Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Tretyak_1.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
187.11 Кб
Скачать

2.2 Аналіз конкурентоспроможності підприємства

Метод інтегральної оцінки

- критерії задоволення споживача

- критерії ефективності виробництва

Матричні методи

Товар – технологія – доля ринка (SWOT – аналіз)

Метод переваг

Методи оцінювання конкурентноспроможності фірми

Структурний і функціональний методи

  • концентрація виробництва та капіталу

  • бар’єр для входу

  • виробництво

  • збут

  • просування

  • товар

  • фінанси

ММетод профілів (графічний метод)

Ступінь задоволення споживача за різними критеріями

(багатокутник з максимальною площею)

Бальна оцінка конкурентноспро-можності

Рис. 2.1— Методи оцінювання конкурентоспроможності підприємства

Метод переваг. Оцінка конкурентоспроможності підприємства являє собою порівняння його характеристик, властивостей чи марок товарів, що порівнюються з аналогічними показниками пріоритетних конкурентів (такими, які займають найкращі позиції на даному ринку) з метою визначення тих, які створюють переваги підприємства над конкурентами в будь-якій галузі діяльності. Існують зовнішні і внутрішні конкурентні переваги.

Зовнішня конкурентна перевага базується на відмінних якостях товару, що створює цінність для покупця за рахунок зменшення його витрат чи підвищення ефективності його діяльності. Вона збільшує "ринкову силу" підприємства так, що може примусити ринок прийняти більш високу ціну продажу порівняно з конкурентами.

Внутрішня конкурентна перевага - це перевага підприємства стосовно витрат чи управління, яка створює цінність для товаровиробника, дозволяє знизити собівартість більшою мірою, ніж пріоритетний конкурент.

Рис. 2.2— Фактори переваг

Дослідження конкурентів підприємства порівняно з дослідженнями конкурентного середовища є більш конкретним, але разом з тим і неоднозначним, оскільки йдеться про таких суб’єктів ринку, які безпосередньо впливають на підприємство, визначають межі його діяльності.

Існує кілька різновидів конкурентів, які так чи інакше впливають на діяльність підприємства.

Це передусім активні конкуренти (підприємства, які в даний час справляють серйозний вплив на інших суб’єктів господарювання) та пасивні (потенційні) конкуренти.

Серед останніх — підприємства, які поки не становлять реальної загрози, але запроваджують нову технологію, вдосконалюють продукцію, розгортають її виробництво, щоб найліпшим чином задовольняти дедалі більшу кількість споживачів.

Існує також розподіл конкурентів на прямих, непрямих, товарних і неявних.

Прямі конкуренти - пропонують аналогічні товари одним і тим же групам споживачів.

Товарні конкуренти - продають аналогічні товари різним споживачам.

Непрямі конкуренти - продають різні товари одним і тим же покупцям.

Неявні конкуренти - пропонують різні товари різним покупцям (перехід в іншу цінову категорію може зробити їх непрямими конкурентами).

Конкуренти лаунж-ресторану «Гніздо» :

а) прямі – ресторан «Компот», ресторан «Гранат», «Fish & Meat cafe PORTO BELLO», «Lounge-dance Cafe Bellini»;

б) непрямі – ресторан «Айва», «Стейкхаус», «Франзоль», рок-бар «Bourbon "Cocktails & Eatery"»;

в) товарні – ресторани «Fanconi», «Harley Rock Cafe»;

г) неявні – ресторани «Olio», «Estrellita», кафе «Топ- Сендвіч», «Сушия».

Характеристика прямих конкуренті лаунж-ресторану «Гніздо»

Ресторан «Компот» – заклад, в якому представлені одеська та європейська кухні, різноманітний асортимент свіжоспечених хлібобулочних виробів та компотів. Фірмова страва: котлети з трьох видів м’яса. Фірмовий напій: компот. Середній чек- 75 грн. Розташовується у центрі міста. Ресторан відноситься до мережі «Реста», має затишний інтер’єр у домашньому стилі.

Лаунж-ресторан «Гранат» – Кухня японська, європейська та українська. Меню ресторану пропонує вишукані страви з риби, птиці, м’яса та різноманітні десерти. У «Гранаті» представлене унікальне гранатове вино з Вірменії. Середній чек – 110 грн. Інтер’єр закладу виконано у стилі арт-деко. У ресторані один основний зал та літня тераса. Днем у залі включають зелене підсвічування, ввечері – червоне, а о восьмій вечора запалюють свічки. Гостям щовечора пропонується виступи діджея, фотосесії. Ресторан працює цілодобово.

Ресторан «Fish & Meat cafe PORTO BELLO» – рибний ресторан, який розташовано в центрі міста. Має унікальний дизайн завдяки великим морським акваріумам з безліччю різнокольорових риб та коралів. Кухня європейська, італійська. Представлен широкий асортимент страв із риби. Середній чек – 131 грн.

Ресторан «Lounge-dance Cafe Bellini» – розташовується в центрі міста. Кухня: європейська, японська, італійська. Є велика кальянна карта. Після десятої години ресторан працює як нічний клуб. Весь обслуговуючий персонал складається виключно з жінок. Середній чек – 117 грн.

