Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теорія держави і права.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА»

з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

Київ 2012

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА

ЗАГАЛЬНОПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА»

з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр»

за напрямом «Правознавство»

УКЛАДАЧІ:

Братасюк М.Г. – професор кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, доктор філософських наук, професор;

Осауленко О.І. – професор кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук, професор;

Мозоль Н.І. – доцент кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук;

Юрковська Л.Г. – викладач кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС;

Осауленко А.О. – доцент кафедри теорії держави та права НАВС, кандидат юридичних наук.

РЕЦЕНЗЕНТИ:

Гусарєв С.Д. – начальник кафедри теорії держави і права НАВС, доктор юридичних наук, професор;

Пархоменко Н.М. – доктор юридичних наук, професор Інституту держави і права ім. Корецького НАН України;

Безклубий І.А. – завідувач кафедри теорії державим та права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор;

Пилипенко Л.І. – проректор з навчально-педагогічної діяльності ВНЗ «Національна академія управління».

Навчально-методичні матеріали з дисципліни “Теорія держави та права затверджено на засіданні кафедри загальноправових ННІПП НАВС від 30.08.11 р. (протокол №1).

Рекомендовано до друку Методичною радою від «14» грудня 2011, (протокол №4)

Навчальна програма з дисципліни

  1. Анотація навчальної дисципліни

Здобуття фундаментальної та світоглядної вищої юридичної освіти за програмою «Бакалавр» починається з вивчення теорії держави і права — фундаментальної та методологічної дисципліни, інших навчальних дисциплін, що дозволяють формувати основу правового світогляду майбутніх юристів.

Предметом теорії держави і права є загальні і специфічні об'єктивні закономірності розвитку та функціонування держави і права.

Вивчаючи курс загальної теорії держави і права, необхідно вра­ховувати її фундаментальний характер і визначальне значення. У системі юридичних наук теорія держави і права виконує функцію здобуття, оновлення і поглиблення знань про основні закономірно­сті державно-правового середовища, систематизації і збагачення юридичної науки в цілому, а також відповідає за зв'язки юридичної науки з іншими суспільними науками.

Положення теорії держави і права використовуються галузеви­ми й іншими юридичними науками як вихідні. Отже, одним з найважливіших завдань теорії держави і права є надання юридичній науці єдності, системності, методологічної цілісності.

Теорія держави і права вивчає загальні закономірності виник­нення, розвитку і функціонування державно-правових явищ, глибинну сутність права і держави, взаємообумовлений характер їхніх зв'язків, зв'язок держави і права з різними суспільними явищами і процесами. Держава розглядається з точки зору її правового офор­млення, а право – у контексті його державного забезпечення, надання йому загальної обов'язковості.

Закономірності розвитку та функціонування держави і права розглядаються у тісному зв'язку із загальними законами розвитку суспільства. Адже теорія держави і права належить до суспільних наук, а виникнення та розвиток і держави, і права є соціально обу­мовленими. Ця наука вивчає багатосторонню та складну взаємо­дію держави і права з суспільством, роль та місце держави і права в суспільстві, а також зворотний вплив суспільства на державно-правову дійсність.

Навчальний курс передбачає ознайомлення з державознавчими і правознавчими концепціями, які містяться у працях вітчизняних та зарубіжних авторів, а також широке використання даних інших наук (філософії, політології, соціології, історії та ін.). Провідними ідеологічними засадами у вивченні державно-правової сфери є ідеї пріоритетності прав і свобод людини і громадянина, правової соці­альної держави, панування права і верховенства правового закону, демократії, законності.

Теорія держави і права – фундаментальна, вихідна і провідна навчальна юридична дисципліна. У системі юридичних наук, теорія держави і права дає найширші за обсягом і глибиною знання державно-правових явищ та процесів, показує закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права. Досягнення цієї науки використовуються галузевими й іншими юридичними науками як важливі, з методологічного аспекту вихідні пункти дослідження, що дозволяють уникнути однобокості у вирішенні галузевої наукової проблематики. Теорія держави і права в системі юридичних наук виступає як наука методологічна за своїм характером, адже її завданням є вносити методологічну єдність у дослідження галузевих та інших юридичних наук.

Глибоке оволодіння матеріалом цієї науки, є надійною теоретичною базою у подальшому для вивчення галузевих і міжгалузевих юридичних наук. запропоновані методичні матеріали є базисом, що відображає основний напрямок та обсяг учбової роботи студентів та слухачів.

Ці методичні матеріали розроблені таким чином, аби студент та слухач чітко усвідомлював рівень своїх знань з освоєння конкретної теми програми курсу та прагнув до підвищення знань і розвитку аналітичного мислення.

Таке комплексне забезпечення навчального курсу методичною документацією та користування нею допоможе студентам та слухачами зорієнтуватися в загальному обсязі навантаження та спланувати економічне використання свого робочого часу.