструктивні матеріали для оволодіння професійними вміннями, навичками:

9.1. Визначіть стан рогівки методом бокового фокального освітлення. При дослідженні паціента методом бокового фокального освітлення (простого та комбінованного) визнчіть основні якості та параметри рогівки: розмір, форму, прозорість, дзеркальність, вологість,сферічність, присутність чи відсутність судин, помутнінь, інфільтратів, дефектів, деформацій, ушкоджень. Чутливість визначіть з допомогою рогівкового рефлексу обережно доторкуючись до рогівки тоненьким гнотиком вологої стерільної вати (бажано в п’яти місцях). Стан цілості єпітелію визначіть з допомогою флюоресцеїнової проби (застосовуя 1% розчин, а потім промиваючи фізіологічним розчином).

9.2. Діагностуйте кератит. Встановіть наявність рогівкового синдрому виявляючи притаманні скарги (світлобоязнь, відчуття сторонноього тіла, біль, зниження гостроти зору) та захистну триаду симптомів (світлобоязнь, сльозотеча, блефароспазм), при боковому фокальному освітленні виявляючи глибоку перикорнеальну чи змішану ін’єкцію та ураження рогівки у вигляді інфільтрату (при наявності характерного кольору, періфокального набряку, шорсткуватої поверхні та інш.). Складіть характеристику його розташування по глибині, площі та формі.

На основі виявленого рогівкового синдрому та проведеного попереднього диференційного діагнозу з кон”юнктивітом, змутненням рогівки та ерозією рогівки встановлюється попередній діагноз кератиту.

Для встановлення остаточного діагнозу проводиться диференційний діагноз виду кератиту (глибокий чи поверхневий, локальний чи дифузний та інш.) та його етіології (бактеріальний, вірусний чи грибковий, екзогенний чи ендогенний) з допомогою додаткових методів (мікробіологічних, вірусологічних, цитологічних, серологічних та інш.).

9.3. Призначте лікування кератиту. Після встановлення етіології стає можливим призначення етіопатогенетичного (локального та загального) лікування, складающогося як із базової (етіотропної, протизапальної, дезінток сикаційної, десенсибілізуючої, метаболітної, імунної), так і симптоматичної терапії.

9.4. Діагностуйте перфоративну виразку рогівки та інші ускладнення.

При діагностуванні кератиту звертайте увагу не тільки на стан кон”юнктиви та рогівки, але й на стан передньої камери та райдужки. Наявність гіпопіону, міозу, задніх сінехій, набряку та змін кольору райдужки вказує на приєднаня іриту (дуже схожого зовні на кератит ), т.ч. виникнення кератоіриту.

При наявності виразкового дефекту рогівки, зменшення глибини або повна відсутність передньої камери та встановлене з допомогою флюоресцеїнової проби витікання з неї водянистої вологи, гіпотонія чи випадіння райдужки вказує на перфоративну виразку рогівки та на необхідність термінового проведення лікувальної кератопластики – операції покривання донорською рогівкою.

10. Матеріали для самоконтролю оволодіння знаннями, уміннями навичками.

Тестові завдання контролю:

1. Хворий А., 20 років, скаржиться на сльозотечу, світлобоязнь, відчуття засміченості ока. Напередодні переніс грип. При огляді: змішана ін'єкція, набряк кон’юнктиви, під епітелієм рогівки визначаються крапкові сіруваті інфільтрати, що фарбуються флюоресцеїном, чутливість рогівки знижена. Привушні залози збільшені, болючі. Ваш діагноз?

*А. Епідемічний аденовірусний кератокон’юнктивіт

В. Блефарит

С. Бактеріальний кон’юнктивіт

D. Виразка рогівки

Е. Помутніння рогівки

2. Хворий А., 20 років, скаржиться на сльозотечу, світлобоязнь, відчуття засміченості ока. Напередодні переніс грип. При огляді: змішана ін'єкція, набряк кон’юнктиви, під епітелієм рогівки визначаються крапкові сіруваті інфільтрати, що офарблюються флюоресцеїном, чутливість рогівки знижена. Привушні залози збільшені, болючі. Лікування?

