Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мпп навч. программа.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
422.91 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Факультет правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Кафедра господарського права та процесу

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни

«МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО»

для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань «Юридичні науки»

за напрямом підготовки «Правознавство»

Київ 2011

Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Міжнародне приватне право» затверджені на засіданні кафедри господарського права і процесу (протокол №____ від «_____»_____________ року) для студентів третього курсу навчально-наукового інституту права та психології юридичного факультету.

Укладач: кандидат юридичних наук, доцент, господарського права і процесу Плахотнюк Н.В.

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS:2,5

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин:90

Тижневих годин:

Рік підготовки 3

Семестр: 1

Лекції: 10

Семінарські заняття: 10

Практичні заняття: 20

Самостійна робота: 42

Індивідуальна робота: 4

Вид контролю: іспит

Анотація до навчальної дисциплін

Метою навчальної дисципліни «Міжнародне приватне право» є вивчення студентами понятійного та категоріального апарату міжнародного приватного права, його основних інститутів і складення уявлення щодо підгалузей даної складної галузі права.

Як відомо, міжнародне приватне право виникло на зіткненні багатьох галузей права конкретних національних правопорядків у випадках, коли об’єктом правового регулювання виступають правовідносини, що ускладнені так званим «іноземним елементом», внаслідок чого два (або більше) правопорядки вступають в конфлікт між собою. Тому вивчення курсу повинно бути націлене на вирішення декількох складних завдань.

По-перше, студенти повинні отримати чітке уявлення про основні принципи та методи правового регулювання відповідних правовідносин у нашому національному законодавстві. По-друге, їм слід знати, які з цих правовідносин врегульовані у міжнародному приватному праві на підставі застосування прямого (уніфікованого) методу, та в якій мірі національне законодавство відповідає цим міжнародно-правовим варіантам рішень. По-третє, вони повинні визначити коло питань, які слід вирішувати на підставі застосування колізійного методу та знати основні колізійні прив’язки, за допомогою яких зазначені питання вирішуються.

До того ж, за специфікою міжнародного приватного права, студенти повинні постійно мати на увазі питання, пов’язані із захистом прав наших співвітчизників за кордоном, а також питання стану та забезпечення в Україні прав іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб та міжнародних організацій у випадках, коли перераховані види суб’єктів вступають у правові відносини, що складають об’єкт регулювання міжнародного приватного права.

Головним завданням курсу слід вважати складання у студентів уяви стосовно тих підгалузей міжнародного приватного права, що знаходиться у процесі інтенсивного розвитку, привиття їм навиків аналітичного підходу до основних інститутів міжнародного приватного права, вміння спів ставляти загальні тенденції розвитку цих інститутів зі станом нашого національного законодавства та визначити нагальні потреби та можливі шляхи їх вирішення у процесі вдосконалення нашого національного права.

Програма курсу орієнтована на викладання найбільш поширених проблемних ситуацій, які виникають у світовій та національній практиці застосування певних норм міжнародного права, вироблення у студентів творчого аналітичного підходу до розв'язання таких ситуацій, вмінню ретельного аргументування варіантів рішень, що пропонуються.

Одночасно мається на меті, ні в якому разі не принижуючи того, що досягнуто Україною за часи незалежності, запобігти складенню уяви про те що в нашому національному законодавстві всі проблемні питання вже ви­рішено. Допомогти розвитку у студентів розумного критичного ставлення як до всього того, що перейшло нам у спадщину від радянських часів, так й до нових законодавчих наробок.