Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KST-45-113-98.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
59.9 Кб
Скачать

7 Методи виконання вимірювань

  1. Пропонується три методи вимірювання вносимого загасання і метод рефлектометричного вимірювання загасання в КС.

  2. Методи вимірювання вносимого загасання базуються на прин­ципі визначення загасання оптичної потужності, яке виникає в результаті внесення КС в оптичну лінію вимірювання.

  3. КС не повинна включати в себе волоконно-оптичних пристроїв. КС може закінчуватися на протилежних кінцях роз'ємним з'єднувачем або роз'ємним з'єднувачем з перехідною розеткою, яка входить до складу КС. В останньому випадку перехідна розетка використовується при вико­нанні вимірювань як базова перехідна розетка.

  4. Загасання в оптичному волокні ШСЗ не враховується з причини короткої довжини останнього.

7.5 Результатом запропонованих методів вимірювання вносимого за­гасання є різні за величиною загасання в конкретній КС, які включають в себе (рисунок 2);

  • метод В1 - загасання між роз'ємними з'єднувачами ХЗ-Х4;

  • метод В2 - загасання між роз'ємними з'єднувачами ХЗ-Х4 і в одному кінцевому з'єднанні Х2-ХЗ;

  • метод ВЗ - загасання між роз'ємними з'єднувачами ХЗ-Х4 і в двох кінцевих з'єднаннях Х2-ХЗ, Х4-Х5.

Рисунок 2 - Блок-схема вимірювання вносимих загасань в КС при використанні методів В і, В2, ВЗ

7.6 Рефлектометричний метод дозволяє визначати загасання в КС, виходячи з аналізу рефлектограми зворотнього сигналу (рисунок 3). Отримане загасання відповідає загасанню, що вимірюється методом В2.

КС

з-^-ш

Х4

Допоміжний оптичний кабель вводу

Оптичний рефлектометр

XIХ8 ХЗ

Рефлектометричний метод

Рисунок 3 - Блок-схема визначення загасання в КС при викорис-

танні ОР

7.7 Метод ВЗ слід вважати стандартним методом вимірювання зага­сання в КС і обов'язковим при приймально-здавальних вимірюваннях.

8 Вимоги безпеки

До роботи по вимірюванню загасання допускаються особи, які пройшли черговий інструктаж з техніки безпеки на робочому місці, мають кваліфікаційну групу з електробезпеки (не нижче третьої) і ознайомлені з:

  • Керівництвом з експлуатації вимірювального обладнання;

  • вимогами безпеки та охорони навколишнього середовища, які ви­кладені у відповідному документі;

  • Типовою інструкцією з охорони праці при проведенні вимірю­вань на кабельних лініях зв'язку;

  • Правилами безпеки при роботах на кабельних лініях зв'язку і про- водового мовлення ДНАОП 5.2.30;

  • Санитарньїми нормами и правилами устройства и зксплуатации лазеров. М., Министерство здравоохранения СССР, 1982 г.

ю

9 Підготовка та умови виконання вимірювань

  1. До виконання вимірювань і обробки отриманих результатів до­пускаються особи з вищою або середньотехнічною освітою, а також ті, що мають посвідчення про закінчення відповідних курсів підвищення квалі­фікації та отримали практичний досвід роботи в галузі волоконно- оптичних вимірювань.

  2. Засоби вимірювальної техніки повинні бути занесені до Держа­вного реєстру України (або мати свідоцтво про метрологічну атестацію) і повірені (калібровані).

  3. Засоби вимірювальної техніки слід підготувати до роботи згідно керівництва з експлуатації. Необхідність і метод проведення калібрування перед вимірюванням (для забезпечення впевненості оператора в працезда­тності вимірювального обладнання) зазначається в керівництвах з експлу­атації або у відповідному документі.

  4. Умови виконання вимірювань (кліматичні, механічні, електричні і т. ін.) вказуються у відповідному документі. Вони не повинні вихо­дити за границі обмежень, що вказані в супроводжувальній документа­ції до засобів вимірювальної техніки і ТУ на складові КС.

  5. Роз'ємні з'єднувачі повинні бути надійно зафіксовані в перехідних розетках для усунення похибки вимірювання з причини вза­ємного переміщення.

  6. ШСЗ вводу ОП в КС повинен мати дві петлі діаметром біля 90 мм для виведення ОП мод вищих порядків.

  7. Моди оболонки оптичного волокна ШСЗ вводу повинні бути ви­ведені завдяки властивості захисного покриття ОВ або введенням фільтра мод оболонки.

  8. Під час виконання вимірювань позиційні переміщення ШСЗ і КС повинні бути зведені до мінімуму, радіуси їх вигину — не менше ве­личин, що вказуються у відповідних ТУ.

  9. Вилки роз'ємних з'єднувачів і внутрішня поверхня перехідних (приймаючих) розеток повинні бути чистими. Правила зберігання і мето­ди очистки вказуються у відповідних ТУ.

КНД 45-113-98

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]