Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologiya_2011-2012_2_kurs.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

5. Зміст змістовних модулів та тем програми змістовий модуль і

Становлення та розвиток політичних ідей. Політика як соціальне явище

Тема 1 Політологія як наука і навчальна дисципліна

Політологія як наука. Місце та роль політології у системі навчальних дисциплін соціально-гуманітарного напряму, її зв’язок із суспільними науками. Закономірності та категорії політології як науки. Функції політології. Методи дослідження науки про політику. Політичні категорії як відображення специфіки політичних явищ. Класифікація категорій у політології. Зростання ролі політичних знань у житті сучасного суспільства. Формування нової системи політичної освіти в Україні. Сучасні центри і школи політичних знань у світі.

Історія політичної думки і історія політичної науки, розвиток європейської і світової політичної думки, етапи історії політичної думки. Перші спроби пояснення суспільно-політичних порядків у період розкладу общинного устрою та виникнення класового суспільства. Патріархально-патерналістська концепція держави у Стародавньому Китаї. Політичні ідеї Сократа, Платона й Арістотеля. Політична думка Середньовіччя та Відродження. Християнська доктрина держави. Ф. Аквінський про суспільство, державу і право.тПолітична думка епохи Відродження. Н. Макіавеллі про суть політичної влади, цілі й засоби політичної діяльності, мистецтво державного управління. Політичні вчення в епоху становлення буржуазних відносин: про суспільство, державу, право, про сутність та цілі політичної діяльності, мистецтво управління, про правову державу і громадянське суспільство. Т. Гоббс про походження і завдання державної влади. Д. Локк і зародження політичної ідеології лібералізму. Ідея суспільного договору та народного суверенітету Ж.-Ж. Руссо. Ш. Монтеск’є про розподіл влади. І. Кант і Г. Гегель про громадянське суспільство та правову державу. Політичні теорії ХХ ст. М. Вебер про три типи влади у суспільстві. «Теорія еліт» В. Парето і Г. Моска. Ідеї класика політичного біхевіорізму Г. Лассуела. Теорія плюралістичної демократії. Концепція плюралістичної еліти Р. Даля.

Тема 2. Історія і розвиток української політичної думки.

Періодизація розвитку української політичної думки. Зародження політичних ідей у прадавніх та ранньослов’янських спільностях. Політичні ідеї мислителів Київської Русі. . Походження держави, шляхів виникнення правлячої династії. Єдність та суверенність політичної влади, організація найбільш доцільних форм правління, законність і реалізація вищих владних повноважень, відносини між державою і церквою, формування політичної термінології.

Перші історико-політичні пам’ятки писемності «Слово про закон і благодать» Київського митрополита Іларіона, літопис Нестора «Повість врем’яних літ»: ідеї об’єднання, самостійності і незалежності. Суспільно-політичні ідеї в «Русскій Правді». Суспільно-політичні погляди Я. Мудрого. Розвиток політично-державної думки в «Слові о полку Ігореві». Політична програма В. Мономаха. «Повчання Володимира Мономаха». Моральний ідеал, етичні основи князівської влади і їх утілення. Політична доктрина в Гальцько-Волинській державі: вплив Візантії і Риму. Суспільно-політичні погляди князів Романа Мстиславовича і Данила Галицького. Вплив християнської церкви на політичну думку періоду Київської Русі.

Розвиток української національної політичної думки періоду литовсько-польського панування та козацько-гетьманської держави. Наслідки для України Люблінської унії 1569 р., її суспільно-політичне значення для України. Берестейська унія 1569 р. Ідейна боротьба католиків і православних в історії української політичної думки в XVI–XVII ст. Загострення літературної полеміки богословського характеру. Соціально-політичні погляди Х. Філарета в його трактаті «Апокрисис». Позиція П. Скарги. Теологічні погляди і суспільно-політичний ідеал І. Вишенського: соціальна рівність всіх людей, демократизм, гуманізм, любов до рідної землі, до простої людини. Соборність управління як вияв демократизму раннього християнства. Політичні погляди С. Оріховського. Розвиток політичної думки в Києво-Могилянській Академії. Ідеї української державності в фундаторів цього навчального закладу: І. Борецького, М. Смотрицького, З. Копистенського.

Роль Запорізької Січі в розвитку політичної свідомості українського народу і підйому національно-визвольного руху. Політико-державна діяльність П. Конашевича-Сагайдачного. Політичні погляди і соціально-політичні реформи Б. Хмельницького. політична і правова сутність Переяславських домовленостей. Політичне значення «Березневих статей» Б. Хмельницького. Політико-державна діяльність послідовників Б. Хмельницького. Державна діяльність і політичні погляди Ю. Хмельницького (1657, 1659–1668, 1677–1681 рр.), І. Виговського, П. Тетеря-Моржковського, І. Брюховецького, П. Дорошенка. Державна діяльність і політичні погляди Д. Многогрішного, І. Самойловича. Політичні погляди Івана Мазепи. Перший і другий етапи його політичної діяльності. Проект демократичної конституції України Пилипа Орлика. Політичні погляди І. Скоропадського, П. Полубока та К. Розумовського.

