Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_SPOU_2011_Linik_Ye_P_1_kurs.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2.

Тема 4. Органи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, дізнання і досудове слідство.

Поняття і призначення досудового розслідування. Сутність і складові частини досудового розслідування. Характеристика завдань досудового розслідування.

Оперативно-розшукова діяльність: поняття і призначення. Органи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність. Права і відповідальність працівників, що займаються оперативно-розшуковою діяльністю.

Дізнання: поняття і призначення. Органи дізнання і розмежування їх компетенції. Права і відповідальність працівників органів дізнання.

Досудове слідство: поняття і призначення. Органи досудового слідства і розмежування їх компетенції. Предметна і персональна підслідність. Права і відповідальність слідчих.

Взаємодія органів, які проводять досудове розслідування.

Тема 5. Органи внутрішніх справ України.

Вивчаючи цю тему, необхідно приділити увагу з’ясуванню поняття та системи органів внутрішніх справ (ОВС), визначенню їх завдань та функцій. Окремо слід розглянути питання щодо регламентування правового положення МВС України та міліції як складових частин загальної системи ОВС. При цьому необхідно відмітити, що потребує безпосереднього регулювання правовий статус ОВС, оскільки на сьогоднішній день це питання не вирішене на державному рівні, що негативно впливає на ефективність роботи цих органів.

Особливого значення набуває проблема реалізації повноважень міліцією в Україні, яка пов’язана з дотриманням прав та свобод громадян. У зв’язку з цим необхідно більше звернути увагу на вивчення обов’язків та прав міліції, які безпосередньо витікають з її завдань та функцій.

Місце органів внутрішніх справ у системі правоохоронних органів України. Мета і завдання органів внутрішніх справ України. Система органів внутрішніх справ України за функціональним та ієрархічним критеріями. Правове регулювання діяльності органів внутрішніх справ України.

Міністерство внутрішніх справ України: завдання і структура. Міліція України: основні завдання і функції. Система міліції України. Характеристика структурних підрозділів міліції. Права і обов’язки міліції.

Взаємодія органів внутрішніх справ з іншими правоохоронними органами України.

Реформа органів внутрішніх справ України.

Тема 6. Служба безпеки України.

Державна безпека як напрямок правоохоронної політики держави. Призначення і правоохоронна сутність діяльності Служби безпеки України. Правове регулювання діяльності Служби безпеки України. Завдання і напрямки діяльності Служби безпеки України. Реформа Служби безпеки України.

Система органів Служби безпеки України. Центральне управління Служби безпеки України. Права і обов’язки органів і працівників Служби безпеки України. Взаємодія Служби безпеки України з іншими правоохоронними органами України. Контроль за діяльністю Служби безпеки України.

Мета і завдання діяльності Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. Структура і організація діяльності Військової служби правопорядку у Збройних Силах України. Правовий статус військовослужбовців Військової служби правопорядку у Збройних Силах України.

Мета і завдання діяльності служби державної охорони органів державної влади України. Об’єкти охорони Управління державної охорони України. Організація державної охорони посадових осіб і взаємодія з іншими правоохоронними органами. Права і обов’язки працівників Управління державної охорони України.