*А. Керецид

В. Мезатон

С. Фурациллін

D. Альбуцид

Е. Флюоресцеїн

3. Хворий P., 25 років, скаржиться на сльозотечу, світлобоязнь, зниження зору на правому оці. Об'єктивно: перикорнеальна ін'єкція, у центрі рогівки в глибоких шарах дисковідный інфільтрат діаметром 4,0 мм із нечіткими контурами, чутливість рогівки знижена, глибше розташовані середовища ока не змінені. Лікування?

*А. Іммуно-глобулін, інтерферон

В. Лакрисин

С. Мезатон

D. Атропін

Е. Пілокарпін

4. Хворий скаржиться на світлобоязнь, сльозотечу, відчуття стороннього предмета в правому оці. Об'єктивно: змішана ін'єкція, на рогівці сірий інфільтрат у вигляді гілки дерева, що фарбується флюоресцеїном. Чутливість рогівки знижена. VOD=0,2 не коригується. Лікування?

А. Дексазон

В. Флюоресцеїн

*С. Ацикловір

D. Пілокарпін

Е. Атропін

5. Дитина 8 років. Виражена світлобоязнь, сльозотеча, блефароспазм на обох очах. Об'єктивно: на лівому оці, на кон’юнктиві біля лімба на 6 годинах вузлик рожевих кольорів з поверхневими судинами, що вростають. Ваш діагноз?

А. Деревоподібний кератит

B. Сифілітичний кератит

С. Склерозуючий кератит

D. Виразка рогівки

*Е. Фліктенулезний кератит

6. Хворому Г., 36 років, в око потрапила порошинка, до лікаря звернулося лише через 2 доби після травми. Скаржиться на сильний біль у правому оці, світлобоязнь, сльозотеча, погіршення зору. При огляді: очна щілина звужена, повіки з набряком, у центрі рогівки інфільтрат сірувато-жовтуватих кольорів, розміром 2х2 мм, волога передньої камери прозора, глибокі середовища прозорі, очне дно не змінене. Діагноз?

А. * Кератит

В. Кон’юнктивіт

С. Помутніння рогівки

D. Іридоцикліт

Е. Блефарит

7. Хвора З., 25 років, скаржиться на сильний біль у лівому оці, погіршення зору, світлобоязнь, сльозотеча. Носить контактні лінзи. Очна щілина звужена. Перикорнеальна ін'єкція, на рогівці паралельно лімбу дугоподібний інфільтрат сіруватих кольорів, що фарбується флюоресцеїном. Діагноз?

А.* Кератит

В. Кон’юнктивит

С. Помутніння рогівки

D. Іридоцикліт

Е. Сторонній предмет рогівки

8. Жінка 27 років скаржиться на біль, сльозотечу, зниження гостроти зору на правому оці. Під час обстеження цього ока виявлена перикорнеальна ін'єкція, інфільтрат рогівки у вигляді гілочки дерева, що фарбується розчином флюоресцеїна. Які краплі протипоказані в цьому випадку ?

А * 0,1 % розчин дексаметазона

В. 1 % розчин тропікаміда

С. Розчин інтерферону

D. Розчин пірогеналу

Е. 1 % розчин метіленового синього

9. Хворий скаржиться на зниження зору лівого ока. Об'єктивно: око спокійний, у центрі рогівки - помутніння білувато-блакитних кольорів розміром 4х5 мм, малюнок радужки не змінений, зіниця кругла, рухлива, глибше розташовані відділи не змінені. Поставте діагноз.

A. * Більмо рогівки

В. Кератит

С. Ерозія рогівки

D. Паннус

Е. Катаракта

10. У пацієнта хронічний кон’юнктивіт. 2 дні тому назад з'явилися біль, сльозотеча, світлобоязнь правого ока. При об'єктивному огляді: змішана ін'єкція, на рогівці у лімба інфільтрат, що фарбується флюоресцеїном. Діагноз?

А. * Крайовий кератит

В. Повзуча виразка рогівки

С. Кератомікоз

D. Проникаюче поранення рогівки

Е. Кератоконус

11. Тема наступного заняття «Захворювання кришталика»

Соседние файлы в папке офтальмологія