Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП залік Чурпита.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Укладач: к.Ю.Н., доцент г.В.Чурпіта міжнародне приватне право

Сучасний розвиток міжнародних відносин характеризується новими підходами до вирішення глобальних проблем у світі, а міжнародне співтовариство стає більш консолідованим у розв’язанні проблем та визначенні співпраці держав. Перспективи розвитку зв’язків з іншими державами спонукають до аналізу побудованих теоретичних положень, що відповідають реаліям часу. Узагальнення правотворчого та правозастосовчого досвіду нашої та інших держав допоможе зрозуміти зміст міжнародних приватноправових відносин, тенденції їх розвитку, вирізнити характерні риси правових систем сучасності, акцентувати увагу на основних джерелах їх приватного права.

В Україні після прийняття Декларації про державний суверенітет встановився новий підхід до норм міжнародного права. Ці зміни, започатковані Декларацією, були законодавчо закріплені в Конституції, де визначено пріоритет міжнародного права, започаткований підхід до розв’язання за допомогою міжнародного суду у Страсбурзі спорів між суб’єктами міжнародних цивільних відносин. Міжнародне приватне право існує в межах національного права і саме цим відрізняється від міжнародного публічного права. Це право регулює відносини між юридичними і фізичними особами різних держав, кожна з яких володіє власним опрацьованим міжнародним приватним правом.

Отже, вивчення міжнародного приватного права як галузі права для юристів має важливе значення не лише тому, що закладає підвалини розуміння змісту міжнародних відносин, статусу суб’єктів, їх діяльності, а й надає практичні поради стосовно вміння укладати договори, відстоювати права та інтереси громадянина, юридичної особи у внутрішньодержавному правопорядку та з використанням міжнародно-правових норм.

Сучасний курс міжнародного приватного права повинен орієнтувати слухачів не лише на роз’яснення й аналіз українського законодавства, а й на тлумачення міжнародних договорів, джерел іноземного права і на засвоєння основних положень науки міжнародного приватного права, а також на формування необхідних навичок в сфері міжнародного цивільного процесу.

Слухачі повинні: 1) знати загальновизнані постулати науки міжнародного приватного права; 2) опанувати універсальні правові акти щодо права міжнародних договорів; 3) самостійно аналізувати міжнародно-правові норми; 4) уміти знаходити колізії між останніми та національним законодавством; 5) подавати власні пропозиції щодо розв’язання колізій, ґрунтуючись на принципах зовнішньоекономічної політики України; 6) володіти навичками практичного використання знань міжнародного приватного права.

Таким чином, метою вивчення курсу «Актуальні проблеми міжнародного приватного права» є формування у слухачів ідей, поглядів та навичок застосування правових норм, які регулюють міжнародні невладні відносини за участю іноземного елементу.

Тематичний план дисципліни

Назва теми

Л

С

К

Залік

1.

Поняття, система та джерела міжнародного приватного права

2

2

2.

Правовий статус суб’єктів міжнародного приватного права

-

2

3.

Право власності та право інтелектуальної власності у міжнародному приватному праві

-

2

4.

Сімейні правовідносини у міжнародному приватному праві

2

-

5.

Зобов’язання у міжнародному приватному праві

2

-

ВСЬОГО:

6

6

2