Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Стародавня Індія

Найбільш відомим документом, що містить економічні уявлення жителів давньоіндійської держави був твір під назвою Артхашастра.

Артхашастра(наука про користь та практичне життя) – пам‘ятка індійської економічної думки IV-III ст. до н. е. Згідно цьому твору, визначальна роль у “вірному” шляху економічного розвитку належить політиці. Від її методів залежить розвиток або застій та занепад суспільства. Становий поділ суспільства з наявністю рабів (за винятком аріїв) вважається природним і необхідним.

“Артхашастра” узаконює рабство за борги, дозволяє рабу мати своє майно, сім‘ю й користуватись деякими іншими правами. Стверджується, що багатство держави має грунтуватись на багатстві народу, хоча врешті решт мається на увазі збагачення казни. в “Артхашастрі” розглядається питання “вартості речей”. Величина вартості вимірюється кількістю “днів роботи”, а винагорода має бути відповідною результатам праці. В зв‘язку з цим в “Артхашастрі” ринкова ціна відрізняється від вартості. Вказується, що при конкуренції покупців ціна зростає вище за дійсну вартість. Прибуток включається в ціну товару разом з “іншими витратами” і його розмір визначається у 5% (для місцевих) і 10% (для іноземних) товарів. “Артхашастра” містить заклик до царя всіляко розвивати продуктивні сили країни, регулювати ціни шляхом створення товарних запасів, добиватись активного балансу держбюджету.

Основні терміни і поняття

Династія; варна; каста; «азійський» спосіб виробництва; «система влади-власність»; «природні» продуктивні сили; звичайне, кодифіковане право; пам‘ятка економічної думки; конфуціанство; «велика спільнота»; «особисте володіння»; принцип «врівноваження господарства»; Артхашастра.

Проблеми для творчого обговорення

  1. Значення географічного положення для зародження і розвитку перших цивілізацій.

  2. Елементи сучасних підходів до пояснення економічних явищ і процесів в поглядах представників стародавніх часів.

  3. Взаємозв‘язок економіки та права в письмових пам‘ятках стародавнього світу.

Теми рефератів

  1. Бронзовий вік та його господарсько-економічні ознаки.

  2. Варновий поділ та система каст у Стародавній Індії.

  3. «Азійський» спосіб виробництва в історичній перспективі.

  4. Закони царя Хаммурапі як пам‘ятка економічної думки стародавнього світу.

Тема 3. Особливості господарського розвитку та економічної думки періоду формування світових цивілізацій (YIII ст. до н.е. – Y ст. н.е.)

Мета вивчення теми:висвітлити господарське піднесення та занепад стародавніх Греції та Риму, скіфських племен, розвиток їх ремесел, зв’язок з потребами військової експансії та реформування господарства по мірі зростання продуктивних сил; показати процес поступового накопичення й вдосконалення впродовж даного періоду економічних ідей і концепцій античних мислителів.

Головні питання теми

  1. Господарство Стародавньої Греції.

  2. Господарство Римської імперії.

  3. Господарство скіфів. Грецькі колонії Північного Причорномор’я.

  4. Економічна думка Стародавньої Греції.

  5. Економічні погляди давньоримських мислителів.

Програмний зміст теми

(мінімальний обсяг знань студента)

АНТИЧНИЙ ПЕРІОД

Криза рабовласництва на Близькому Сході призвела до занепаду Вавілонського царства і Єгипту, які стали жертвою перських завоювань. Але цей режим відроджується в нових країнах Середземномор’я, куди поступово перемістилися цент­ри Стародавнього світу. Це проявилося в економічному підне­сенні Греції та Риму.

1.Господарство Стародавньої Греції

Антична культура базувалася на вирощуванні трьох основ­них культур: пшениці, із якої робили хліб і пиво, оливок, що йшли на виготовлення олії, і винограду, який використовували для при­готування вина та ізюму. Крім того, культивувалися ячмінь, просо, бобові, овочі і фрукти. Скотарство було краще розвинуте в гірських районах, де паслися кози і вівці. Череди великої рогатої ху­доби були малочисельні, конярство також було слабо розвинуте.

Розвиток ремесел був на винятково високому рівні. Нара­ховувалося більш сотні різноманітних ремесел. У галузі корабле­будування були досягнуті значні успіхи — будувалися плаваючі фортеці в п’ять-сім поверхів з екіпажем до 1000 чоловік, торгові судна вантажопідйомністю до 1000 тонн, спроможні перевозити до 500 пасажирів.

