Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Технологія приготування їжі - Г.І.Шумило

.pdf
Скачиваний:
18238
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.74 Mб
Скачать

Розділ 2. Обробка овочів і грибів

2.6. Обробка капустяних і цибулевих овочів

Капустяні овочі обробляють вручну. У капусти білоголової, черво

ноголової, савойської видаляють забруднене, механічно пошкоджене, пожовкле листя, а також те, що загнило, відрізують зовнішню частину качана і промивають. Капусту розрізають на дві або чотири частини, із кожної вирізають качан. Але якщо білоголову капусту використовують для голубців, качан з головки вирізають повністю так, щоб зберегти головку і не пошкодити листя (рис. 5). Потім варять у киплячій воді до напівготовності, виймають, охолоджують, листки відокремлюють, відбивають потовщені частини (рис. 6). Якщо капуста пошкоджена гу сінню, її занурюють на 30 хв у холодну підсолену воду (4–5% ний роз чин) і після цього промивають.

Для того щоб зберегти суцвіття цвітної капусти, її стебло відріза ють, відступаючи 1—1,5 см від початку розгалуження головки. Вида ляють зелене листя, зрізають ножем або зішкрібають терткою потемнілі і загнилі місця. Якщо є гусінь, цвітну капусту кладуть у холодну підсо лену воду, а потім промивають.

Рис. 5. Підготовка капусти до голубців

31

Г.І. Шумило. Технологія приготування їжі

Рис. 6. Формування голубців:

а— відбивання потовщеної частини; б — загортання начинки

Убрюссельської капусти споживають дрібні головки, їх зрізають із стебла, обчищають і промивають.

Капусту кольрабі сортують, обчищають вручну шкірочку і проми вають.

Ріпчасту цибулю сортують, відрізають денце і зав’язь, обчищають сухе листя і промивають у холодній воді. У великих заготівельних підприємствах обробку цибулі здійснюють у спеціальних шафах з ви тяжною вентиляцією.

Можна використовувати вогневий спосіб обчищання цибулі, який полягає в обпалюванні верхньої шкірки у камері термоагрегату при тем пературі 1000—1200°С з подальшим обчищанням обгорілих лусок на щітковій машині. Цибулю нарізають безпосередньо перед тепловою обробкою, оскільки швидко вивітрюються ефірні олії.

Узеленої цибулі відрізають корінці, зачищають білу частину, вида ляють в’ялі, пожовклі і забруднені пера, старанно промивають декіль ка разів холодною водою і обполіскують під проточною водою.

Уцибулі порею зчищають корінці, знімають пожовкле листя і те, що загнило, відрізають зелену частину стебла, розрізають уздовж для того, щоб змити пісок і землю, потім промивають холодною водою.

Учаснику зрізають вершечок і денце, знімають луску, розбирають головки на зубки й обчищають.

32

Розділ 2. Обробка овочів і грибів

2.7. Обробка гарбузових, томатних і бобових овочів

Гарбузові овочі обробляють вручну. Гарбуз миють, відрізають пло

доніжку, розрізають на декілька частин, видаляють насіння і обчища ють шкірку, промивають. Використовують для варіння, тушкування, смаження.

Кабачки і патисони рекомендується використовувати недозріли ми, оскільки в цей час вони мають ніжну смачну м’якоть. Кабачки об робляють по різному в залежності від розміру, ступеня зрілості і кулі нарного призначення, їх промивають, відрізають плодоніжку, обчища ють шкірку. Великі екземпляри розрізають на частини і видаляють насіння.

Для фарширування кабачки обчищають від шкірки, розрізають упо перек на циліндри товщиною 4–5 см. Із кожного вирізають внутріш ню частину з насінням, кладуть у киплячу підсолену воду і варять 3–5 хв. Потім виймають, охолоджують і наповнюють фаршем (рис. 7).

Огірки свіжі миють, сортують залежно від розміру; пожовклі плоди з грубою або гіркою шкіркою обчищають. Парникові огірки не обчи щають. Використовують для приготування салатів і холодних супів.

Помідори спочатку сортують за стиглістю й якістю. У хороших ви даляють плодоніжки, потім помідори промивають і сортують за розмі ром. Міцні, красиві і стиглі використовують для салатів, прикрашення страв, фарширування. Пом’яті, перестиглі помідори йдуть на теплову обробку.

