Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursach (2)оля.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

3.2. Автоматизація амортизаційних відрахувань

Для автоматизації розрахунку амортизації основних засобів я створила в електронних таблицях Ехсеl робочу книгу з двома робочими листами, які називаються "розрахунок" і "головна книга". В робочому листі "розрахунок" міститься таблиця "Розрахунок амортизації основних засобів за І квартал 2004 року", в якій знаходяться такі поля; - найменування основних засобів; - група; - норма амортизації; - балансова вартість;

- поправочний коефіцієнт; - сума нарахованої амортизації. В робочому листі "головна книга" містяться дві таблиці, одна з яких називається "Меморіальний ордер № 11 за І квартал 2004 року ПАТ"Чинбар", в якій містяться такі поля: - номер по порядку; - зміст господарських операцій; - кореспонденція рахунків;  - сума. Друга таблиця називається"головна книга по рахунках 131-99", в якій містяться такі поля: - квартал; - обороти по Дт з Кт рахунків; - оборот по Кт; - сальдо.

В робочому листі "розрахунок " знаходяться дані у вигляді формул. Дані у вигляді формул можна відобразити за допомогою команди Сервіс/ Параметри/Вид/формули. В цьому робочому листі знаходиться рядок "Всього", який вираховується за допомогою авто-суми: =СУММ (D4:D11). Поле "Сума нарахованої амортизації" вираховується за допомогою такої формули: =С4*D4*E4, яку можна розмножувати, зачепивши за маркер, який повинен бути у вигляді хрестика і перемістити його на потрібну кількість даних. В робочому листі "головна книга", в таблиці "Меморіальний ордер № 11 за І квартал 2004 року ПАТ "Чинбар"" міститься поле "Сума", дані якого переносяться з робочого листа "розрахунок", з таблиці "Розрахунок амортизації основних засобів за І квартал 2004 року", з поля "Сума нарахованої амортизації "\"Всього" В робочому листі "головна книга", в таблиці "головна книга по рахунках 131-99" сальдо на початок кварталу я переносила з робочого листа "розрахунок" з комірки D15, обороти по Кт я переносила з "Меморіального ордеру № 11 за І квартал 2002 року КП "Коломия водоканал", з комірки 16, а сальдо на кінець кварталу я визначала за такою формулою: =I25+G26-F26

Висновок

Отже, усі основні засоби, крім землі підтверджені фізичному та моральному зносу, тобто під впливом фізичних сил, технічних та економічних факторів вони поступово втрачають свої якості та приходять до непотребу. Поступове перенесення вартості діючих основних фондів на готовий продукт та накопичення грошового фонду для заміни зношених об’єктів називається амортизацією. На світі декілька різноманітних концепцій амортизації. На Україні діє “натуралістична” концепція. Нарахування амортизації (зносу) регламентується П(С)БО №7, за яким амортизація – це систематичне розподілення вартості основних засобів, яка амортизується протягом строку їх корисного використання (експлуатації).

Нарахування амортизації основних засобів робиться такими методами:

- прямолінійний;

- виробничий;

- зменшення залишкової вартості;

- прискореного зменшення залишкової вартості;

- кумулятивний;

