Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції Вода ч_2.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
171.52 Кб
Скачать

22. Класифікація хмар за умовами утворення. Шаруваті хмари

До шаруватоподібних хмар відносяться фронтальні хмари: шарувато дощові Ns, високошаруваті As, перисто-шаруваті Cs, шаруваті хмари радіаційного охолодження St і шарувато-купчасті Sc. Особливість шаруватих хмар у тому, що їхня горизонтальна протяжність у десятки і сотні разів перевищує вертикальну товщину. Зовнішній вигляд  форма, вид, різновид обумовлені умовами формування хмарності, варіацією основних фізичних параметрів.

Фронтальні шаруваті хмари утворюються у теплій повітряній масі теплого або холодного фронтів і розташовуються вздовж фронтального розділу, тобто вони пов’язані з макромасштабними процесами переносу повітря в тропосфері і тому поширюються на великі території і їх величезна хмарна маса може займати практично всю тропосферу.

Шаруваті хмари турбулентного обміну утворюються під нижньою межею нічних інверсійних шарів у граничному шарі атмосфери. Вдень під нижню межу такого шару турбулентні рухи виносять водяну пару, різні домішки, що можуть бути ядрами конденсації. Вночі за рахунок нічного радіаційного охолодження повітря і ядер конденсації на останніх починається конденсація водяної пари, і з часом виникає однорідна за зовнішнім виглядом шарувата хмара St  відносно тонкий шар (товщина 100-200 м). Ці хмари складаються з дуже дрібних крапель і можуть бути теплими або переохолодженими. Вони не є дощовими

Шаруваті хмари радіаційного охолодження St можуть бути верхньою частиною маси туману, що руйнується знизу. Вони виникають вночі поблизу рівня конденсації, коли нічне радіаційне охолодження вологого повітря приводить до зниження температури нижче точки роси. Після сходу Сонця вони швидко розсіюються за рахунок підвищення температури і випаровування.

Питання: Шаруватоподібні хмари це

А) Cb. Б) Ci . В) Ns.

23. Мікрофізичні характеристики хмар

Спектри розмірів крапель у хмарі. У хмарі зустрічаються краплі радіусом від тисячних часток мм до декількох мм. Мінімальний радіус крапель не виходить за межі 0,1-1,5 мкм. Найбільш хмарні краплі зосередженні в інтервалі rmin rmod. Модальний радіус складає rmod =20-30 мкм. Краплі, що перевищують ці розміри, називають крупними, краплі, радіус яких більший за 100 мкм понадкрупними. Кількість крупних крапель сягає 1%, а понад крупних  0,001% від загальної кількості в одиниці об’єму. Основна маса крапель має радіус 3-10 мкм.

Водність хмари (г/м3)− це маса усіх крапель і кристалів льоду, що знаходяться в одиничному об’ємі хмари. Середні значення водності хмар знаходяться у межах від 0,15 до 0,40 г/м3. При цьому найбільшу водність мають хмари St, As і Ns у всі сезони. У кристалічних хмарах водність складає приблизно від 0,017 до 0,200 г/м3. Велика водність в конвективних хмарах і може досягати значення 3,5 г/м3.

Форма кристалів у кристалічних хмарах залежить від умов їх формування. Переважають витягнуті і плоскі гексагональні кристали, стовпчики і пластинки. Кількість кристалів в одиничному об’ємі повітря 10-25, довжина кристала 0,6-1,0 мм, водність 0,15-0.25 г/м3, щільність 0,6-0,9 г/см3.

Вологовміст хмари qкількість води у вертикальному стовпі одиничного перерізу хмари, або товщина шару (мм) осадженої води або кг/м2

Питання: Мікрофізичні характеристики хмар це

А) від хмар . Б) Інтенсивність опадів. В) Водність хмар

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]