Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова чорновик.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать
  1. Проблеми побудови сучасних автоматизованих систем управління малих підпрриємств

Особливе значення у формуванні ринкового середовища в Україні набуває розвиток підприємницької діяльності, а саме малого підприємництва як одного з перспективних напрямів створення сучасної економіки країни з розвиненими ринковими відносинами. Світовий досвід у розбудові ринкових відносин свідчить про об'єктивно сформоване господарювання підприємств різної величини: великих, середніх і малих, серед яких 99,8 % усіх підприємств - малі та середні підприємства; дві третини всіх трудящих працюють саме на цих підприємствах. "Велич у малому", або "Small is beautiful" - лозунг з теорії малих розмірів Леопольда Кор та Едгара Шумахера, знайомий у всьому світі, набуває сьогодні неабиякої актуальності. Цей "феномен" малих підприємств (МП) усе більше привертає до себе увагу науковців у дослідженні властивостей малого підприємництва, його проблем.

У наукових дослідженнях, присвячених малому підприємництву, в основному розглянуті проблеми соціально-економічного розвитку МП, самоорганізації підприємств, менеджменту та державної підтримки малого підприємництва. А в сучасній літературі, присвяченій інформаційним системам і технологіям на підприємствах, основна увага зосереджена на досвіді великих підприємств, а малі підприємства (МП) згадуються, як правило, між іншим. Виникає необхідність поєднати досвід побудови інформаційних систем (ІС) і досвід сучасного менеджменту з метою забезпечення ефективного управління МП в сучасних умовах розвитку ринкового середовища в Україні.

Однією з основних умов побудови ефективних ІС - максимальне врахування всіх обмежень, які характеризують межі функціонування інформаційного контуру системи. Частина цих обмежень походить від характерних властивостей зовнішнього середовища, яке оточує інформаційний контур системи. Але не менш значна частина обмежень, що впливають на побудову ІС, походить від характерних властивостей користувача системи.

Метою даного дослідження є визначення обмежень, які, у свою чергу, обумовлюють вимоги до побудови ІС та її функціонування в МП. У дослідженнях будемо керуватися принципом системності, а також системним підходом до побудови ІС [2]. Для здійснення аналізу вимог скористаємося ієрархічним методом класифікації, за яким вимоги поділимо на два класифікаційні угруповання за їх характерними ознаками - кількісними та якісними.

Аналізуючи вимоги, які походять з обмежень за кількісними ознаками, можна зробити висновок, що сучасні АІСУ МП повинні бути орієнтовані на використання низько продуктивних ТЗ, мало кошторисного ПЗ і в своєму складі налічувати модуль, який би виконував функції контролю за середньообліковою чисельністю працівників і розміром валового доходу МП. 

Економічні інформаційні системи (ЕІС) характеризуються як людино-машинні системи, тому визначення вимог до побудови сучасних АІСУ МП з обмежень за якісними ознаками можна, у свою чергу, отримати внаслідок аналізу чинників людського фактора та функції управління в МП. Чинники людського фактора в управлінні підприємницькою діяльністю суттєво впливають на побудову сучасних АІСУ, а особливо в умовах МП, де центральне місце у керуючій частині ІС посідає підприємець, і саме його характерні властивості визначають вимоги у даній підгрупі загальних вимог. Аналізуючи вищеназвані вимоги за якісними ознаками до побудови сучасної АІСУ МП, можна зробити висновок, що їх походження за своїм змістом схоже на частину вимог щодо створення інформаційно-пошукових систем, систем обробки даних, облікових систем, систем підготовки прийняття рішень, виконавчих та експертних систем.

Отже, вимоги до сучасної АІСУ МП у своєму визначенні грунтуються на розвитку сучасних ІС, а саме в їх найбільш перспективному напрямі; орієнтовані на користувача - людину-підприємця з притаманними їй властивостями. Сьогодні на ринку АІСУ підприємницькою діяльністю в Україні пропонується велика кількість пропозицій як вітчизняного, так і зарубіжного виробництва, з урахуванням вимог ринкового середовища країни. У своїй більшості це або корпоративні системи управління ресурсами підприємства, або облікові системи. Існує чимало пропозицій АІС для планування підприємницькою діяльністю, які в основному більш орієнтовані на автоматизацію управління проектами. Але, на жаль, сьогодні немає АІСУ, яка б враховувала всі вимоги, отримані у результаті проведених нами досліджень, і була орієнтована на широке коло користувачів-підприємців малого бізнесу. Тому існує проблема розробки зазначеної системи та її масового впровадження.

18