Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vikova_psikhologiya_Gutsulyak_tanya.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
195.58 Кб
Скачать

28. Дайте характеристику криз віку дорослості, причин їх виникнення

Криза молодості. У молодості стратегії життя можуть бути різноманітними. Одна людина може відразу визначити свою життєву лінію і професійну перспективу і наполегливо реалізуватися в ній, інший вважатиме за краще спробувати себе в різних якостях, намічаючи різні перспективи самореалізації, і тільки після цього визначить для себе найголовніші позиції

Для молодості в цілому характерно прагнення до духовного, піднесеного, високого, неординарного, але осмислюються не сентиментально-романтично, як в юності, а реалістично - як можливість досягти, змінити, стати, "зробити себе".

У тих випадках, коли об'єктивні умови життя не дають можливості дотягнутися до необхідних "культурних висот", часто осмислюється як "інша (цікава, чиста, нова) життя" (матеріальна незабезпеченість, низький соціальний та культурний рівень батьків, побутове пияцтво, сімейна псіхопатізація і тощо), молода людина шукає будь-який, нехай навіть брутальний, спосіб вирватися з "неорганічної" середовища, оскільки сам вік припускає усвідомлення наявності різноманітних можливостей життєствердження - "зробити життя самому", за власним сценарієм. Часто прагнення змінитися, стати іншим, знайти нову якість виражається в різкій зміні способу життя, переїзді, зміну місця роботи і т.д., звичайно осмислюється як криза молодості.

Криза молодості часто співвідносять також і з кризою сімейних взаємин. Після перших років шлюбу у багатьох молодих людей зникають ілюзії, романтичний настрій, виявляється відмінність поглядів, конфліктність позицій і цінностей, більше демонструються негативні емоції, партнери частіше вдаються до спекуляцій на взаємних почуттях і маніпулювання один одним.

В основі кризи сімейних відносин можуть лежати агресія в сімейних відносинах, жорстко структуроване сприйняття партнера і небажання взяти до уваги багато інших сторін його особистості (особливо ті, які суперечать склався про нього думку). У міцних шлюбах, як показують дослідження, домінують чоловіки. Але там, де їх влада занадто велика, стабільність шлюбу порушується. У міцних шлюбах важлива сумісність з другорядних, а не за основним особистісним характеристикам подружжя. Подружня сумісність з віком збільшується.

Період молодості з народженням дітей привносить в життя людини і нові соціальні ролі, і безпосередньо зіштовхує його з історичним часом. Це не тільки вже освоєні професійні ролі, ролі чоловіка і дружини, сексуальних партнерів тощо, а ще й ролі матері і батька. Освоєння саме цих ролей багато в чому становить специфіку процесу дорослішання.

Дуже часто в молодості відзначаються рольові внутрішньоособистісні конфлікти.

Криза середнього віку. Криза середнього віку - сама дивна і страшна пора в психічному розвитку людини. Багато людей (особливо творчі), не знайшовши в собі сили, і не знайшовши новий сенс життя, просто йдуть з неї. На цей період (після підліткового) припадає найбільша кількість суїцидів.

У дорослої людини починають формуватися питання, на які він не в змозі відповісти, але які сидять усередині і руйнують його. «У чому сенс мого існування!?», «Це те, чого я хотів!? Якщо так, то що ж далі!? »І т.д. Уявлення про життя, що склалися між двадцятьма й тридцятьма роками, не задовольняють його. Аналізуючи пройдений шлях, свої досягнення і провали, людина виявляє, що при вже сформованої і зовні благополучній життя особистість його недосконала, що багато часу і сил витрачено даремно, що він мало зробив у порівнянні з тим, що міг би зробити, і т. п . Іншими словами, відбувається переоцінка цінностей, критичний перегляд свого «Я». Людина виявляє, що багато що він вже не може змінити у своєму житті, в собі: сім'ю, професію, звичний спосіб життя. Самореалізувати себе в період молодості, людина раптом усвідомлює, що, по суті, стоїть перед тим же завданням - пошуку, самовизначення в нових обставинах життя, з урахуванням реальних можливостей (у тому числі обмежень, не помічається ним раніше). Ця криза виявляє себе у відчутті необхідності «щось робити» і свідчить про те, що людина переходить на нову вікову ступінь - вік дорослості. «Криза тридцяти» - умовна назва цієї кризи. Цей стан може настати і раніше, і пізніше, відчуття кризового стану може наступати протягом життєвого шляху неодноразово (як і в дитинстві, отроцтві, юності), оскільки процес розвитку йде по спіралі, не зупиняючись.

