Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
boyarska-istoriyaderjaviiprava.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
14.19 Mб
Скачать

4.2. План семінарського заняття

  1. Державний та суспільно-політичний устрій Української козацько-гетьманської держави Богдана Хмельницького.

  2. Розвиток права в Українській козацько-гетьманській державі (1648—1657 рр.).

  3. Суди і процес в Українській козацько-гетьманській державі Богдана Хмельницького.

  4. Договір 1654 р. про об’єднання України з Росією.

  5. Політико-правове значення розподілу України на Лівобережну та Правобережну.

  6. Зміни принципів, форм і методів у діяльності військово-ад­міністративного апарату влади і управління Україною в ІІ пол. XVII—XVIII ст.

  7. Зміни у суспільних відносинах України-Гетьманщини XVII—XVIII cт.

  8. Конституція Пилипа Орлика 1710 р.

  9. Етапи ліквідації царатом автономії України.

  10. Причини кодифікації права в Україні у I пол. XVIII ст. «Права, за якими судиться малоросійський народ» (1743 р.).

  11. Кодифікація українського права у ІІ пол. XVIII ст. «Суд і розправи в правах малоросійських» (1750 р.); «Екстрат малоросійських прав» (1767—1786 рр.).

  12. Головні риси розвитку цивільного права: право власності, зобов’язальне право, спадкове право, сімейне право.

  13. Основні риси розвитку кримінального права: поняття і види злочинів; мета і система покарань.

  14. Система судів в Україні у ІІ пол. XVII—XVIII ст. Судовий процес.

Теми рефератів

  1. Андрусівський договір, «Вічний мир» — змова Польщі та Московії про розшматування України.

  2. Діяльність Малоросійського приказу і Малоросійських колегій в Україні.

4. 3. Термінологічний словник

Барська конференція — військово-політичний союз 1768—1772 рр. частини польських магнатів і шляхти для збереження своїх прав і привілеїв.

Батурин — місто в Чернігівській обл. У 1669—1708 рр. та в 1750—1764 рр. було резиденцією гетьманів Лівобережної України, тут же перебували генеральний суддя, писар, обозний та інші представники вищої козацької адміністрації.

Бахчисарайський мир 1681 р. — договір, укладений між Росією, Туреччиною і Кримським ханством 13.01.1681 р. в Бахчисараї на 20 років. Угода зміцнила міжнародне становище Росії і змусила Польщу укласти з нею «Вічний мир» (1686 р.).

Булава — один з козацьких клейнодів, символ найвищої влади гетьманів, козацьких отаманів в Україні XVI—XVIII ст., а також турецьких пашів. Оздоблена, як правило, гербом, прізвищем чи вензелем власника.

Бунчук — важливий атрибут гетьманської влади, військова регалія в козацькому війську. На Запорожжі бунчук виготовляли з білого кінського волосся та червоних мотузок, плетених у вузли і кріплених на держаку до 2,5 м.

Військо Запорозьке — у XVI ст. офіційна назва козацького війська, а з середини XVII ст. — Української козацької держави.

Військові поселення — особлива організація військ у кріпосній Росії, за якої солдати поєднували військову службу з веденням сільського господарства. У XVIII ст., за Петра І, з метою захисту кордонів Московської держави такі поселення були засновані в Україні.

Вольності війська Запорозького — назва території останньої Запорозької Січі (Нової) на південь від річок Тясмин та Орель. Охоплювала сучасні Дніпропетровську, Запорізьку, Луганську, Херсонську, Миколаївську, Кіровоградську, Донецьку області.

Гайдамакиукраїнські повстанці, провідна сила визвольного руху на Правобережній Україні проти панування Речі Посполитої у XVIII ст.

Генерал-губернатор — начальник генерал-губернаторства в Росії. На Лівобережній Україні ця посада з’являється після ліквідації гетьманства. Призначався царем, здійснював на підвладній території всю повноту військової та цивільної влади.

Генеральна скарбова канцеляріянайвищий фінансовий орган гетьманської адміністрації в Україні XVIII ст.

