Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
молодший спец. Цив.право.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Задача 4

Необхідно визначити, у якій формі необхідно вчиняти право­чин між:

1) юридичною та фізичною особами на ремонт квартири;

2) фізичними особами при даруванні речі на суму 300 гривень;

3) фізичними особами на купівлю-продаж автомобіля;

4) фізичними особами при наймі житлового приміщення.

Задача 5

Яковлєв, лікар за фахом, вирішив подарувати своєму племіннику Козарець до дня закінчення медичного інституту бібліотеку книг з медицини. Яковлєв написав про це Козарець листа, а потім повідомив про своє рішення його рідних . Бібліотека була оцінена фахівцями в 900 гривень. Козарець по розподілі виїхав на роботу в інше місто і забрав тільки невелику частину книг. Через 2 місяці після від'їзду Козарець Яковлєв помер. Дочка Яковлєва відмовилася передавати бібліотеку Козарець, сказавши, що він за неї нічого не заплатив, а тому і не має на неї прав. Крім того, Яковлєв залишив нотаріально посвідчений заповіт, у якому спадкоємицею всього майна є вона. Козарець заперечував, посилаючись на те, що в нього є лист, написаний дядьком, у якому зазначено, що всі книги з медицині він дарує племіннику.

Чи правомірні претензії Козарець?

Задача 6

Подружжя Іванових вирішили розірвати шлюб і уклали у пись­мовій формі правочин про те, що Іванов не буде претендувати на роз­поділ квартири, поїде з Одеси і буде постійно проживати разом з ма­тір'ю у Херсоні. Іванова, з свого боку, зобов'язалась не укладати новий шлюб до закінчення інституту їх дочкою - студенткою першого курсу. За посвідченням правочину Іванови звернулися до нотаріуса. Останній відмовив в посвідченні такого правочину.

Чи правомірні дії нотаріуса і чому?

Задача 7

Сергій Мовчан з приводу закінчення школи отримав від бабусі по­дарунок - магнітофон. Через деякий час він спитав бабусю чи не буде вона заперечувати проти того, щоб він обміняв магнітофон на відеокамеру, яка належить його товаришу Колобову. Бабуся не заперечувала й пись­мово оформила свою згоду на укладання правочину. Обмін відбувся.

Батько Сергія, дізнавшись про обмін, звернувся до Колобова з вимогою повернути магнітофон і забрати відеокамеру, оскільки він своєї згоди на обмін не давав. Колобов відмовився і пояснив, що наскільки йому відомо, магнітофон подарував Сергію не батько, а бабуся, яка дала письмову згоду на укладання правочину. За таких обставин, як вважав Колобов, неповнолітній Сергій не потребує згоди батька на укладання правочину.

Хто правий у цьому спорі? Як вплине згода матері на вирішення спору?

  1. Самостійна робота – 10 год.

Опрацюйте самостійне наступні питання:

1. Сутність юридичної дії. Види юридичних дій.

2. Форма правочину і наслідки її недодержання.

3. Склад правочину. Загальні положення. .

4. Неукладені правочини.

5. Обставини, які впливають на можливість застосування ст.228 ЦК України.

Тема 12 «Представництво у цивільному праві»

Семінар: «Представництво у цивільному праві» - 2 год.

План:

1. Поняття представництва.

2. Зміст правовідносин представництва.

3. Підстави виникнення представництва та його види.

4. Довіреність.

Основні поняття теми: Представництво, сторони правовідношення представництва,