Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_SPOU_2011_Linik_Ye_P_1_kurs.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Змістовий модуль 4.

Тема 11. Правовий статус співробітників судових та правоохоронних органів.

Лекція – 2 год.

Семінарські заняття – 4 год.

Практичні заняття – 2 год.

План семінару 1

  1. Кадровий корпус державних судових і правоохоронних органів: поняття і сутність особливого правового статусу.

  2. Загальні засади правових гарантій якісної діяльності та соціального забезпечення персоналу державних правоохоронних органів.

  3. Статус суддів: обрання і призначення на посади, правові гарантії ефективної діяльності, соціальне забезпечення, особливості відповідальності.

План семінару 2

  1. Персонал органів прокуратури: підбір і призначення на посаду, правові гарантії ефективної діяльності, соціальне забезпечення, особливості відповідальності.

  2. Персонал органів внутрішніх справ: підбір і призначення на посаду, правові гарантії ефективної діяльності, соціальне забезпечення, особливості відповідальності.

  3. Особливості правового статусу персоналу недержавних правозахисних інституцій: адвокатури, нотаріату, недержавних охоронних структур, організацій громадського сектору.

План практичного заняття

1. Вирішення ситуаційних задач.

Основна література:

  1. Про судоустрій і статус суддів.

  2. Про міліцію: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1991.— № 4.— Ст. 20.

  3. Про Службу безпеки України: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1992.— № 27.— Ст.382.

  4. Закон України «Про прокуратуру»: За станом на 25 липня 2003 р. / Верховна Рада України. — Офіц. вид. — К. : Парламентське видавництво, 2003. — 32с.

  5. Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1998.— № 40-41.— Ст.249.

  6. Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1992.— № 29.— Ст.399.

  7. Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1994.— № 11.— Ст.50.

  8. Про Державну прикордонну службу України: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 2003.— № 27.— Ст.208.

  9. Про державну податкову службу в Україні: Закон України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 1991.— № 6.— Ст. 37.

  10. Інструкція про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України: затверджено Наказом Управління державної охорони України 28.02.2004 № 23.

  11. Митний кодекс України.— Відомості Верховної Ради (ВВР).— 2002.— № 38-39.— Ст.288.

Тема 12. Правозахисна діяльність міжнародних та вітчизняних організацій.

Лекція – 4 год.

Семінарські заняття – 2 год.

Практичні заняття – 2 год.

План семінару 1

  1. Загальне уявлення про міжнародний правозахисний механізм. Правозахисна діяльність Організації Об'єднаних Націй. Характеристика регіональних правозахисних механізмів у світі. Правозахисна діяльність під егідою Ради Європи. Діяльність Організації з безпеки і співробітництва у Європі. Правозахисні утворення під егідою Співдружності незалежних держав.

  2. Європейський суд з прав людини як орган захисту прав українських громадян. Право на звернення та юрисдикція Європейського суду з прав людини. Процедури складання звернень, розгляду справ і виконання рішень Європейського суду з прав людини.

  3. Українські організації громадського сектору як суб'єкти правозахисту. Правове регулювання, сутність правозахисних завдань та класифікація громадських правозахисних організацій.

  4. Міжнародна організація кримінальної поліції "Інтерпол" в системі правоохоронного співробітництва. Правоохоронні завдання «Інтерполу». Взаємодія «Інтерполу» з правоохоронними органами України.