Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.99 Mб
Скачать

42. Ламіна́рна та турбулентна течія. Число Рейнольдса. Умови ламінарної течії

Ламіна́рна течія́ — впорядкований рух рідини або газу, при якому рідина (газ) рухається шарами, паралельними до напрямку течії. Ламінарна течія спостерігається при малих числах Рейнольдса, де сили в'язкості переважають, і вона характеризується сталістю розподілу швидкості руху рідини.

Турбулентна течія - рух рідини (газу або плазми), що супроводжується утворенням вихорів. Турбулентна течія спостерігається при великих числах Рейнольдса, коли переважають сили інерції, котрі, як правило, спричиняють хаотичні вихори та іншу нестабільність потоку.

Число Рейнольдса(Re) — характеристичне число та критерій подібності у гідродинаміці, що базується на відношенні інертності руху течії флюїда до його в'язкості.

Умова ламінарної течії: Ламінарна течія має місце, коли число Re менше від критичного значення. Ламінарна течія спостерігається в дуже в'язких рідинах або при течіях з досить малими швидкостями, а також при повільному обтіканні дуже в'язкою рідиною тіл малих розмірів. Із збільшенням швидкості руху даної рідини (газу) ламінарна течія переходить у турбулентну течію.

43. Теорія подібності та її використання у фізико-технологічних процесах

Теорія подібності: Фізичні явища, процеси або системи подібні, якщо у подібні моменти часу в подібних точках простору значення змінних величин, що характеризують стан однієї системи, пропорційні відповідним величинам іншої системи. Коефіцієнт пропорційності для кожної з величин називається коефіцієнтом подібності.

Використання теорії подібності

Теорія подібності використовується для встановлення умови подібності процесів тертя та зношування, кінетики фізико-хімічних перетворень, моделювання атмосферних явищ тощо. Теорія подібності є основою для планування експериментів та обробки їх результатів.

44.Предмет дослідження молекулярної фізии. Будова речовини. Визначенння вуглецевих одиниць.

Молекуля́рна фі́зика — розділ фізики, який вивчає речовину на рівні молекул.

Речовина́ — вид матерії, яка характеризується масою та складається з елементарних частинок (електронів, протонів, нейтронів, мезонів тощо). Більшість речовин молекулярної будови (кисень, вода), але є й атомарні речовини (графіт, алмаз, гелій,і всі інертні гази), і іонні речовини (всі метали). Будова речовини: Маючи на увазі існування атомарних та іонних речовин, умовно можна говорити узагальнено про молекулярну будову речовини. Усі речовини складаються з дрібних частинок — молекул або атомів. Між молекулами (атомами) існують проміжки.Молекулою називається найменша частинка речовини, що має її основні хімічні властивості та складається з атомів. Атом має складну структуру і являє собою позитивно заряджене ядро, оточене хмарою легких частинок — електронів, які мають негативний заряд.

Вуглецева одиниця - атомна одиниця маси, складова маси атома ізотопу вуглецю 12 C.

1 а.о.м = 1 u ≈ 1,660538782(83) × 10−24 г ≈ 931,494028(23) МеВ/с2

45.Моль речовини. Число Авогадро.Характерний розмір молекул.

Моль — це кількість речовини, виражена в грамах, що чисельно дорівнює її молекулярній масі і відзначається тим, що одному молю будь-якої речовини відповідає однакова кількість молекул.

Число Авогадро — кількість структурних одиниць (атомів, молекул або інших) в одному молі.

Число Авогадро позначають , воно є однією з найважливіших сталих у фізиці і хімії.

Стала Авогадро дорівнює : = 6.02·

46.Рівняння Клапейрона

Рівняння Клапейрона : pV=vRT=(m/M)RT Р – тиск, Т – абсолютна температура, R – універсальна газова стала. V – молярний об*єм.

47.Ізопроцеси. Закон Бойля-Маріотта

Ізопроцесами називаються термодинамічні процеси, що протікають у системі з незмінною масою при сталому значенні одного з параметрів стану системи.

Ізотермічний процес (закон Бойля — Маріотта)

Ізохорний процес (закон Шарля) при

Ізобарний процес (закон Гей-Люссака)

Зако́н Бо́йля — Маріо́тта — закон ідеальних газів, згідно з яким добуток тиску на об'єм незмінної маси такого газу при сталій температурі є величина стала:

48. Зако́н Гей-Люсса́ка

Зако́н Гей-Люсса́ка : Закон теплового розширення газів: при сталому тискові залежність об'єму V даної маси газу від температури .

49. Закон Шарля

Закон Шарля:об’єм газу при постійному тиску прямо пропорційний його абсолютній температурі.

50. Парціальний тиск. Закон Дальтона

Парціальний тиск - тиск окремо взятого компонента газової суміші. Гази завжди випливають з області з високим парціальним тиском в область з більш низьким тиском, і чим більше різниця, тим швидше буде потік.

Закон Дальтона: загальний тиск P суміші ідеальних газів дорівнює сумі парціальних тисків P i компонентів у суміші.

51. Молекулярно-кінетична теорія газового тиску.

За молекулярно – кінетичною теорією газового тиску, тиск газу на стінки посудини визначається з того міркування, що при пружньому відбитті частинки від стінки, зміна її імпульсу дорівнює , де — перпендикулярна до стінки складова швидкості. Підрахувавши переданий за час імпульс, і прирівнявши його до імпульсу сили для тиску отримуємо:де n — кількість частинок в одиничному об'ємі.

Основне рівняння молекулярно-кінетичної теорії газів:

Тобто тиск ідеального газу дорівнює 2/3 до­бутку концентрації молекул n на середнє значення кінетичної енергії хаотичного руху молекул.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]