Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Складання кримінально-процесуальних документів

Навчальна дисципліна “Складання кримінально-процесуальних документів” є однією з дисциплін, яка забезпечує поглиблене вивчення норм кримінального процесуального права України, засвоєння яких складає фундамент базової підготовки спеціаліста-юриста.

Невід’ємним атрибутом кримінально-процесуальної діяльності як сторони обвинувачення так і сторони захисту є складання кримінально-процесуальних документів: клопотань, постанов, ухвал, протоколів, доручень, повідомлень, обвинувальних актів, вироків і т. ін.

Від оперативного, повного та юридично грамотного складання процесуальних документів залежать забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, охорона прав, свобод і законних інтересів учасників кримінального провадження та виконання інших завдань кримінального процесу. Неправильне (без урахування норм чинного законодавства) складання процесуальних документів тягне за собою порушення прав, свобод і законних інтересів громадян і юридичних осіб, втрату отриманою інформацією доказового значення.

Тому набуття студентами Національної академії внутрішніх справ не тільки теоретичних знань щодо порядку здійснення кримінального провадження, а й практичних навичок складання необхідних кримінально-процесуальних документів є умовою їх подальшої успішної діяльності як юристів і правоохоронців.

Навчальна дисципліна “Складання кримінально-процесуальних документів” базується на нормах кримінального процесуального законодавства України, враховує практику їх застосування, вивчає теоретичні та методичні питання складання процесуальних документів у досудовому кримінальному провадженні.

Для складання проектів кримінально-процесуальних документів слід використовувати Кримінальний процесуальний кодекс України, інші нормативні акти, роз’яснення вищих судових інстанцій з актуальних питань правозастосовної практики та збірники зразків кримінально-процесуальних документів.

Усі документи виконуються на папері формату А 4, охайно, без виправлень, із залишенням полів зліва не менше 4 см. По закінченню складання, документи систематизуються і підшиваються в обкладинку.

Метою дисципліни є закріплення, розширення та поглиблення студентами знань норм кримінального процесуального права України, вироблення навиків самостійного аналізу кримінального процесуального закону, прийняття рішень у практичних ситуаціях та оволодіння методикою складання кримінально-процесуальних документів.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати :

  • норми кримінального процесуального законодавства, які регламентують порядок здійснення кримінального провадження, зокрема – щодо форми та змісту окремих процесуальних документів;

Уміти :

  • самостійно аналізувати кримінальний процесуальний закон, приймати рішення у практичних ситуаціях та володіти методикою складання кримінально-процесуальних документів.

Основні терміни навчальної дисципліни

Процесуальний акт – нерозривна єдність процесуальної дії чи процесуального рішення і відповідного процесуального документа.

Кримінально-процесуальні документи – це письмові документи, складені на підставі кримінального процесуального закону уповноваженим на те суб’єктом у зв’язку із здійсненням процесуального акту, в якому зафіксована інформація про хід та результати кримінально-процесуальної діяльності.

Постанова – процесуальний документ, в якому мотивуються і формулюються рішення слідчого, прокурора, прийняті під час кримінального провадження.

Протокол – процесуальний документ, в якому закріплюються відомості про проведення процесуальних дій, їх зміст і наслідки .

Клопотання– процесуальний документ, в якому сторони кримінального провадження звертаються з офіційним проханням про проведення процесуальних дій чи прийняття процесуальних рішень.

Ухвала – процесуальний документ, в якому мотивуються і формулюються судові рішення, окрім тих, що формулюються у вироку.

Обвинувальний акт – один із підсумкових процесуальних документів досудового розслідування, в якому викладаються і мотивуються висновки слідчого, прокурора у кримінальному провадженні, розкривається суть і зміст обвинувачення, а також зазначаються інші дані, встановлені КПК.

Вирок – підсумковий процесуальний документ стадії судового розгляду, в якому суд вирішує обвинувачення по суті, тобто вирішує питання про наявність чи відсутність діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа, складу кримінального правопорушення у цьому діянні, винності особи у вчиненні цього діяння та інші питання, визначені ст. 368 КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]