Рис. 7. Підготовка кабачків для фарширування:

а — кабачки після обчищання від шкірочки; б — відрізані шматочки циліндричної форми; в — шматочок кабачка без м’якоті й насіння; г — шма

точки кабачка, наповнені начинкою

У помідорів, призначених для фарширування, зрізують верхній сег мент (кришку), видаляють частину м’якоті з насінням. Виїмку запов нюють фаршем (рис. 8).

33

Г.І. Шумило. Технологія приготування їжі

Рис. 8. Підготовка томатів для фарширування:

а — зрізана верхня частина у вигляді кришечки; б — видалена м’якоть і насіння; в — фарширований томат

Баклажани використовують у їжу в технічній стиглості (ніжна м’я коть і недостигле насіння). У перестиглих баклажанів м’якоть гірка, з грубими волокнами. Для зменшення гіркоти їх обшпарюють або, на різані на тонкі скибочки, солять і витримують 20–30 хв, потім проми вають. Молоді баклажани повністю від шкірки не обчищають, а лише біля плодоніжки. Стиглі баклажани після видалення плодоніжки і про мивання запікають у жаровій шафі, тоді шкірка знімається легко.

Перець стручковий солодкий обробляють таким чином. Спочатку видаляють плодоніжку разом з насінням, натискуючи на неї рукою у середину стручка і витягуючи назад. Потім витрушують залишки на сіння, промивають стручок.

Якщо перець у подальшому фаршируватимуть, то його залишають цілим. Перець промивають, роблять надріз навколо плодоніжки і ви даляють її разом з насінням (рис. 9).

Рис. 9. Підготовка перцю для фарширування

У зелених стручків квасолі та гороху видаляють жилки з двох боків стручка. Потім стручки нарізають і відразу варять, щоб вони не темні

34

Розділ 2. Обробка овочів і грибів

ли. Ці овочі використовують у стадії молочної стиглості, тому в їжу йдуть і насіння, і оболонка (лопатка).

2.8. Обробка салатно(шпинатних, пряних і десертних овочів

Салат, шпинат, щавель, зелень петрушки і кропу перебирають, ви даляють пожовкле і в’яле листя, відрізають корінці, промивають кілька разів у великій кількості води.

Шпинат промивають безпосередньо перед тепловою обробкою, тому що у вологому стані він швидко псується.

Ревінь перебирають, зрізають нижню частину з черешків, зішкріба ють верхню плівку, промивають і нарізають. Використовують для при готування киселів, компотів, начинок для пиріжків.

Спаржу перебирають, обчищають шкірку так, щоб не відламалась головка — найцінніша і найсмачніша частина, промивають. Зберіга ють у холодній воді. Перед тепловою обробкою спаржу в’яжуть у пуч ки і підрівнюють.

Спаржу використовують як самостійну страву відварену, а також для приготування супів пюре.

В артишоків краще використовувати головки зеленкуватого ко льору. Верхню колючу частину листя обрізають, стебло відрізають і за чищають денце від сухого листя. Ложкою або вишкою видаляють сер цевину й промивають. Щоб запобігти потемнінню, всі зрізи натира

ють лимоном або змочують лимонною кислотою. Підготовлені артишоки зберігають не більше ніж 1 год. у підкисленій воді. Перед теп ловою обробкою перев’язують шпагатом для збереження форми.

Качан кукурудзи молочно воскової стиглості перед варінням об чищають. У кукурудзи відрізають стебло і основу, при цьому разом із стеблом відпадає листя. Потім знімають волокна, які покривають ка чани, і промивають.

2.9. Види нарізання овочів

Форма нарізаних овочів повинна відповідати формі основних про

дуктів, з яких складається страва, форму котрих змінити не можна (кру пи, макаронні вироби та ін.). Нарізані овочі однакової форми і величи ни надають стравам привабливого вигляду, одночасно доходять до го товності, що значно економить час приготування страв і підвищує їх якість.

35

Г.І. Шумило. Технологія приготування їжі

Нарізати можна механічним способом – овочерізальними маши нами або вручну, для чого використовують ножі кухарської трійки та інструменти для фігурного нарізання овочів.

При нарізанні овочів вручну використовують прийоми шаткуван ня (від себе, до себе, вбік, зверху вниз), січення, розтирання.

Найбільш поширені прості форми нарізання – соломка, брусочки, кубики, кружальця, часточки, скибочки, квадратики, кільця, півкільця та ін.

