Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Socialne_strah.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

6.7.3.3 Пенсійне забезпечення за віком учасників та інвалідів війни, а також сімей загиблих воїнів

Право на пенсію цієї категорії громадян виникає за таких умов:

  • досягнення віку (чоловіками — 55, жінками — 50 років);

  • стажу роботи (у чоловіків — 25, у жінок — 20 років);

  • наяв­ності спеціальної юридичної підставиучасті у бойових діях, а для інвалідів війни — поранення, контузії чи каліц­тва, отриманих під час захисту Батьківщини чи виконання інших обов'язків військової служби, або внаслідок захворю­вання, пов'язаного з перебуванням на фронті чи виконан­ням іншого військового обов'язку.

Участь у бойових діях, а також наявність інвалідності, пов'я­заної з військовою службою, мають бути підтверджені відповід­ними документами.

Пенсії учасникам та інвалідам війни призначаються в підви­щених розмірах, диференційованих залежно від груп інвалід­ності.

Право на пенсію на пільгових умовах мають також батьки та дружини військовослужбовців, які не взяли повторного шлюбу, загиблих на фронті чи під час виконання іншого військового обов'язку чи померлих у період військової служби: чоловіки — з досягненням 55-річного віку і стажем роботи не менше 25 років; жінки — з досягненням 50-річного віку і стажем роботи не мен­ше 20 років.

6.7.3.4 Пенсії багатодітним матерям і матерям інвалідів з дитинства

Законодавством установлене пільгове пенсійне забезпечення жінок, які народили 5 чи більше дітей та виховали їх до 8-річного віку, а також матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку.

Вони мають право на пенсію за віком при досягненні 50 років і стажу роботи не менше 15 років із зарахуванням до ста­жу років догляду за дітьми.

При цьому до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди у віці до 16 років, які мають право на отримання соціальної пенсії.

Визнання дитини інвалідом з дитинства проводиться на підставі медичних посвідчень органа­ми медичної експертизи.

У разі, якщо жінка має право на пенсію за віком до досягнен­ня нею 50 років, вона може її отримати.

Наприклад, право на пенсію на більших пільгових умовах може бути видане для такої жінки, якщо дотримано всіх вимог, передбачених у зв'язку з призначенням пенсії за умовами праці згідно зі Списком № 1, тобто при досягненні 45-річного віку.

6.7.3.5 Пенсії на пільгових умовах залежно від умов виробництва

Право на пенсію на пільгових умовах залежно від умов ви­робництва має певна категорія жінок-працівниць.

Так, жінкам, які працюють на текстильному виробництві, механізаторами, а також зайняті на окремих роботах у сільському господарстві, надається право дострокового виходу на пенсію, тобто зі змен­шенням віку та скороченням стажу роботи чи тільки зменшен­ням віку.

Наприклад, жінки, які працюють на текстильному вироб­ництві, мають право на пільгову пенсію, якщо вони працювали на цьому виробництві на станках і машинах, за списком вироб­ництв і професій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України: з досягненням 50-річного віку і стажем такої роботи не менше 20 років.

До підприємств текстильної промисловості відносять бавовняні, вовняні, лляні, шовкові, конопледжгутові, трикотажні та інші фабрики й комбінати.

На пільгових умовах призначається пенсія жінкам, які пра­цюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів та екскаваторів.

Вони мають право на пенсію з досягненням 50-річного віку, з них не менше 15 років — на за­значеній роботі.

Пільгове пенсійне забезпечення надано також жінкам, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колективних та інших підприємствах сільського господарства — з досягненням 50-річного віку і ста­жем зазначеної роботи не менше 20 років.

Право на пільгову пенсію мають також жінки, зайняті впро­довж повного сезону на вирощуванні, збиранні й післязби­ральній обробці тютюну — з досягненням 50-річного віку і ста­жем зазначеної роботи не менше 20 років.

За особливими показниками, які характеризують стан здо­ров'я, пенсія за віком на пільгових умовах призначається грома­дянам — хворим гіпофізарним нанізмом (ліліпути) і диспропор­ційним карликам: чоловікам — із досягненням 45-річного віку і стажем роботи не менше 20 років, жінкам — із досягненням 40-річного віку і стажем роботи не менше 15 років.

За станом здоров'я на пільгових умовах призначається пен­сія інвалідам зору І групи - сліпим.

Ці особи мають право на пен­сію за віком: чоловіки — з досягненням 50-річного віку і стажем роботи не менше 15 років; жінки — з досягненням 40-річного віку і стажем роботи не менше 10 років. Пільги на пенсійне забезпе­чення мають лише ті працівники, яких визнано інвалідами зору І групи. Решта інвалідів І групи за комплексом різних захворю­вань правом на зазначені пільги не користується.

Пенсія за віком інвалідам зору І групи призначається довіч­но незалежно від строку, що на нього встановлено інвалідність.

Важливою пільгою пенсійного страхування є призначення пенсії за віком у разі неповного стажу роботи, тобто меншого ніж 25 і 20 років (відповідно для чоловіків і жінок). Ця норма за­стосовується не часто, оскільки більшість громадян виходять на пен­сію в пенсійному віці та з повним стажем роботи. Але інколи ста­жу для призначення пенсії недостатньо, зокрема в жінок, які впродовж тривалого часу займалися вихованням дітей чи веден­ням домашнього господарства. У таких випадках пенсії за віком можуть бути призначені з меншим стажем роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]