Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalne_pravo_Osobliva_chastina_3_kurs.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін ННІПП НАВС, доктор юридичних наук, доцент

_______________В.Я.Горбачевський

«______» __________ 201__ року

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Тема 16. Злочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян

З дисципліни: Кримінальне право України. Особлива частина.

Категорія слухачів: студенти 3 курсу.

Навчальна мета: Отримання студентами знань.

Виховна мета: Виховати поважливе ставлення до закону.

Розвивальна мета: Розвити навички застосування закону.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв'язки: Кримінальне право. Загальна частина; Теорія держави та права; Кримінальний процес.

Запитання до семінару ( 2 год.):

  1. Загальна характеристика злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян.

  2. Наруга над державними символами.

  3. Опір представнику влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

  4. Втручання у діяльність працівника правоохоронного органу.

  5. Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

  6. Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця.

  7. Захоплення представника влади або працівника правоохоронного органу як заручника.

  8. Розвязання ситуативних завдань.

Тексти ситуативних завдань:

Завдання № 1

Василенко, не маючи водійських прав і перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, роз’їжджав по селу на мотоциклі. Старшина міліції Динька запропонував йому пройти разом з ним у відділення міліції, однак той відмовився. Коли на місце події прибув державтоінспектор Михайличенко, Василенка із застосуванням сили було доставлено до пункту швидкої допомоги для медичного освідування. Там він не давав можливості для огляду, чинив опір медичному персоналу, а Диньці декілька разів наніс удари по обличчю.

Завдання № 2

Ролюк, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, вступив у конфлікт з працівниками міліції через затримання останніми його брата, який вчинив дрібне хуліганство. При спробі доставити його у пункт охорони правопорядку Ролюк упирався, хапався за паркан, а також завдав кілька ударів працівникам міліції Усатому та Посохову, спричинивши останньому легкі тілесні ушкодження, які не потягли розладу здоров’я.

Завдання № 3

Поспєлов на подвір’ї будинку, де проживав, посварився із дружиною та її родичем Калієм. Сварка переросла у бійку. На прохання сусідів на місце події прибув Реміцький, що мешкав неподалік та на добровільних засадах перебував у складі формування з охорони громадського порядку. Реміцький показав посвідчення та запропонував Поспєлову пройти з ним до відділення міліції. У відповідь на це Поспєлов, не бажаючи виконати цю вимогу, схопив сікач і вдарив ним Реміцького по голові, спричинивши тяжке тілесне ушкодження, небезпечне для життя потерпілого.

Завдання № 4

Стружко займався підробленням і збутом грошей, документів. Після порушення кримінальної справи до Стружко було застосовано запобіжний захід – взяття під варту. Під час допиту Стружко порвав протокол допиту, ображав слідчого, погрожував спалити його будинок.

Завдання № 5

Нємцов, Рекечук і Сливко, розбивши вікно, проникли вночі до будівлі обласного суду. Взявши ключі, які були на прохідній, вони відкрили кабінет судді Потапової, із сейфу якої викрали дев’ять томів кримінальних справ. Шість томів були заведені на групу осіб, яких обвинувачували у вчиненні розкрадань у особливо великих розмірах та дачу хабарів. Три томи містили відомості про осіб, які вчинили ряд заволодінь майном шляхом шахрайства. Зловмисники також привласнили 4 паспорти обвинувачуваних.

Завдання № 6

Корюшко підробив посвідчення слідчого та постанову про проведення обшуку і разом із своїми приятелями Співаком та Хоменко, які грали роль “понятих”, прийшов на квартиру приватного бізнесмена Капітанця. У процесі “обшуку” було вилучено гроші готівкою – 40 тис. доларів США, 14 тис. грн., а також золоті речі (ланцюжки, браслети, персні, годинник).

Завдання № 7

Кулаков без рішення виконкому сільради і технічної документації почав будівництво житлового будинку на своїй присадибній ділянці. 13 травня сільський голова усно попередив Кулакова про недопустимість будівництва, а 27 травня адмінкомісія при виконкомі сільради оштрафувала його та запропонувала припинити будівництво. Однак Кулаков продовжував спорудження будинку, про що у вересні того ж року було складено акт.