Українське національне відродження: основні риси і направленість. Зародження теорії освіченого абсолютизму в працях Ф.Прокоповича. Ідея «філософа на троні». Просвітитель-демократ Г. С. Сковорода, його суспільно-політичні погляди, принцип «сродності». Творці філософії просвітництва в Україні Я. Козельський, С. Десницький, В. Каразін, П. Лодій. Концепція «природного права», договірна теорія держави та суспільства. Ідеали свободи, рівності та власності. Антикріпосницька ідея.

Українська політична думка ХІХ ст. Руська Трійця. Політичні та правові погляди учасників Кирило-Мефодіївського товариства. Т. Шевченко – засновник руху за національне і соціальне визволення українського народу. Особливості політичних поглядів М. Драгоманова. Ліберально-демократична та радикально-консервативна течії українофільства ХІХ і початку ХХ ст. Вплив соціально-історичних умов та культурно-просвітницького руху. Після аграрної реформи 1861 р. на розвиток політичної думки в Україні. Політичні погляди революційного народництва на сутність держави, форм державного правління, національне питання, права і свободи людини. В. Антонович, його концепції народоправства, федералізму, автономізму, суверенності людської совісті, фізичної і духовної свободи та ідеї державності.

Політичні погляди М. Драгоманова: ідеї конституціоналізму, політичної волі, парламентаризму, федерації і децентралізації, місцевого самоврядування, національного самовизначення, права і свободи людини, співвідношення політики і моралі. Політичні погляди О. Терлецького. Виникнення і сутність держави, погляди на політичні права і свободи, ідея єдиного українського народу.

Погляди С. Подолинського на державу, її ролі і функції в суспільстві. Проект С. Подолинського і О. Терлецького на майбутнє України як федеративну демократичну республіку громад, а в подальшому як член всенародного вільного союзу, інтернаціональної федерації. Вплив політико-правових поглядів Б. Антоновича, В. Винниченка, Б. Грінченка, М. Грушевського, О. Кістяківського, М. Костомарова, П. Куліша, Д. Яворницького на розвиток громадських рухів в Україні. Ліберально-опозиційна думка ХІХ – початку ХХ ст. Політичні погляди І. Франка, В. Липинського, Д. Донцова. Специфіка українських ліберально-монархічних, ліберально-земських і ліберально-народницьких ідей.

Політичні ідеї І. Франка: політична система і місце в ній держави, її походження, сутність і форми, соціальна воля і державна влада, ідея федеративної України і слов’янської федерації з участю України. Л. Українка про роль народу в суспільстві, причини виникнення, суть і форми держави. Політична свобода і соціальна революція. Суспільно-політичні наслідки першої буржуазно-демократичної революції 1905–1907 рр. Українське національне питання в III і V Державній Думі. Перший проект автономії України в ХХ ст. Створення українських партій: радикально-демократичної, селянського союзу, соціал-демократичної і народної. Основні цілі їх політичних програм.

Політичні погляди М. Грушевського. «Українське питання» в трактовці М. Грушевського. Ідеї національно-територіальної автономії. Федералізм М. Грушевського і принцип децентралізма. Еволюція поглядів М. Грушевського після жовтня 1917 р. Державно-правові погляди і утілення їх у IV Універсалі Центральної Ради. Проект Конституції УНР – «статут про державний устрій, права і вільності УНР». Політичні погляди М. Грушевського в період примусової еміграції і після повернення до Радянської України. Політичні погляди В. Винниченко, демократизм. Соціал-демократична модель національної держави в програмі В. Винниченко. Його відношення до жовтневої революції 1917 р., до більшовизму, до Радянської України, до України в складі СРСР. Еволюція поглядів і політичні коливання. Політична програма П. Скоропадського. Особливості його конституалізму. Ліберальна орієнтація конституційних проектів П.Скоропадського: закони про тимчасовий конституційний устрій України. Про гетьманську владу від 29 квітня 1918 р. Політичні погляди С.Петлюри.

Основні напрями в розвитку української зарубіжної політичної думки: народницький, консервативний і національно-державницький.

Суть народницького напряму в становленні національної держави. Політичні погляди М. Грушевського (до свого повернення в Україну), Р. Лащенка і С. Шелухіня. Дослідження історії українського народу як окремої культурно-етнічної спільноти, ідеї можливих федерацій його з іншими народами, питання демократичних традицій в Україні, історико-правові основи українського народу для своєї власної держави. Суть консервативного напрямку в становленні національної держави. Ідеї представників українського консерватизму в еміграції В. Липинського, С. Томашівського, В. Кучабського. Аналіз української державності з точки зору монархічних традицій в історії України. Головні політичні ідеї національно-державницького напряму. С. Дністрянський, В. Старосольський, О. Бочковський про безумовне визнання права кожної нації на автономію і державну незалежність.

Основні етапи еволюції політичної думки в Україні в радянський період. Українська політична думка в екзилі. Соціально-політичні вчення українських гуманістів у першій половині ХХ ст. Українська політико-правова думка в умовах тоталітаризму. Політичні ідеали української діаспори. Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. Прийняття Конституції України (28.06.1996 р.). Роль політико-правових ідей в ухваленні актів державного суверенітету України. Українська політологія за часів незалежності. Стан політичної думки в Україні на сучасному етапі.