Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologiya_2011-2012_2_kurs.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Змістовий модуль ііі Геополітика та політичне прогнозування

Тема 14: Світові ідейно-політичні доктрини

Сутність поняття «ідеологія» та її цінності. Функції ідеології. Види ідеологій Анархізм. Консерватизм і неконсерватизм. Е. Берк про консервативну ідеологію. Лібералізм і неолібералізм. Політичні концепції соціалізму (марксизм, соціал-націоналізм, соціал-демократія).

Лібералізм. Історичні витоки лібералізму, характерні риси його політики. Неолібералізм і його роль у сучасному суспільстві. Консерватизм. Генезис і основні риси консерватизму як політичної течії. Неоконсерватизм і його місце у сучасному політичному житті. Соціалізм. Еволюція соціалістичної ідеї та соціалістичного руху. Теорія «наукового соціалізму» й суспільна практика. Сучасні концепції соціалізму й суспільно-політична практика. Сучасний соціал-демократизм, його роль у політичному житті. Екстремізм. Особливості політики екстремізму. Правий і лівий екстремізм. Тероризм – крайня форма політики екстремізму. Анархізм і нацизм як різновид правого екстремізму. Сталінізм і маоїзм як прояви екстремізму. Негативна роль у політиці сучасного екстремізму.

Проблеми ідеології в Україні.

Тема 15: Геополітика

Сутність поняття «геополітика». Історія розвитку концепції геополітики. Погляди на геополітику у Х\/ІІІ ст. (Ш.-Л. Монтеск'є, А. Р. Ж. Тюрго), ХІХ ст. (К. Ріхтер, Г. Т. Букль, В. Кузен, Ж. Е. Ренан, І. А. Тен, Л. І. Мечніков), ХХ ст. (Р. Челлен, К. Каусхофер і Н. Спікмен). Сучасний світ та його основні тенденції розвитку. Геополітичний доктринально-нормативний та геополітичний оціночно-концептуальний напрями. Відмінності між поняттями «міжнародні відносини» і «світова політика». Національні традиції. Урбанізація. Демографія. Екологія. Світова політика як система міжнародних відносин, процес їх регулювання. Міжнародні відносини і світовий політичний процес. Баланс і гармонізація міжнародних інтересів – головне завдання суб’єктів світової політики. Поглиблення взаємозв’язку, цілісності та єдності сучасного світу. Зміна характеру суперечностей та змісту всесвітнього прогресу – вирішальні фактори, що визначають формування сучасної політики держав, політичних сил і рухів. Стратегічні ресурси. Геополітичне розташування України і його вплив на зовнішню політику держави. Роль і місце України в новому геополітичному просторі.

Тема 16: Глобальні проблеми сучасності

Поняття глобальних проблем людства та їх походження. Основні глобальні проблеми сучасності. Глобальні проблеми і соціальний прогрес (Інтернет). Взаємозв’язок та ієрархія глобальних проблем. Центральна проблема – проблема війни і миру (міжнародний тероризм, війна цивілізацій). Поняття міжнародної та національної безпеки. Головні напрямки створення ефективної системи міжнародної безпеки у сучасних умовах. Наростання екологічної загрози. Роль світової політики в усуненні загрози ядерної війни. Економічні проблеми людства та політичні шляхи їх вирішення. Глобальний ринок праці. Болонська система освіти.

Проблема обліку загальнолюдських, соціально-класових і національних реальностей, їх балансу та гармонізації. Пріоритет загальнолюдських інтересів і цінностей. Нові тенденції у світовому розвитку, міжнародних відносинах, співробітництві, соціальному прогресі людства і необхідність їх максимального використання.

Структура і характер протиріч сучасного світу. Різноманітність шляхів і форм його соціально-політичного розвитку. Формування сучасного стану світової цивілізації. Її риси: складність, різноманітність, наростання єдності й цілісності. Утворення міжнародних об’єднань та інтернаціоналізація політичного життя в кінці ХХ ст.

Сутність глобального конфлікту «глобалів» і «локалів».Сучасне політичне мислення як фактор забезпечення балансу інтересів на міжнародній арені. Пріоритет загальнолюдських цінностей та інтересів над класовими. Забезпечення безпеки політичними засобами. Перехід до діалогу та балансу політичних інтересів. Посилення впливу сучасного політичного мислення на долю народів світу. Проблеми майбутнього у сучасній соціально-політичній думці. Футурологічні концепції як різновиди політичного прогнозування. Контури світу на рубежі третього тисячоліття.

Екологічна загроза в Україні. Участь України у міжнародних об’єднаннях.