 

 

 

Таблиця 1

Форми нарізання овочів та кулінарне використання їх

 

 

 

 

 

Форма нарізання

Назва

Розмір, см

К у л і н а р н е

 

 

 

використання

Соломка

Картопля

Квадратний

Для смаження

 

 

переріз

у фритюрі на

 

 

0,2х0,2

гарнір до порцій

 

 

Довжина

них страв з філе

 

 

4—5

птиці і м’яса

 

Морква,

Те саме

Для борщів (крім

 

петрушка,

 

флотського, пол

 

буряки,

 

тавського), щів,

 

ріпчаста

 

розсольників,

 

цибуля

 

супів з макарон

 

 

 

ми виробами, а

 

 

 

також для мари

 

 

 

наду

 

Капуста

 

Для борщів (крім

 

білоголова

 

флотського, пол

 

 

 

тавського), щів,

 

 

 

розсольників, ка

 

 

 

пусти тушкованої

 

Капуста

Квадратний

Для салатів

 

біло і

переріз

 

 

червоно

0,1х0,1

 

 

голова

Довжина

 

 

 

4—5

 

 

 

 

 

36

Розділ 2. Обробка овочів і грибів

Форма нарізання

Назва

Розмір, см

К у л і н а р н е

 

 

 

використання

Брусочки

Картопля

Квадратний

Для смаження

 

 

переріз від

у фритюрі, на

 

 

0,7х0,7

гарнір до порцій

 

 

до 1х1

них страв з м’яса і

 

 

Довжина

риби, для супів з

 

 

2,5—3,5

макаронними

 

 

 

виробами

 

Морква,

Квадратний

Для бульйонів

 

петрушка,

переріз

з овочами, шпигу

 

селера

0,4х0,4

вання м’яса,

 

 

Довжина

овочів у молочно

 

 

2,5—3,5

му соусі

 

 

 

 

Кружальця

Картопля

Діаметр

Для смаження

 

 

2—3

основним спосо

 

 

Товщина

бом і у фритюрі,

 

 

0,2—0,3

для запікання

 

 

 

страв з риби

Кубики

Картопля

Довжина

Для супів картоп

 

 

ребра

ляних, з крупами

 

 

1—2,5

і овочевих, для

 

 

 

борщів флотсько

 

 

 

го і полтавського,

 

 

 

картоплі тушкова

 

 

 

ної, рагу овочевого

 

Морква,

Довжина

Для щів добових,

 

петрушка,

ребра

супів з круп

 

селера,

0,3—0,75

і бобових, як гар

 

цибуля

 

нір до різних

 

ріпчаста

 

страв

 

Залень

Переріз

Для посипання

 

петрушки,

0,1—0,2х0,1—

при відпусканні

 

кропу,

0,2

перших і других

 

цибуля

Довжина

страв, салатів, щів

 

зелена,

ребра

добових

 

капуста

0,2—0,3

Для фаршу

 

білоголова

 

 

37

Г.І. Шумило. Технологія приготування їжі

Форма нарізання

Назва

Розмір, см

Кулінарне

 

 

 

в и к о р и с т а н н я

Часточки

Картопля

Довжина

Для борщів, супів

 

 

до 5

овочевих, з крупа

 

 

 

ми, картопляних,

 

 

 

розсольників,

 

 

 

овочів тушкованих,

 

 

 

смаження

 

 

 

основнимспособом

 

 

 

і у фритюрі

 

Морква,

Розміри

Для тушкованих

 

петрушка,

не більш як

овочів, нирок

 

селера,

2,5—3,5

по російському

 

цибуля

 

 

 

ріпчаста

 

 

 

 

 

 

Скибочки

Картопля

Довжина

Сира й варена —

 

 

2,5—3

для смаження ос

 

 

Товщина

новним способом

 

 

0,3—0,5

на гарнір; до сма

 

 

 

жених страв із м’яса

 

 

 

й риби; варена —

 

 

 

на гарнір до запе

 

 

 

ченої яловичини

 

Картопля

Довжина

Варена для салатів,

 

 

1—1,5

окрошок

 

 

Товщина

 

 

 

0,3 —0,5

 

 

Морква,

Довжина

Сирі — для боршів

 

буряк

2—2,5

флотського, пол

 

 

 

тавського; варені

 

 

Товщина

— для вінігретів,

 

 

0,3—0,5

салатів

 

 

 

 

Квадратики (шашки)

Капуста

Розміри

Дляборщів —флот

 

 

3—3,5

ського, полтавсь

 

 

 

кого,супів—овоче

 

 

 

вого, селянського,

 

 

 

щів із свіжої ка

 

 

 

пусти, рагу

 

 

 

овочевого

 

 

 

 

38

Розділ 2. Обробка овочів і грибів

Форма нарізання

Назва

Розмір, см

Кулінарне

 

