Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Тема 19. Злочини проти правосуддя

Обсяг аудиторних годин для вивчення:дві академічні години.

Теми рефератів, доповідей:

  1. Кримінальна відповідальність за завідомо незаконне затримання, привід домашній арешт або тримання під вартою.

  2. Кримінальна відповідальність свідка за діючим кримінальним законодавством України.

  3. Кримінально-правова охорона безпеки осіб, взятих під захист.

Питання, що виносяться на обговорення:

  1. Поняття, загальна характеристика і види злочинів проти правосуддя.

  2. Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою.

  3. Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

  4. Примушування давати показання.

  5. Завідомо неправдиве показання.

  6. Постановлення судею (суддями) завідомо неправдивого вироку, рішення, ухвали або постанови.

Список рекомендованої літератури: [3-26, 443-464].

9. Плани практичних занять

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 2. Злочини проти основ національної безпеки України

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Державна зрада.

  2. Шпигунство.

  3. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань

Завдання № 1

Спецслужбою однієї з іноземних держав з метою проведення ворожої діяльності проти України був завербований полковник Самсонов – співробітник науково-дослідного інституту Міністерства оборони України. Він неодноразово за грошову винагороду передавав представникам іноземної розвідки секретні матеріали, що стосувалися розробки нового стрілецького озброєння, до яких мав службовий доступ. Згодом, побоюючись розкриття, Самсонов добровільно явився до органів безпеки України із зізнанням.

Завдання № 2

Співробітник науково-дослідного інституту Писарський після закінчення робочого дня не залишив службові документи, як цього вимагалось, у сейфі, а взяв їх додому, щоб попрацювати. Дані документи містили відомості, що складають державну таємницю. Дорогою додому Писарський зустрів свого шкільного товариша Перцова, який запропонував відмітити їх зустріч у ресторані. Писарський у стані сильного алкогольного сп’яніння забув у ресторані дипломат з документами, який після закриття ресторану було знайдено його працівниками та передано до міліції.

Завдання № 3

У гості до Петренка приїхав родич із-за кордону Савченко. У відвертій розмові він запропонував Петренку збирати дані щодо промислового потенціалу області, розміщення військових частин та передавати їх через контактну особу. Петренко погодився, за що отримав 2500 доларів США. Після від’їзду Савченка Петренко зрозумів небезпечність зробленого ним вчинку, з’явився в міліцію і все розповів.

Завдання № 4

Напередодні виборів депутатів до органів місцевого самоврядування, з метою створення напруженої обстановки у місті та маючи матеріальну зацікавленість у цьому, раніше судимі Кіт та Марків виготовили саморобний вибуховий пристрій, поклали його до дорожньої валізи і залишили її на лавці біля привокзальної площі. Пакет знайшла Чебрикова, яка з цікавості стала розбирати його вміст. Стався вибух, в результаті якого Чебрикова загинула на місці, а четверо випадкових перехожих були доправлені до лікарні із пораненнями різного ступеня тяжкості.

Завдання № 5

Поклич та Сметанін, співробітники об’єднання “Технопром-експорт”, укладали контракти із фінансово “слабкими” зарубіжними фірмами, за що одержували від них великі нагороди. Це призводило до подорожчання будівництва за українськими проектами і, як результат, змусило державу виплачувати значну різницю у валюті за рахунок внутрішніх коштів. Крім того, за грошові суми вони розголошували іноземним комерсантам відомості, які містили службову таємницю. У Поклича вилучено понад 2 млн. грн.

Завдання № 6

Громадянин України Матвіїв, завербований розвідкою іноземної держави, отримав від свого “керівництва” завдання викликати масову загибель великої рогатої худоби в одному із регіонів. З цією метою він влаштувався зоотехніком у фермерському господарстві та став підмішувати до кормів, якими годували телят, складники збудника “сибірської язви”. Коли розпочалися перші випадки загибелі худоби, працівники господарства, підозрюючи Матвіїва у непрофесійному відношенні до своїх обов’язків, затримали його та доставили до міліції.

Завдання № 7

Громадянка іноземної держави Софі Леско, яка знаходилась у тривалому службовому відрядженні в Україні, була завербована представником розвідки однієї із західних держав. Виконуючи завдання цієї спецслужби, Леско збирала відомості про розташування військових частин, встановлювала прізвища, військові звання та посади офіцерського складу, який проходив службу у Київському військовому окрузі, фотографувала військову техніку, що виїздила з військових частин, направляючись на полігони і т.д.

Завдання № 8

За ініціативою Борсука і Лучника було створено групу осіб, яка виготовила листівки, що містили заклики до насильницьких дій щодо татар, які мешкають на півдні України. Під час одного із мітингів тисячний натовп, вийшовши з-під контролю представників влади, вчинив збройний опір, почав громити державні установи і заклади, в ході чого загинуло троє громадян. У погромах брали участь Борсук і Лучник, а також Фокін і Зоркін.

Завдання № 9

Народний депутат України Клименко, перебуваючи у службовому відрядженні у одній із областей і зустрічаючись з громадянами, підтвердив своє бажання не обмежуватися одним строком перебування у вищому законодавчому органі держави та взяти участь у чергових виборах, які мали відбутися невдовзі. Місцевий бізнесмен Шпак, який теж мав намір балотуватися до парламенту, побоюючись досвідченого конкурента, прийняв рішення організувати його вбивство. З цією метою він доручив своїй довіреній особі Зленку знайти потрібних людей. Зленко доручення виконав, і незабаром колишній десантник Фініков на зустрічі Клименка із громадянами кинув у нього гранату РГД-5. Від вибуху Клименко отримав тяжкі поранення, у лікарні йому довелося ампутувати ногу.

Завдання № 10

Коритник у Дніпропетровську познайомився з агентом іноземної розвідки Фуксом, який запропонував йому за винагороду збирати відомості про військово-промислові об’єкти на території області. Для одержання цих відомостей Копитник познайомився з дружиною співробітника режимного об’єкта, який зловживав спиртними напоями і в стані алкогольного сп’яніння повідомляв дружині таємну інформацію. Частину грошей, одержаних від Фукса, Коритник передавав їй як подяку за одержані відомості.