Для чоловіків в цей час характерні розлучення, зміна роботи або зміна способу життя, придбання дорогих речей, часта зміна сексуальних партнерок, причому простежується чітка орієнтація на юний вік останніх. Він, як би починає добирати те, чого не зміг отримати в більш ранньому віці, реалізує свої дитячі і юнацькі потреби.

У жінок під час кризи 30-річчя зазвичай змінюються пріоритети, встановлені на початку ранньої дорослості. Жінок, орієнтованих на заміжжя та виховання дітей, тепер більшою мірою починають залучати професійні цілі. У той же час ті, хто віддавав свої сили роботі, тепер, як правило, направляють їх в лоно сім'ї та шлюбу.

Переживаючи цей кризовий момент свого життя, людина шукає можливість зміцнення своєї ніші в дорослому житті, підтвердження свого статусу дорослого: він хоче мати хорошу роботу, він прагне до безпеки і стабільності. Людина ще впевнений в тому, що можливе повне втілення надій і сподівань, що утворюють «мрію», і старанно трудиться для цього.

Середина життя. На початку п'ятого десятиліття життя (може трохи раніше чи пізніше) людина проходить через період критичної самооцінки і переоцінки того, що було досягнуто в житті до цього часів, аналізу автентичності способу життя: вирішуються проблеми моралі; людина проходить через незадоволеність шлюбними відносинами, турбота про покидають будинок дітей і невдоволення рівнем службового зростання. З'являються перші ознаки погіршення здоров'я, втрати краси і фізичної форми, відчуження в родині й у відносинах з подорослішали дітьми, приходить побоювання, що нічого кращого не вийде в житті, в кар'єрі, в коханні.

Цей психологічний феномен називають кризою середини життя. Люди критично переоцінюють своє життя, аналізують її. Дуже часто ця переоцінка призводить до розуміння того, що «життя пройшло безглуздо і час вже втрачено».

Криза середнього віку пов'язаний зі страхом старіння і усвідомлення того, що досягнуте іноді значно менше, ніж передбачалося, і є недовгим піковим періодом, за яким слідує поступове зменшення фізичної сили і гостроти розуму. Людині притаманна перебільшена заклопотаність власним існуванням і відносинами з оточуючими. Фізичні ознаки старіння стають все очевиднішими і переживаються індивідом як втрата краси, привабливості, фізичних сил і сексуальної енергії. Все це і на особистісному і на соціальному рівні оцінюється негативно. Крім того, у людини з'являється і зростає занепокоєння, що він може опинитися на крок позаду нового покоління, який отримав професійну підготовку відповідно до нових стандартів, енергійного, який володіє новими ідеями і готовністю погодитися на перших порах, на значно меншу зарплату.

У результаті домінуючими в загальному тлі настроїв стає депресивні стани, почуття втоми від набридливої ​​дійсності, від яких людина або ховається в мріях, або у реальні спроби «довести свою молодість» через любовні інтриги або зліт кар'єри. У цей період людина переглядає своє життя і задає собі питання, який іноді дуже страшний, але завжди приносить полегшення: «Хто я, окремо від своєї біографії і ролей, які я виконую?» Якщо він відкриває, що жив, формуючи і зміцнюючи помилкове « я »- тоді він відкриває для себе можливість другого дорослішання. Ця криза - можливість перевизначення і переорієнтації особистості, перехідний ритуал між продовженням підліткового періоду на стадії «першої дорослості» і неминучим настанням старості і близькості смерті. Ті, хто свідомо проходять через цю кризу, відчувають, що їх життя стало більш значимою. Цей період відкриває перспективу набуття нового погляду на своє «я», яка, правда, часто пов'язана з досить болючими відчуттями.

