Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
243.2 Кб
Скачать
  1. Договірні відносини в туризмі туроператорів, тур агентів та контрагентів (виконавці туристичних послуг)

Договірні відносини між туроператорами і турагентами можуть будуватися за однією з трьох моделей (таблиця).

Правові моделі договірні відносини туроператорів та турагетнтів

Через договір доручення ( туроператор, доручає турагентуукладати договори з туристами від імені туроператора )

Через договір купівлі-продажу майнових прав на туристський продукт

Через договір комісії турагент (комісіонер) будує взаємовідносини з туроператором (комітентом) на умовах комісійної винагороди, що складає 5-12% від обсягу продаж)

У договорах між туроператором і турагентами визначають права і обов'я-зки сторін, система взаєморозрахунків, форми контролю за діяльністю, умови

просування туристського продукту на ринок, зокрема організації реклами, визначаються умови продажу туристського продукту, ступінь відповідальності сторін при претензіях та ін.

У своїй діяльності турагенти керуються договірними дорученнями туро-ператора, відступ від яких є порушенням обов'язків і спричиняє за собою юри-дичні наслідки. Всі ділові операції агента повинні здійснюватися тільки на ко-ристь партнера. Права і обов'язки сторін регламентуються укладеними догово-рами, а також чинним законодавством.

Серед існуючих моделей взаємовідносин між туроператором і турагента-ми найбільше розповсюдження отримали договори – комісії (агентські договори або агентські угоди).

До агентського договору в даний час застосовуються положення про ко-мерційне представництво, регульовані ст. 243 Цивільного кодексу (ЦК) [2] і розділом 31 Господарського кодексу (ГК) [3].

Відповідно до ст. 295 ГК сутністю агентської діяльності є надання комер-ційним агентам послуг шляхом посередництва від імені, в інтересах, під конт-ролем і за рахунок сторони, що представляється (принципала).

Підставою для надання послуг з комерційного представництва є агентський договір, укладений у письмовій формі.Ключовим моментом агентського договору є той факт, що агент (представник) при виконанні договору діє від імені принципала, тобто, по суті, агентський договір можна порівнювати з договором доручення.

Сертифікація туристичних послуг

Деякі туристичні послуги потребують сертифікації, тобто підтвердження їх відповідності встановленим нормам та стандартам, про що видається певний документ – сертифікат відповідності. Туристичними послугами, які потребують обов'язкової сертифікації, є готельні послуги та послуги харчування, що надаються суб'єктами туристичної діяльності.

Основні положення з сертифікації послуг у сфері туризму визначено у ст. 18 і 19 Закону України ”Про внесення змін до Закону України” ”Про туризм”. Перелік туристських послуг, що підлягають обов'язковій сертифікації стосовно безпеки для життя та здоров'я людей, захисту їх майна та охорони до-вкілля, порядок проведення сертифікації послуг у сфері туристської діяльності визначається Кабінетом Міністрів України. Підтвердження відповідності туристських послуг здійснюється в устано-вленому порядку. З метою підвищення рівня туристського обслуговування, сприяння спо-живачам у свідомому виборі туристських послуг, забезпечення рівних можли-востей суб'єктам туристської діяльності на ринку туристських послуг, забезпе-чення захисту прав і законних інтересів, життя, здоров'я та майна громадян, пі-двищення рівня екологічної безпеки об'єктам туристської інфраструктури при-своюються категорії якості й рівня обслуговування. Встановлення об'єктам туристської інфраструктури (готелям, іншим об'єктам, призначеним для надання послуг з розміщення, закладам харчу-вання, курортним закладам тощо) відповідної категорії здійснюється за за-явою їх власника. Види категорій об'єктів туристської інфраструктури, порядок їх встанов-лення та зміни визначаються Кабінетом Міністрів України.

До готельних послуг належать послуги готелів з ресторанами або без ресторанів, послуги кемпінгів та місць для короткотермінового проживання, які розподіляються на послуги:

  • молодіжних турбаз та гірських притулків;

  • кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів;

  • місць короткострокового проживання;

  • дитячих та студентських літніх таборів;

  • центрів та будинків відпочинку;

  • санаторних закладів та закладів оздоровчого характеру;

  • здавання внайми умебльованих приміщень на короткий термін;

  • з надання спальних місць у спальних вагонах, на круїзних суднах та інших транспортних і плавзасобах.