Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kylt-nayk-movi-MR-do-SR-Lynchak-2013.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
397.31 Кб
Скачать

Основні правила оформлення цитат

Цитата як самостійне речення повинна починатися з великої літери, навіть якщо перше слово у джерелі починається з малої літери.

Наприклад:

Сучасні умови налагодження ділових стосунків вимагають від фахівця туристичної галузі вдосконалення мовної культури, зокрема професійного мовлення. А це, в свою чергу, вносить значні корективи в систему освіти. «Освіта відстає від життєвих запитів, не врівноважує сподівань окремих особистостей і потреб суспільства»*.

Коли цитата наводиться у вигляді прямої мови, тобто супроводжується словами автора, то розділові знаки при ній ставляться так само, як і при прямій мові.

Наприклад:

Туризм, уособлений різними галузями діяльності, організовує дозвілля громадян усього світу, керує вільним часом людей, сприяє розквіту розумових здібностей людини і культури в цілому. М.Бідо говорив так: «Незабаром можна буде сказати, що туризм співзвучний гуманізму. Він зміг би організувати найбільшу людську пригоду ХХІ століття» *.

«Вкрай важливо здійснити … охорону мальовничих та вартих уваги ландшафтів уздовж уторованих туристських шляхів – вважає Ю.К.Єфремов, – пейзажі вздовж таких шляхів служать візитними картками нашої країни не менш, аніж самі визначні об’єкти на головних пунктах маршрутів»*.

Цитата, що доповнює авторське речення і є його складовою, береться в лапки і пишеться з малої літери, навіть якщо в цитованому джерелі вона починається з великої літери.

Наприклад:

Враховуючи те, що одним із основних напрямів державної політики в галузі туризму в Україні визнано «гарантування безпеки туристів, захист їхніх прав, інтересів та майна»*, вважаємо, що буде важливим і корисним висвітлення деяких питань захисту права особистості на недоторканність житла.

Ж.Дорст вважає, що «…використання природних ресурсів для туризму за умови, звичайно, якщо цей термін буде правильно зрозумілий, дозволяє найкращим чином задовольнити інтереси і захисників природи, і економістів»*.

51

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]