Криза починається з тиску з боку несвідомого. Відчуття «я», придбане людиною в результаті соціалізації, разом з сформованим у нього сприйняттям і сукупністю комплексів, разом з його захистами свою внутрішню дитину, починає скрипіти і скреготати у боротьбі з самост, яка шукає можливості для вираження. До усвідомлення кризи, що наступила людина спрямовує свої зусилля на подолання, ігнорування або уникнути впливу глибинного тиску (наприклад, за допомогою алкоголю).

Опинившись на підході до кризи середнього віку, людина має реалістичним мисленням, він зазнав стільки розчарувань і сердечного болю, що навіть уникає виявляти крупиці своєї підліткової психології.

У цей же час людина починає усвідомлювати, що з його тілом відбуваються неминучі фізіологічні зміни без його волі. Людина визнає, що вона смертна і йому обов'язково прийде кінець, при цьому він не зможе завершити все, чого так пристрасно бажав і до чого прагнув. Відбувається крах надій, пов'язаних з інфантильними уявленні про свого майбутнього життя (влади, багатстві, відносинами з оточуючими).

Виразно відчувається стрес у шлюбному житті. Подружжя, які терпіли один одного заради дітей або не звертали уваги на серйозні проблеми у взаєминах, часто більше не бажають пом'якшувати свої розбіжності. Слід також врахувати, що сексуальна близькість до цього часу притупляється звичкою, відчутним зниженням фізичної форми, першими симптомами послаблюють організм хвороб, настанням клімаксу, глибоко сидить гнівом на партнера і неясним почуттям чогось втраченого в житті. Кількість розлучень серед одружених 15 і більше років поступово збільшується. Саме тому в середньому віці відбувається, так звана «третя хвиля» розірвання шлюбів.

Великі соціальні та психологічні труднощі, з якими стикаються розведені. До них відносяться подолання почуття краху, що відбувся за тривалим періодом особистісних витрат на іншого; втрата звичного способу життя та ймовірна втрата друзів і родичів, що зберегли лояльність до став чужим партнеру.

Чоловікам легше повторно вступити в шлюб, ніж жінкам, і іноді вони одружуються на жінках значно молодшим від себе. У силу соціального осуду шлюбів, в яких дружина старша за чоловіка, жінки виявляють, що група відповідних за віком та вільних чоловіків відносно невелика. Крім того, спілкування і залицяння особливо скрутні, якщо в будинку є діти. Знову утворилися сім'ї стикаються з проблемами змішання дітей від двох і більше попередніх шлюбів, розподілу ролей прийомних батьків і триваючого впливу колишнього чоловіка. Якщо розлучення вдається уникнути і шлюбне життя зберігається, то залишається проблема старіння. Перспектива багаторічної залежності продовжує обтяжувати, в той час як «пусте сімейне гніздо» обіцяє новознайденої свободу.

Стреси на цьому грунті в їх сукупності призводять до психологічної та емоційної напруженості.

Змінюється також ставлення до грошей і багатства. Для багатьох жінок економічна свобода означає матеріальну підтримку, яку вони не отримували. Для багатьох чоловіків матеріальне положення означає нескінченні обмеження. Під час кризи «середини життя» відбувається перегляд і в цій сфері.

У протіканні кризи середини життя у чоловіків і жінок виявлені деякі відмінності. Показано, що у жінок стадії життєвого циклу в більшій мірі структурований не хронологічним віком, а стадіями сімейного циклу - шлюб, поява дітей, залишення виросли дітьми батьківської сім'ї.

Таким чином, протягом кризи «середини життя» виникає і потім зростає необхідність пошуку свого шляху, але на цьому шляху виникають серйозні перешкоди. Симптоми, характерні для кризи, - нудьга, зміна місця роботи та / або партнера, помітні прояви насильства, самоунічтожітельние думки і вчинки, непостійність у стосунках, депресія, тривога і зростаюча нав'язливість. За цими симптомами ховаються два факти: існування величезної внутрішньої сили, яка надає дуже сильний тиск зсередини, і повторення колишніх патернів поведінки, що стримують ці внутрішні імпульси, проте при цьому зростає0 супутня їм тривога. Коли колишні стратегії все гірше і гірше допомагають стримувати зростаюче внутрішньо тиск, з'являється різкий криза у самосвідомості і самовідчутті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]