Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologiya_2011-2012_2_kurs.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Тема 17: Політичний прогноз і його роль у вирішенні політичних конфліктів

Природа людини та соціальний конфлікт. Сутність плоняття «політичнеий конфлікт». Політичні конфлікти і кризи. Типологія та класифікація політичних конфліктів. Стадії конфлікту. Шляхи вирішення конфлікту. Структура та функції політичного конфлікту. Особливості розвитку конфліктів у політичній сфері. «Позиція» та «опозиція» у політичному житті. Насильницькі та ненасильницькі взаємовідносини. Сучасна теорія конфліктів. Розробка цієї теорії Р. Дарендорфом, М. Дюверже та іншими політологами.

Поняття, сутність політичного прогнозування. Особливості політичних прогнозів. Вимоги до них. Основні об’єкти політичного прогнозування. Методи політичного прогнозування. Основні футурологічні школи сучасності. Політичне прогнозування за умов глобалізації. Подолання політичних сутичок і конфліктних ситуацій.

Тема 18: Політичні технології

Технологічні аспекти і проблеми сучасної політики, специфіка політичного менеджменту. Різні підходи до політичних технологій: психологічний, організаційний, культурологічний, менеджеріальний. Формування політичної події. Концепції політичного ринку, політичного маркетингу, політичної реклами, формування політичного іміджу, організації політичної кампанії, наукового забезпечення політики і політичного процесу, корпоративізму і політичного лобіювання. Роль ЗМІ в політичних технологіях. Організація політичної кампанії.

Формування команди і прийняття рішення. Складання стратегічного плану виборчої комісії впливу на електорат. Аналітична діяльність під час виборів. Форми і методи діяльності під час виборів команди кандидата або політичної партії. Основні етапи і процедури емпіричного політичного дослідження, методи збору даних: аналіз історичних документів, матеріалів офіційної статистики і біографій; спостереження за ходом масових політичних акцій; контент-аналіз партійних програм і рішень державних органів, ЗМІ; опити населення і їх роль у вивченні соціально-політичних ситуацій, політичних переваг і орієнтацією; дослідження фокус-групп при дослідженні дії політичної реклами.

Методи аналізу емпіричних даних: побудова таблиць розподіл ознак, кореляційний, кластерний, чинник аналіз, багатовимірне шкалірування; досвід використання різних методів збору і аналізу даних у вітчизняній і зарубіжній політології; сучасні центри політичних досліджень і банки даних; можливості і умови вторинного аналізу накопичених даних.

«Білий», «сірий», «чорний» піар. Політична діяльність як специфічна діяльність людей. Абсентеїзм, його причини та шляхи подолання. Зміст та рівень політичної діяльності. Основні види політичної діяльності. Політична активність населення. Політична активність як важливий чинник розвитку демократичного суспільства. Типологія виборчих систем (мажоритарна; пропорційна; змішана). Характеристика виборчої системи України.

Свобода й права, обов’язки і відповідальність громадянина, політична участь у тоталітарному і демократичному суспільствах. Формування громадянина в умовах становлення української державності: актуальні проблеми і перспективи. Положення людини, її права і свободи в умовах правової держави.