 

 

в и к о р и с т а н н я

Кільця, півкільця

Цибуля

Діаметр

На гарнір до біф

 

 

3—6

штексу з цибулею,

 

 

 

шашлику, ковбаси

 

 

 

домашньої, риби,

 

 

 

запеченої по мос

 

 

 

ковському, печін

 

 

 

ки смаженої

 

 

 

 

Гребінці, зірочки, шестерінки

Морква,

Довжина

На гарнір до

 

петрушка

2—3

заливної риби,

 

 

Ширина

в маринаді; для

 

 

1,25

прикрашання

 

 

 

холодних і гарячих

 

 

 

страв

 

 

 

 

Бочечки

Картопля

Довжина

Варена на гарнір

 

 

3,5—4х6

до оселедців нату

 

 

Горішки

ральних, до відва

 

 

діаметром

рених і припуще

 

 

1,5—2,5

них страв з риби.

 

 

Кульки

Для гарнірів до

 

 

і горішки

гарячих страв, запе

 

 

діаметром

ченої яловичини

 

 

1—1,5

 

 

 

 

 

Стружка

Картопля

Довжина

Для гарнірів до

 

 

15—25

других м’ясних

 

 

Товщина

страв

 

 

0,3

 

 

Хрін

Довжина

Для гарнірів до

 

 

4—6

біфштексу, антре

 

 

Ширина

коту натурального,

 

 

1—1,5

ростбіфу

 

 

Товщина

 

 

 

0,1—0,2

 

 

 

 

 

Січення (дрібне)

Цибуля

0,1—0,2х

Для щів добових

 

ріпчаста,

х0,1—0,2

зелених,

 

капуста

 

тюфтельок,

 

білоголова

 

фаршів

39

Г.І. Шумило. Технологія приготування їжі

С о л о м к а . Картоплю нарізають на тонкі пластини товщиною 2 2,5 мм. Потім їх складають одна на одну, злегка зсувають і ріжуть дов жиною 4—5 см.

Для нарізання соломкою моркви з неї спочатку роблять тонкі ви довжені овали, розрізуючи весь коренеплід під кутом 30°. Пластинки складають і тонко ріжуть соломкою уздовж серцевини.

Соломкою нарізують також корінь петрушки, селери, ріпчасту ци булю, буряк, а білоголову і червоноголову капусту шаткують у формі соломки. Для цього головку розрізають навпіл, видаляють качан, потім ріжуть на 2—4 шматки шириною 4—5 см і тонко шаткують.

Картоплю, нарізану соломкою, використовують для смаження у фритюрі (у великій кількості жиру), коренеплоди — для приготування борщів, а капусту — для салатів, борщів.

Б р у с о ч к и . Картоплю розрізають уздовж на пластинки товщи ною 1 см. Пластинки також ріжуть уздовж і отримують довгі смужки з квадратним перетином 1 см. 3 них дістають брусочки довжиною 3,5 см.

Моркву спочатку нарізають на пластинки 0,7—1 см завтовшки, а потім – на брусочки 2,5—3,5 см завдовжки.

Брусочки картоплі використовують для смаження у фритюрі, а мор кву — для бульйонів.

Ку б и к и . Нарізають картоплю спочатку на пластинки, потім на брусочки, а потім на кубики. Залежно від призначення з картоплі на різають кубики великих розмірів (2—2,5 см) для супів, рагу овочевого, середніх розмірів (1 см) і малих (0,3—0,5 см) для холодних закусок.

У моркви, ріпчастої цибулі, кореня петрушки і селери величина реб ра товщиною 0,3—0,7 см. Корінь петрушки і селери нарізають дрібни ми кубиками з величиною ребра 0,2—0,3 см. Використовують для па серовок при приготуванні супів, соусів.

Кр у ж а л ь ц я . Нарізують з картоплі діаметром близько 4 см. Для цього картоплю обточують, надаючи їй форми циліндра, який ріжуть упоперек товщиною 2–3 мм.

Діаметр моркви і редиски має бути 2—3 см, помідорів – до 5 см. Особливо гарні кружальця бувають з помідорів і редиски, якщо при нарізанні місце від плодоніжки буде в центрі кружальця.

Нарізання помідорів упоперек осі та насінних камер утворюють до датковий малюнок.

Кружальця частіше нарізають з варених картоплі (для запечених страв) і моркви (для холодних закусок).

Ч а с т о ч к и . Отримують з картоплі круглої форми діаметром 4—5 см, її розрізають по центру на дві половинки. Кожну половинку віднос

40