Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_4_KN_nova.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
576.43 Кб
Скачать

Міжнародне право

В сучасному світі все частіше виникають питання, належне розв’язання яких неможливе без міжнародно-правового співробітництва. В наш час міжнародне право регулює найважливіші міждержавні відносини, і визнається найвищим досягненням цивілізації, загальнолюдським здобутком та правовою основою світового порядку. Визначаючи примат міжнародного права в регулюванні міжнародних відносин, необхідність його вивчення, викладання, пропаганди і поширення.

Все більше відбувається імплементація норм міжнародного права в норми внутрішньодержавного законодавства. В Україні в Декларації про державний суверенітет України був закріплений «…пріоритет загальновизнаних норм міжнародного права перед нормами внутрішньодержавного права». Конституція України включає спеціальну норму: «Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України» (ст.9).

Більшість національних законів містить зауваження щодо пріоритетності дії міжнародних договорів. В зв'язку з цим в правовій практиці нашої держави з'явились прецеденти прямого застосування норм міжнародного права при прийнятті рішень по конкретним справам. В кожному конкретному випадку здійснення міжнародно-правової дії необхідно користуватися як мінімум трьома нормативними джерелами, а саме: нормами національного законодавства, міжнародно-правовими нормами і змістом міжнародних угод. Норми міжнародного права мають застосовуватися у діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, нотаріату, юридичних служб, господарських, фінансових, банківських та інших структурах.

Мета – поглиблене вивчення інститутів та галузей міжнародного права, що регулюють напрямки та форми співробітництва суб’єктів міжнародного права з питань визнання, правонаступництва, території, мирних способів вирішення міжнародних спорів, захисту прав людини та ін..

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • зміст предмета та об’єкта міжнародного права, їх особливості;

  • основні підходи вчених до вирішення питання визнання та правонаступництва в міжнародному праві;

  • систему міжнародного права та характеристику її елементів, міжнародну систему;

  • види суб’єктів міжнародного права, їх правосуб’єктність;

  • стан основних проблем, що виникають в процесі реалізації міжнародних відносин;

  • міжнародні стандарти захисту прав людини універсального та регіонального рівня;

  • особливості зовнішньої політики та міжнародних відносин та ін.

Уміти:

  • характеризувати історичні етапи розвитку міжнародного права, та особливості сучасного періоду;

  • аналізувати міжнародну систему, та елементи системи міжнародного права;

  • орієнтуватись у питаннях глобальних проблем сучасного світу, зовнішньої політики держав, зокрема України та її місця в рамках світового співтовариства, участі у міжнародних організаціях і т.д.

  • визначати основні принципи міжнародного права та їх роль в міжнародних відносинах;

  • виділяти та аналізувати міжнародні договори, що мають важливе значення, та займають особливе місце в політичному житті держави;

  • аналізувати мирні засоби вирішення міжнародних спорів та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]