Ресторан "Olio" – розташовується в центрі міста. Кухня: європейська та італійська. У меню представлено широкий асортимент піци власного приготування з різноманітними начинками. Також є дитяче меню з незвичайним найменуванням страв («Зайка моя», «Золотая рыбка», «Старан чудес» тощо), спеціальне меню із різноманітними сніданками (європейський, англійський, італійський, бельгійський тощо). У ресторані організовуються майстер-класи. Дизайн інтер’єру виконано в італійському стилі, елементами декору виступають різноманітні скляночки зі спеціями та різними видами пасти.

Для дослідження конкурентів лаунж-ресторану «Гніздо» було обрані такі критерії оцінки:

- кухня;

- дизайн інтер’єру;

- розважальні заходи, які проходять у кафе;

- середній чек;

- місце розташування;

- якість обслуговування;

- анонсування розважальних заходів.

Кухня – один з найважливіших факторів, який впливає на оцінку гостя будь-якого закладу.

Дизайн інтер’єру – це загальна атмосфера закладу, яка впливає на настрій гостя, його комфорт.

Розважальні заходи – дозволяють гостю не просто відпочити та спробувати страви, але й скрасити своє дозвілля.

Середній чек – визначає «цінову прихильність» гостей до закладу.

Місце розташування – вагомий фактор, який істотно впливає на загальну відвідуваність закладу. До ресторану має бути легко дістатися, має бути присутня приваблива та помітна вивіска.

Якість обслуговування – фактор, який вагомо впливає на враження гостя від закладу, може як зіпсувати його, так і примусити його ще раз відвідати ресторан.

Анонсування розважальних закладів – допомагає потенціальним гостям дізнатися про майбутні заходи ресторану, привернути їх увагу.

Отже, проведемо оцінку конкурентоспроможності ресторанів.

Таблиця 2.3 – Система оцінюючих балів

Оцінка

погано

задовільно

добре

дуже добре

відмінно

Бали

1

2

3

4

5

Таблиця 2.4 – Оцінка конкурентоспроможності ресторанів

Параметри критеріїв

Лаунж- ресторан "Гніздо"

Ресторан "Компот"

Ресторан "Olio"

Лаунж- ресторан «Гранат»

Кухня

4,7

4,8

4,2

4,9

Дизайн інтер’єру

5

4,1

4

3,8

Розважальні заходи, які проходять у кафе

5

2

2,7

3,6

Середній чек

4,1

4,3

4,4

4,2

Місце розташування

4

5

5

5

Якість обслуговування

4,2

4,8

4,1

4,3

Анонсування розважальних заходів

4,6

2,4

2,6

3,2

При оцінці кухні перелічених ресторанів найвищий бал отримав ресторан «Гніздо»: згідно до відгуків відвідувачів про страви та до власної думки, у ресторані високий рівень смакових та естетичних якостей страв. Найнижчий бал у ресторана "Компот" через не завжди смачні страви та неохайне оформлення блюд.

Стосовно дизайну інтер’єру найвищий бал у ресторану «Гніздо» завдяки використанню сучасних тенденцій при дизайні закладу, присутності танцполу, барної стійки. Найнижча оцінка у ресторану «Гранат» через достатньо специфічний дизайн та елементи декору, не багатьом гостям може бути комфортно знаходитися у постійній напівтемряві.

Найвищу оцінку щодо розважальних заходів та їх анонсування отримав ресторан «Гніздо» через постійну організацію вечірок та створення їх реклами на бігбордах, за допомогою афіш, реклами по радіо. Найнижчі бали отримав ресторан «Компот» через дуже малу кількість розважальних заходів та їх анонсування.

При оцінюванні середнього чеку найвищий бал отримав ресторан "Olio" через достатньо невисоку цінову політику відносно інших закладів. Найнижчий – ресторан «Гніздо» через зависокі ціни в меню порівняно з іншими ресторанами.

Стосовно місця розташування високі бали отримали усі ресторани крім ресторану «Гніздо», оскільки «Гранат», «Компот» та "Olio" знаходяться в історичному центрі міста, де є великий потік туристів та жителів міста, а «Гніздо» знаходиться на проспекті Шевченка, де значна менша кількість потенційних гостей.

Найвищий бал при оцінюванні якості обслуговування отримав «Компот» через багату кількість позитивних відгуків стосовно обслуговування офіціантами закладу, їх поведінки та знання своєї справи. Найнижчий бал – ресторан "Olio" через неуважність обслуговуючого персоналу, невчасного обслуговування.

Для проведення аналізу конкурентів на ринку ресторанних послуг використовують багатокутник конкурентоспроможності (рис. 2.3).

Рис. 2.3 — Багатокутник конкурентоспроможності ресторанів

Отже, найвищу оцінку ресторан «Гніздо» отримав за дизайн інтер’єру та розважальні заходи, а найнижчу – за місце розташування, середній чек та якість обслуговування. Іншими перевагами «Гнізда» перед деякими конкурентами являються: кухня та анонсування розважальних заходів. Виходячи з сумарної кількості оцінок найвагомішим конкурентом закладу є лаунж-ресторан «Гранат» та основним конкурентом є ресторан «Компот».

Таким чином, ресторану «Гніздо» необхідно зробити більш доступні ціни і покращити якість обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]