Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / тема 8 мед.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
137.22 Кб
Скачать

19

Одеський національний медичний університет

КАФЕДРА ОФТАЛЬМОЛОГІЇ

  1. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

  2. ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

  3. з дисципліни «Офтальмологія»

  4. для студентів 4 курсу медичного та міжнародного факультетів

МОДУЛЬ № 1 «Офтальмологія»

Змістовний модуль № 2

Практичне заняття № 8 «Захворювання кришталика. Особливості сучасної офтальмохірургії»

Практичне заняття обговорено

на методичній нараді кафедри

«____» ________________2010 р.

протокол № ________________

Зав. кафедрою ________ проф. Венгер Г.Ю.

ОДЕСА – 2010 р.

1. Тема заняття: «Захворювання кришталика. Особливості сучасної офтальмохірургії» - 3 години.

2. Актуальність теми

Катаракта – одне з найпоширеніших захворювань ока у дорослих та дітей, та одна з найголовніших причин виліковної сліпоти.

Завдяки інтенсивному розвитку хірургічних засобів її лікування за останні десятиріччя значних успіхів в розвитку методів хірургічного втручання засобів інтраокулярної та інших видів корекції досягли вітчизняні офтальмологічні центри Києва та Одеси, які також залишаються найбільш доступними для хворих.

Діагностувати катаракту, призначити необхідну допомогу та лікування, своєчасно вирішити питання про операцію повинен вміти лікар будь якого фаху.

Операції на очному яблуці і його придатках характеризуються деякими особливостями. Їх виконують на невеликому просторі, застосовуючи особливу техніку та спеціальні хірургічні інструменти. В офтальмології практично закінчився перехід на мікрохірургічну техніку, більшість операцій на очному яблуці роблять під мікроскопом, тому відповідним чином змінилися застосовувані з цією метою інструменти, обладнання, голки та шовний матеріал. При будь-якому втручанні хірург повинний прагнути до того, щоб операційна травма була мінімальною і по можливості збереглися анатомо-фізіологічні співвідношення. В очній хірургії це особливо важливо в зв'язку з невеликими розмірами органа та легкістю його поранення.

Знайомство з очними операціями розширює ерудицію майбутнього лікаря, дозволить оцінити високий рівень досягнень офтальмологів України, допоможе в майбутньому вирішити питання невідкладної допомоги за очних хвороб та травм, госпіталізації та диспансеризації хворих.

  1. Цілі заняття

3.1. Загальні цілі: ознайомитись з сучасним станом проблеми катаракти, навчитись виявляти патологію кришталика, безпомилково та своєчасно направляти хворих для лікування, знати сучасні методи лікування захворювань кришталика та корекції афакії.

    1. Виховні цілі: ознайомитися з внеском вітчизняних вчених у вивчення та рішення проблем катаракти, вміти пояснити хворим необхідність правильної поведінки при катаракті.

    1. Конкретні цілі: внаслідок проведеного заняття необхідно знати:

1. Анатомо-фізіологічні особливості кришталика та їх вікові зміни.

2. Методи дослідження кришталика.

3. Класифікацію природжених, набутих та вторинних катаракт, аномалії розвитку, особливості клініки, діагностики, лікування та профілактики захворювань кришталика.

4. Сучасні методи корекції афакії.

5. Особливості офтальмохірургії; заходи обеззаражування рук хірурга; заходи стерилізації шовного матеріалу та інструментів.

6. Принципи хірургічного лікування хворих катарактою, глаукомою, косоокістю, прогресуючою міопією, проникаючими пораненнями ока.

Соседние файлы в папке офтальмологія