Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_temi.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
499.2 Кб
Скачать

3. Методичні поради до самостійного вивчення окремих тем дисципліни Тема: «Сутність і основи організації фінансів підприємств.»

1. Сутність фінансів та їх функції

Використання фінансів дає можливість підприємствам сфери матеріального виробництва забезпечити безперервність процесу відтворювання, вирішення виробничих, економічних та соціальних задач, формування централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів як на рівні держави, так і на рівні господарюючих суб'єктів. До фінансів належать такі групи грошових відносин:

    • грошові відносини між підприємствами та їх засновниками, які виникають при формуванні; статутного фонду (капіталу), - одержання грошей з Державного бюджету, надходження пайових внесків та ін. Статутний капітал - головне джерело формування власних коштів підприємства. За його рахунок формуються основні фонди й оборотні активи підприємств.

    • грошові відносини між підприємствами та іншими суб'єктами господарювання (постачальниками, покупцями, будівельними та іншими організаціями), які виникають у процесі купівлі-продажу продукції, надан­ня послуг тощо.

    • грошові відносини між підприємствами та різноманітними лан­ками фінансово-кредитної системи відповідно до внесків у ці ланки (бюджет, централізовані фонди і т.д.) різних видів податків і платежів і отриманих з них коштів на різні цілі. грошові відносини між підприємством і зайнятими на ньому працівниками з приводу формування фонду оплати праці, її виплати, ма­теріального заохочення; виплати дивідендів по акціях, а також стягування грошей за нанесений збиток і утримання податків;

    • грошові відносини в середині самих підприємств, які виникають при розподілі отримуваних доходів і накопичень, формуванні різноманіт­них фондів грошових коштів. Так, при розподілі отримуваної виручки, її частину підприємства направляють, перш за все, на відшкодування вартос­ті спожитих у виробництві основних і оборотних фондів, потім на відшко­дування живої праці, а з частини, яка залишилась, формують чистий доход (прибуток), з якого утворюють і поповнюють відповідні резерви і фонди: резервний фонд, статутний фонд, фонд розвитку виробництва, фонд соціа­льного розвитку, фонд матеріального стимулювання, фонд дивідендів (в акціонерних товариствах) тощо.

Фінанси підприємств — це економічні відносини, пов’язані з рухом грошей, формуванням грошових потоків, розподілом і ви­користанням доходів і грошових фондів суб’єктів господарюван­ня в процесі відтворення.

Функції фінансів:

    • формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

    • розподіл, та використання фінансових ресурсів для забезпечення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, для виконання своїх фінансових зобов'язань перед бюджетом, банками, суб'єктами господарювання;

    • контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів у процесі відтворення.

2. Склад і характеристика фінансових ресурсів підприємства

Фінанси - це кровоносна система економіки, вона забезпечує життєдіяльність підприємства. Рух коштів і його швидкість визначає працездатність фінансової системи.

Для здійснення господарської діяльності, отримання доходів використовуються окремі види ресурсів:

Власні кошти - це кошти підприємств, які постійно знаходяться в їхньому обігу і строк користування ними не встановлений. Формуються за рахунок власного капіталу. Позичкові кошти - це кошти, які отримує підприємство на визначений термін, за плату і на умовах повернення. Формуються за рахунок довго і короткострокових банківських кредитів.

Залучені - це кошти, які не належать підприємству але внаслідок діючої системи розрахунків постійно знаходяться і їх обігу. Формуються за рахунок усіх видів кредиторської заборгованості.

Зобов'язання – це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок певних подій і погашення якої, як очікується призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Активи - це ресурси, які створюються підприємствами в результаті минулих заходів, використання яких, як очікується призведе до отримання економічної вигоди у майбутньому.

Вони поділяються на:

1. Оборотні – це кошти та їх еквіваленти (короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції) необмежені у використанні, а також інші активи підприємства (запаси, дебіторська заборгованість), які призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з дати балансу.

2. Необоротні – це всі активи, які не вважаються оборотними (основні засоби, нематеріальні активи, довгострокові фінансові інвестиції).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]