Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
иггигиг.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

6 Розрахунок довжини регенераційної ділянки

Довжина ОК, на якій можна передавати промодулірованний оптичний сигнал, обмежена загасанням. Загасання характерно як для аналогових, так і для цифрових сигналів. Існує кінцеве значення для відстані, яке може пройти сигнал без підсилення або відновлення. Загасання зростає із збільшенням частоти сигналу і подовженням кабелю передавальної середовища. Тип кабелю в даному випадку також має значення. Наприклад, якщо частота сигналу залишається незмінною, в відгалужувальними кабелі (drop cable) з діаметром перетину 22 загасання буде меншим, ніж у відгалужувальними кабелі тієї ж довжини з діаметром перетину 26. Чим менше діаметр перетину кабелю, тим надійніше кабель.

Загасання - це величина, що характеризує втрати амплітуди, вимірюється в децибелах (дБ). Величина втрат сигналу виражається отріцательнимі5 значеннями, відповідно, значенню -2 дБ відповідає більш сильний сигнал, ніж значенню -4 дБ. Для кожних 6 децибел величина сигналу зменшується в два рази. Іншими словами, сигнал загасанням -8 дБ в два рази менше, ніж сигнал з загасанням в -2 дБ. Про це важливо пам'ятати при порівнянні характеристик різних відгалужувальних кабелів.

Якщо загасання не контролювати, рівень сигналу понизиться так, що приймаюча сторона не зможе обробити передану інформацію. Чим вище частота потоку сигналу, тим сильніше він схильний загасання. Із збільшенням частоти рівень сигналу швидше знижується в контрольних точках у напрямку до пункту призначення. Саме з цієї причини приймачів високошвидкісного обладнання значно складніше розпізнати вихідний сигнал. Ще один аспект, який відрізняє аналогові сигнали від цифрових - спосіб корекції загасання.

Визначаємо максимальну довжину РД за формулою:

Де ЕП-енергетичний потенціал апаратури;

-запас на старіння;

-загасання на роз'ємну;

-загасання на стику волокно - волокно

-будівельна довжина кабелю;

Мінімальна довжина РД визначається за формулою:

Де =10 дб - діапазон спрацьовування системи РД

8. Схема організації зв’язку

Сучасні високошвидкісні ВОСП відрізняються не тільки великими швидкостями передачі (до STM-64), а й великими довжинами безрегенераціонних ділянок. Це стало можливим завдяки застосуванню оптичних підсилювачів (ОП).

Посилення стане можливим, якщо вдасться створити інверсію населенностей рівнів, коли N2> N1. Для цього використовується система енергетичної накачування. В якості накачування можна використовувати інжекцію електронів або випромінювання лазера відповідної довжини хвилі для створення фотонів потрібної енергії. В результаті накачування і створення певної інверсії населеності активне середовище стає здатною генерувати вторинні фотони при попаданні на її вхід збудливого фотона з світлового потоку, підсилюється сигналу. В результаті здійснюється його посилення за рахунок заохочуванної емісії. Ефект посилення випромінювання зводиться до збільшення амплітуди проходить хвилі без зміни її частоти, напрямку поширення, фази і поляризації, тобто вимушене випромінювання строго когерентно вимушує випромінюванням.

До підсилювачам, які використовуються в ВОСП, пред'являється ряд вимог:

-високий коефіцієнт посилення в заданому діапазоні оптичних частот;

-малі власні шуми;

-нечутливість до поляризації;

-гарне узгодження з волоконно-оптичними лініями;

-мінімальні спотворення оптичних сигналів;

-великий динамічний діапазон вхідних сигналів;

-необхідну посилення багатохвильових оптичних сигналів;

-тривалий термін служби.

Для визначення довжини підсилювальної ділянки потрібна формула:

де – енергетичний потенціал апаратури;

–загасання на роз’ємну;

–коефіцієнт загасання кабелю;

Довжина між підсилювачами ділянки досягає 64 км. Сема організації зв’язку зображена на рисунку 8.1.