Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_SPOU_2011_Linik_Ye_P_1_kurs.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1.

Тема 1. Основні категорії, предмет, система, завдання дисципліни «Судові та правоохоронні органи України»

Дана тема є основоположною для правильного засвоєння студентами основних понять та визначень навчальної дисципліни “Система правоохоронних органів України”.

Сучасний розвиток державності України вимагає глибоких знань про систему та повноваження органів, які беруть участь у правоохоронній діяльності. Такі знання насамперед потрібні для професійної діяльності юристів. Вони необхідні також і студенту юридичного факультету для засвоєння юридичних дисциплін, якими він повинен оволодіти протягом усього процесу навчання професії юриста.

В процесі засвоєння навчального матеріалу за даною темою студент має оволодіти існуючими науковими точками зору щодо визначення понять “правоохоронна діяльність” та “правоохоронні органи”, їх спільних рис та відмінностей, а також поняття «судові органи». Суттєвим під час вивчення цієї тематики є засвоєння основних завдань та функцій правоохоронної діяльності, правоохоронних органів та існуючого взаємозв’язку між ними.

Наступним важливим моментом є вивчення та засвоєння класифікації державних органів, що здійснюють правоохоронну діяльність, а також недержавних інституцій, що виконують окремі правоохоронні функції.

Отже, система судових та правоохоронних органів України – навчальна дисципліна, в межах якої студентами вивчаються основи організації і найбільш суттєві напрямки й завдання діяльності судових та правоохоронних органів, їх взаємодія між собою та з іншими органами держави.

Тема 2. Судова система України. Суди загальної юрисдикції. Конституційний Суд України.

Судова влада в системі розподілу влад в Україні. Поняття й ознаки правосуддя. Принципи правосуддя. Правова основа правосуддя в Україні.

Судова система України. Ланки й інстанції судової системи. Реформа судової системи України.

Суди загальної юрисдикції: місцеві, апеляційні. Специфіка функціонування військових судів в Україні. Спеціалізовані суди в Україні: адміністративні і господарські. Верховний Суд України: структура й основні напрямки діяльності.

Конституційна юстиція в Україні. Конституційний Суд України як єдиний орган конституційної юрисдикції. Склад і формування складу Конституційного Суду України. Повноваження Конституційного Суду України. Суб'єкти права на звернення до Конституційного Суду України. Провадження зі справ у Конституційному Суді.

Вища рада юстиції України: повноваження і склад. Організаційне і фінансове забезпечення судової системи України.

Тема 3. Прокуратура України.

Загальні засади діяльності прокуратури в Україні. Сутність прокурорської діяльності в контексті розподілу влад та державної функції правоохоронних органів. Конституційні завдання прокуратури. Правова основа діяльності прокуратури в Україні. Принципи організації і діяльності прокуратури.

Характеристика функцій прокуратури. Підтримання прокурором державного обвинувачення в суді. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді. Нагляд прокуратури за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Права і гарантії прокурорських працівників.

Система органів прокуратури та організація їх роботи. Генеральна прокуратура та Генеральний прокурор України. Територіальні прокуратури. Слідчі прокуратури. Інші органи та установи прокуратури. Реформа прокуратури в Україні.