Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 13. Злочини проти громадського порядку та моральності

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку.

  2. Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію.

  3. Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.

  4. Втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність.

  5. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Колекціонер військової атрибутики часів Другої світової війни Антонович бачив телетрансляцію поховання учасника Великої Вітчизняної війни маршала К. Він запропонував своїм знайомим Дехтяру та Каливашко викопати вночі на цвинтарі труну з тілом маршала, зняти з нього мундир і передати його Антоновичу за винагороду в розмірі 3 тисячі грн. Наступної ночі Дехтяр та Каливашко здійснили цей задум, і маршальський мундир поповнив колекцію Антоновича. Через півроку при продажі мундира іноземному колекціонеру Антонович був затриманий і повністю визнав свою вину.

Завдання № 2

На “сходці” злочинних авторитетів міста було прийняте рішення про необхідність дати відсіч злочинним угрупованням, які були створені вихідцями із Кавказу та поступово стали брати під свій контроль найприбутковіші сфери протиправного бізнесу – торгівлю зброєю, наркотиками, викраденими автомобілями, проституцію. При цьому вони не зважали на давно визначені сфери впливу інших угруповань, поєднуючи свої вимоги поступитися їм із застосуванням насильства та використанням зброї. На виконання цієї домовленості на місцевому продуктовому ринку з’явилися люди авторитета “Мухи”, які стали арматурою бити продавців “кавказької зовнішності”, що потрапляли їм на очі, перевертати лотки із овочами, фруктами, іншим товаром, підпалювати кіоски і лотки тощо. “Муха”, який був присутній при погромі та керував діями через помічників, кричав про “засилля чорних”, необхідність об’єднатися проти цього, викрикував гасла, спрямовані на розпалювання ворожнечі. На ринку виникли стихійні заворушення, погасити яких вдалося лише із залученням спецпідрозділу міліції “Сокіл” та солдат внутрішніх військ.

Завдання № 3

16-річний Казиков та 14-річний Богачевський, знаходячись на дитячій площадці, на якій гралися діти, зловили безпритульну кішку і стали її мучити: прив’язали її за хвіст на дереві, підпалювали шкіру та спостерігали за її муками. Через деякий час на дитячій площадці з’явився 30-річний Пастушин, який вигулював свого ротвейлера. Він зняв із собаки повідок та дав команду собаці: “Фас!”. Пес загриз кішку.

Завдання № 4

П’яний Красій уночі бігав по під’їздах багатоквартирного будинку із відрізком металевої труби, стукав ногами у двері квартир, бив скло на сходових клітках. На вимоги мешканців припинити свої дії відповідав нецензурною лайкою, погрожував розправою. Мешканець однієї із квартир Левицький був змушений викликати міліцію. При затриманні Красій спробував нанести молодшому лейтенанту міліції Данильцю удар трубою по голові, розірвав йому формену сорочку, після чого до нього було застосовано спецзасоби.

Завдання № 5

Зимін зі своєю знайомою Каковихіною на березі озера розпивали спиртні напої. Сп’янівши, Зимін почав нецензурно лаятися у присутності багатьох відпочиваючих, в тому числі дітей. На зауваження Кушніра Зимін відповів лайкою на його адресу, а потім з порожньою пляшкою попрямував до нього. Однак Каковихіна утихомирила Зиміна, вони забрали свої речі і пішли. Та пройшовши метрів 50, Зимін підняв із землі дві порожні пляшки, ударом одна об одну розбив їх і з шийками пляшок пішов до Кушніра. Під час бійки, коли вони опинилися у воді, Зимін шийкою пляшки, що була у правій руці, ударив Кушніра у праву половину грудної клітки, порізавши праве передпліччя, чим заподіяв легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров’я.

Завдання № 6

Пахольчук та Солтис, працюючи каменотесами на цвинтарі, укладали з різними особами угоди про виготовлення і встановлення пам’ятників і хрестів на могилах похованих там городян. Ці пам’ятники і хрести вони знімали з інших могил, знищували на них старі написи та наносили нові.

Завдання № 7

15-річна Синиця півроку зустрічалася із раніше судимим за злісне хуліганство Сисоєвим, старшим за неї на вісім років, не відмовлялася від пригощань спиртними напоями, вступала з ним у статеві зносини. Коли Сисоєв попросив її викликати із квартири його знайомого, вона пішла до того і, виявивши незамкненими двері, увійшла до помешкання. Побачивши, що господарі сплять, Синиця взяла з полички трюмо золоту каблучку, про що розказала згодом Сисоєву. За пропозицією останнього каблучку було продано, а гроші витрачено на спиртне.

Завдання № 8

Пижук біля готелю “Монарх” зустрічав його мешканців і пропонував за плату вступити у статевий контакт з жінками або чоловіками у нього на квартирі. Сексуальні послуги приїжджим надавали 15-річні Оля та Вадим, яких він залучив до свого “бізнесу”.