Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_barmen1 (3).docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
379 Кб
Скачать

6. 1 Правила розрахунку з відвідувачами відповідно встановлених правил. Оформлення касового виторгу.

Бари виконують ті ж самі функції, що і заклади ресторанного господарства різних типів. Гроші отримують безпосередньо бармени чи касир. Рецептура коктейлів виписується барменом на калькуляційних картках і затверджується керівником.

Відповідальність за гроші і матеріальні цінності покладаються на барменів чи касирів. Успішна робота ресторану, кафе, бару багато в чому залежить від використання сучасних контрольно-касових машин. На підприємствах ресторанного господарства касові машини виконують фіскальні функції, будучи основним інструментом для розрахунків зі споживачами, а для податкових органів - показником контролю за дотриманням правильності сплати податків підприємством.

За існуючою класифікацією контрольно-касові машини, які використовуються в ресторанах, поділяють на три групи:

-пасивні;

-фіскальні реєстратори;

-активні.

В умовах автоматизації виробничої і торговельної діяльності великих ресторанів доцільно використовувати комп'ютерно-касову мережу (ККМ), що об'єднує комп'ютер і касові машини.

В барі там де я проходила практику використовують ту ж саму систему розрахунку з клієнтом,за допомогою SERVIO Express Solution.

6.2 Урахування матеріальних цінностей у барі. Одержання товарів, продукції, порядок їхнього урахування.

Якщо перевіряючи бар на готовність до обслуговування, бармен знаходить, що декілька видів продукції не вистачить на весь робочий день, то він робить підрахунок числа і кількості товару та інгредієнтів і виписує вимогу на склад. Зі складу товар відпускають разом з накладною бармену, в двох примірниках.

При прийому товарів бармен перевіряє його кількість і якість. При відсутності зауважень підписує обидва примірники: перший залишає в барі разом з продукцією , а другий відправляє на склад.

При проведенні переоцінки товару з причини, яка не залежить від якості продукції, необхідні наступні операції:

• Оформлення оцінки інвентарного опису - складання акту, в якому окрім найменування, кількості та іншої інформації про продукцію, необхідне зазначення старої та нової ціни;

• Оформлення документації за підписом всіх членів комісії та затвердження директором.

Для перевірки стану та наявності товарно-матеріальних цінностей(продукції, обладнання, посуду, скла, приладів, меблів, білизни та ін..) проводиться інвентаризація.

Основними етапами інвентаризації є: перевірка фактичної наявності продукції; документальне підтвердження наявності товарів; документальне оформлення наявності інвентаризації; прийняття господарських рішень за результатами інвентаризації. Інвентаризація призначається адміністрацією, як правило, першого числа нового місяця як поточна, за виключенням випадків, коли проведення інвентаризації є обов’язковим.

Адміністрація має право провести її в будь-який час: при зміні відповідально-матеріальної особи, або заходах пов’язаних з передачею майна; встановлення крадіжок, пограбування, при пожежах і стихійних лих; ліквідації та реорганізації підприємства.

Для проведення інвентаризації створюється авторитетна комісія, до складу якої в обов’язковому порядку входить головний бухгалтер та працівники адміністрації.

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]