Серед альтернативних методів нарахування амортизації, що передбачені стандартами GAAP, можна визначити такі, як метод списання та заміни, метод групового та змістовного обліку зносу, метод оцінки товарно-матеріальних запасів. Нарахування амортизації у податковому обліку регламентується Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”, за яким амортизація – це поступове віднесення витрат, що пов’язані з придбанням, виготовленням та покращенням основних фондів, на зменшення скоректированого прибутку у межах поставлених норм амортизаційних відрахувань. У податковому обліку існує метод зменшення залишкової вартості та прискорений метод. Треба зазначити, що П(С)БО №7 дозволяє нарахування амортизації податковими методами , що приводить до різноманітних протиріч. Основним питанням амортизаційної політики – який метод амортизаційних відрахувань обрати. Щоб відповісти на це питання треба детально розгляну усі існуючи методи та визначити фактори, що пов’язані з експлуатацією об’єктів основних засобів, бо чітких рекомендацій по цьому приводу у світі не існує. Обраний метод нарахування амортизації закріпляється приказом та відображається у обліковій політиці підприємства. Щомісяця амортизаційні нарахування за обраним методом відображаються на рахунках бухгалтерського обліку, для чого призначений пасивний рахунок 13.Для розрахунку амортизації використовують типову форму ОЗ - 14. Отже , амортизаційні відрахування – один з головних джерел здійснення реальних інвестицій. За допомогою амортизації регулюється швидкість звороту основних засобів, інтенсифікується процес її відтворення, регулюється технічна та виробнича політика на підприємстві. В Україні не вироблено амортизаційної політики, яка б дала змогу стимулювати використання одного з найбільших інвестиційних ресурсів. Необхідно створити таку систему амортизації, яка б у рамках загальнодержавного регламенту дала змогу кожному підприємству обирати найсприятливіші режими відновлення основних фондів. Отже, ми з’ясували, що П(С)БО №7 “Основні засоби” має як позитивні сторони, так і негативні. По-перше він відкидає положення, що зафіксовані у Законі “Про оподаткування прибутку підприємств”, що недопустимо. По-друге, надання необмежених прав підприємствам у виборі системи амортизації не має аналогів у світі. Така міра означає зупинення сплати податку на прибуток. Багато недоліків у стандартах пов’язано з недостатнім виясненням теоретичних основ прискореної та не прискореної амортизації, що потребує доробки у нормативній базі.

Отже, зробимо висновок, що :

- амортизаційна політика перехідного періоду повинна органічно поєднувати директивні та ринкові важелі при посиленні останніх;

- держава повинна регламентувати принципи побудови амортизаційної системи спеціальним Законом України “Про амортизацію”.

- законодавчо затверджений порядок амортизацій повинен збутися недоліків діючої методології.

Література

1. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку : підручник / Ф.Ф. Бутинець ; 2-е вид. Доп. І

Перероб. – Житомир : 2011. – 640 с.

Економічна діагностика підприємств0 -127

2. Бухгалтерський облік: організаційно-методологічні аспекти : навчальний посібник / за ред.

Б.С. Кругляка. – хмельницький : ТУП, 2010. – 286 с.

3. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз : НАВЧ. Посібник / К.В. Ізмайлова. – к. : МАУП, 2011. – 152 с.

4. Кірейцев Г.Г. Фінансовий менеджмент : НАВЧ. Посібник, курс лекцій / Г.Г.Кірейцев та ін. ; за

Ред. Проф. Г.Г. Кірейцева. – Житомир : ЖІТІ, 2009. – 432 с.

5. Ковалев В.В. Фінансовий аналіз / В.В. Ковалев. – м. : фінанси і статистика, 2011. – 429 с.

6. Лахтіонова Л.А. Фінансовий аналіз суб’єктів господарювання : монографія / Л.А. Лахтіонова. –

К. : КНЕУ, 2009. – 387 с.

7. Методи нарахування амортизації основних засобів // «податки та бухгалтерський облік»

8. Парниш Г.О. Бухгалтерський облік: основи теорії і практики / Г.О. Парниш. – к. : знання,

2011. – 245 с.

9. Податковий кодекс України

10. Річна фінансова та виробнича звітність сільськогосподарських підприємств : посібник / за

Ред. Академіка М.Я. Дем’яненка. – к. : ІАЕ, 2010. – 126 с.

1удк 338.43

1. П (с) БО 7 "основні засоби", затверджено наказом МФУ від 27.04. 2000 № 92.

2. Про оподаткування прибутку підприємств: закон України від 22.05. 97 № 283 / 97 - ВР // ВВР. – 1997. 3. Про внесення змін до закону України "про оподаткування прибутку підприємств": закон України від 24.12. 02 № 349 – ІV // ВВР. – 2002. 4.  Про державний  бюджет україни: закон україни на 2003 рік"  від  27.11. 2003 № 1344-іv // ВВР. – 2003. 5. МСБО 16 "основні засоби" / http:// www. Rada. Kiev. Ua.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]