У IV ст. до н.е. винайшли катапульту. З 400 р. до н.е. гре­ки застосовували стінопробивні знаряддя для руйнації стін. Об­логові вежі застосовувалися при штурмі фортець.

У 480 р. до н.е. перси переправилися через протоку Геллеспонт по понтонному мосту. Їх величезна армія рухалася по ньо­му сім діб.

Афіни у VII ст. до н.е. пов’язані із вдалим географічним розташуванням, що забезпечило різке збільшення прибутку від продажу вина й оливкової олії. Товарне сільське господарство, не обтяжене протикріпосними формами, які панували в Лакедемоні і Фесталії, сприяло розвитку ремесел і посиленню впливу «простого народу» — демосу. Наприкінці сьомого — початку шостого століття до н.е. у Стародавній Греції відбулася серйозна політико-економічна криза, викликана наростаючими про­тиріччями між рядовими членами общини, з одного боку, і арис­тократією, з іншого. Запобігти громадянській війні могли тільки серйозні перетворення. Так, реформаторська діяльність афінського політика Солона (594 р. до н.е.) мала на меті ціною часткових посту­пок общині врятувати аристократію.

Зокрема, було заборонено боргове рабство, володіння землею понад норму (без межі), введено вільне користування май­ном (за заповітом), заохочення торгівлі і ремесел. Таким чином, підривався родовий лад і натурально-господарська концепція. Ре­форми Солона не задовольнили усіх вимог античних землеробів.

Після реформ Солона в Аттиці встановлюється одноосо­бове правління — тиранія. Ця форма правління на початку Залізного віку зіграла позитивну роль у ліквідації панування ро­дової аристократії. Прагнучи до популярності, тирани йшли на поступки демосу, створювали умови для розквіту ремесла і то­варного землеробства. Саме на цей час припадає знамените «зо­лоте п’ятидесятиліття» (479-431 р. до н.е.) — момент найвищого економічного розвитку полісів, що входили до складу Афінського морського союзу.

Під час існування першого Афінського морського союзу багато хто з аттичних селян, що розорилися і загубили земельні ділянки, одержували від держави клери на землях союзників, створюючи села-клери. Афіни використовували своє становище глави морського союзу і займали території своїх союзників, що викликало тертя між афінянами і союзниками. Тому становище колоністів-клерів залежало від сили афінської зброї.

Наприкінці Пелопоннеської війни, під час послаблення і розпаду першого Афінського союзу, переважна більшість селян-клерів повинна була повернутися в Аттику, збільшивши за раху­нок цього число безземельних і безробітних громадян.

У V ст. до н.е. із початком Пелопоннеської війни почи­нається криза рабовласницького ладу в Греції. Її причину варто шукати в прискоренні економічної диференціації серед вільного населення. Війна стала фактично громадянською, викликала не­бачені спустошення і супроводжувалася страшним голодом та епідеміями.

Переможницею стала олігархічна Спарта — держава ор­ганізованих воїнів. Спартанці практично не мали приватної (сі­мейної) власності, а раби (ілоти) були особливою формою влас­ності всієї держави. Для того щоб утримати ілотів, які в десятки разів перевищували спартанців по чисельності, в страху і покорі, спартанці застосовували політику перманентного терору. Гроші у Спарті виготовлялися із заліза і не мали розповсюдження за її межами. Ремесла були розвинуті вкрай слабо. У цілому Спарта являла собою ранню тоталітарну державу.

Постійна загроза повстання поневоленого населення, яке за чисельністю в багато разів перевершувало членів общини, ви­магала жорсткої консолідації суспільства. Спарта як військова організація була дуже дієздатна, але як держава виявилася в ізо­ляції від зовнішнього світу, переживаючи культурний, а потім і демографічний спад — число сімей спартанців за триста років після закінчення Пелопоннеської війни скоротилося в 10 разів — із 9000 до 1000 і навіть менше.

Перемога Спарти означала перемогу олігархії над демо­кратією, села над містом, натурального господарства над товар­ним, системи «власність-влада-власність» над ринком. Це багато в чому обумовило легку перемогу над Грецією Македонії, а потім і Риму, де в той період переважало вільне населення.