Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Особливості інформаційних правопорушень в середовищі Інтернет.

У середині 2001 р. вперше в історії існування Інтернет Експертна комісія по злочинах у кіберпросторі Ради Європи (створена в 1996 р.), підготувала зведення законів, що визначають злочини в глобальній електронній мережі і сумісні дії держав по боротьбі з ними. Документ, що отримав назву «Конвенція по боротьбі із злочинністю в Інтернет», поступив на затвердження Комітету міністрів Ради Європи.

Конвенція готувалася 4 роки, у її розробці брали участь не тільки уряди країн - членів ЦЄ, а й приватний бізнес, включаючи провайдерів і Інтернет-компанії.

Злочини в Інтернет розподілені Конвенцією на чотири категорії:

- порушення конфіденційності;

- незаконне перехоплення даних;

- розповсюдження педофілії;

- порушення авторських прав.

Перший крок на шляху до створення загального антитерористичного центру зробили і країни СНД. 1 червня 2001 р. на зустрічі в м. Мінську глав країн СНД обговорювалася угода про співпрацю в боротьбі із злочинами у сфері комп'ютерної інформації. До кримінальних діянь було віднесено: здійснення неправомірного доступу до комп'ютерної інформації, що охороняється законом, якщо це діяння спричинило знищення, блокування, модифікацію або копіювання даних, а також порушення роботи ЕОМ, системи ЕОМ або їх мережі, а також створення використання або розповсюдження "шкідливих програм".

Комп'ютерні мережі типу Інтернет, які забезпечують послуги онлайн, теоретично можуть використовуватися в злочинних цілях.

Широкий набір правопорушень в цій області можна розділити на два класи:

  1. Злочини, спрямовані на мережі і системи обробки інформації;

  2. Злочини, в яких мережі використовуються як канали зв'язку.

У першу категорію потрапляють "комп'ютерні" злочини, пов'язані з несанкціонованим доступом, зміною або руйнуванням даних, користуванням послугами. До другої відносяться злочини, пов'язані головним чином з "виразом думки": показом насильства, расової дискримінації, порнографією.

Оскільки Інтернет - всесвітній засіб для передачі текстів, зображень і звуків, він ідеально "підходить" для здійснення таких правопорушень.

Розглянемо правопорушення другого класу, оскільки перші вже досить добре відомі; є розроблена юридична база для боротьби з ними, як правило, викладена в кримінальному законодавстві.

Значна частина інформації в Інтернет використовується у розважальних і ділових цілях, причому абсолютно легітимно. Проте, як і інші технології комунікацій, особливо на первинних стадіях розвитку, Інтернет несе багато потенційно шкідливого або незаконного змісту, може бути використаний як засіб здійснення незаконної діяльності. Ці порушення і зловживання, пов'язані з Інтернет, мають різноманітний характер і пов'язані із захистом:

- національної безпеки (інструкції по виготовленню вибухових пристроїв, виробництву наркотиків, терористичної діяльності);

- неповнолітніх (образливі форми маркетингу, насильство і порнографія);

- людської гідності (расова дискримінація і расистські образи);

- інформації (зловмисне хакерство);

- таємниці особистого життя (несанкціонований доступ до персональних даних, електронні образи);

-репутації ("навішування ярликів", незаконна порівняльна реклама);

- інтелектуальної власності (несанкціоноване розповсюдження захищених авторським правом робіт, наприклад, програмного забезпечення, музики і т.п.).