Генеральний бунчужнийвиборна, одна з найвищих посад при гетьмані в Україні XVI—XVIII ст. Головний обов’язок бунчужного — берегти і захищати в походах гетьманський бунчук. У мирний час виконував дипломатичні та ревізійні доручення гетьмана.

Генеральний обознийчлен генеральної старшини. Відав обозом і артилерією.

Генеральний осавулчлен генеральної старшини. Головні функції — ведення козацьких реєстрів (компутів), спорядження, військовий огляд, командування окремими частинами війська під час походів, командування найманими полками.

Генеральний писарчлен генеральної старшини. В його віданні була Генеральна військова канцелярія, в якій зберігалися найважливіші державні документи.

Генеральний хорунжийчлен генеральної старшини. Головна функція — охорона прапора козацького війська.

Гетьманщинанапівофіційна назва значної території України на лівому і правому берегах Дніпра, де з середини XVII ст. по 1764 р. поширювалася влада гетьманського уряду.

Загородникипорівняно вільна категорія збіднілого населення в Україні XІV—XVII ст.

Займанщинаелемент звичаєвого права. Давала змогу на підставі першого «займу» володіти чи користуватись землею, як правило, нічийною. Поширювалася на всі верстви населення, але на кріпаків дуже обмежено. Найбільшого розвитку набула в ході Визвольної війни середини XVII ст.

Кам’янська Січцентр запорозького козацтва в 1709—1711 та 1728—1734 рр. Розташовувалася в гирлі р. Кам’янка (Херсонська обл.).

Київське намісництвоадміністративно-територіальна одиниця в Україні, що була утворена після остаточної ліквідації за царським указом від 16.09.1781 р. залишків автономії Української держави.

Компутреєстр, перепис, чисельний стан, зокрема війська.

Корогвапрапор у військових підрозділах українського козацтва.

Кошова старшинаадміністративне і військове керівництво (уряд) Запорозької Січі: кошовий отаман, військовий суддя, писар, обозний, осавул, які разом складали т. зв. Кіш Запорозької Січі.

Микитинська Січадміністративний і військовий центр запорозького козацтва у 1638—1652 рр. Розташовувався на Микитиному Розі, біля стародавньої переправи через Дніпро (поблизу сучасного м. Нікополя).

Наказний гетьмантитул призначеного гетьманом козацької України свого заступника з-поміж досвідченої старшини для керівництва військовим об’єднанням.

Новоросійське козацьке військоформування, утворене 1806 року з кількох сотень задунайських козаків на початку російсько-турецької війни 1806—1812 рр. під назвою Усть-Дунайське Буджацьке військо.

Паланкаадміністративно-територіальна одиниця на Запорожжі в період Нової січі (1734—1775 рр.).

Пернач (шестопер)вид булави, головний атрибут полковницької влади у XVII—XVIII ст.

Підсусідкинезаможна група населення в Україні та Росії XVІ—XVIII ст., до якої належали особи, що не мали, як правило, власного господарства і житла, а на певних умовах оселялися в чужих дворах із правом обробітку частини навколишньої землі.

Подвірні ревізіїоблік дворів козаків та посполитих для виконання загальнонаціональних повинностей у Гетьманщині.

Рангові посполитічастина залежного населення Гетьманщини та Слобожанщини середини XVII—XVIII ст., призначена для виконання різних повинностей на користь службовців, старшини, окремих сановників з Росії, які брали безпосередню участь в управлінні регіоном (полковники, губернатори, президенти Малоросійської колегії тощо).

Рекрутчина — система комплектування регулярної армії і військово-морського флоту в Російській імперії у XVIII—ХІХ ст. Запроваджена 1705 року згідно з указом Петра І.

Російська імперія — офіційна назва російської держави, встановлена в 1721 р. у зв’язку з прийняттям Петром І титулу імператора.

Шарварокдодаткова (крім панщини) феодальна повинність в Україні в XV—XVIII ст.: праця на будівництві, ремонтні роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]