Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Socialne_strah.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Пенсії за вислугу років заслуженим майстрам спорту і майстрам спорту міжнародного класу

Правом на цю пенсію користу­ються спортсмени, які мають особливі заслуги у фізкультур­ному русі, за наявності загального трудового стажу роботи для чоловіків і жінок не менше 20 років і перебування в складі збірних команд України не менше 6 років незалежно від віку.

До загаль­ного трудового стажу зараховується перебування зазначених спортсменів у складі збірних команд України та інші види тру­дової діяльності, передбачені ст.56 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пен­сійне страхування».

Стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, нараховуєть­ся на підставі трудової книжки та інших документів, які підтвер­джують перебування у складі збірних команд України, а також наявності звання заслуженого майстра спорту чи майстра спорту міжнародного класу.

Пенсії за вислугу років таким спортсменам призначаються в розмірах, установлених для пенсій за віком, тобто у відсотках від заробітку, що його вони мали перед припиненням роботи і який дає право на пенсію за вислугу років.

Нарахування пенсії прово­диться з середньомісячного заробітку за правилами, встановле­ними пенсійним законодавством. Ця пенсія призначається і ви­плачується за умови вибуття спортсменів із збірних команд Ук­раїни.

Пенсії за вислугу років деяким категоріям артистів театрально-концертних підприємств і колективів

Пенсії за вислугу років призначаються деяким категоріям артистів театрально-концертних підприємств і колективів.

Єдина умова їх надання - стаж творчої діяльності, а вік значен­ня не має.

Категорії артистів театрів, які мають право на пенсію за вислугу років, передбачено в переліку, затвердженому Поста­новою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р.

В одних випадках артист повинен займатися певною творчою роботою (артист балету, артист цирку тощо); в інших — певною творчою діяльністю в конкретному театрі чи музичному колективі (со­лісти-вокалісти оперних театрів; артисти, які грають на духових інструментах у симфонічних оркестрах) або деякими видами творчої діяльності у певних колективах (концертмейстери-піаністи професійних художніх колективів).

Тривалість стажу для творчих працівників диференціюється залежно від характеру їхньої діяльності.

Пенсії за вислугу років призначаються:

  • артистам балету, артистам — виконавцям танцювальних номерів, артистам цирків за наявності стажу творчої роботи на сцені не менше 20 років;

  • артистам-вокалістам, артистам, які грають на духових інструментах, жонглерам та артистам оригінального жанру в цирках і конкретних організаціях зі стажем творчої роботи на сцені не менше 25 років;

  • артистам хору театрів опери та балету, концертмейстерам-піаністам, артистам вокально-драматичної частини зі стажем творчої роботи на сцені не менше 30 років.

Згідно з діючими правилами допускається підсумовування різних періодів творчої діяльності на сцені за таким принципом: під час призначення пенсії за вислугу років певним категоріям артистів у стаж зараховується й робота на сцені, яка дає право на отримання пенсії при меншому стажі.

Пенсія за вислугу років артистам призначається за тими са­мими нормами, що й пенсія за віком на загальних умовах.

Пенсії нараховуються з середньомісячного заробітку, отримуваного за роботу на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]