Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
programa_ist_ukr_kult_11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
368.13 Кб
Скачать

Тема 1. Історія української культури як навчальна дисципліна

Походження української культури. Процес культурогенезу на теренах України. Становлення культури як один із аспектів становлення людини та суспільного способу життя. Складові української культури. Основні функції культури. Проблема періодизації української культури.

Тема 2. Витоки української культури

Українська культура як цілісна система. Культура пізньопалеолітичного населення України. Спосіб життя, поселення, житла. Культура неолітичного населення України. Неолітична революція. Побут, духовна культура та мистецтво. Матеріальна культура землеробів, скотарів. Розвиток мистецтва та монументальної скульптури бронзової доби. Культура скіфо-сарматського часу. Мова, писемність, освіта, наукові знання, образотворче мистецтво населення античних держав Північного Причорномор’я.

Тема 3. Культура Київської Русі та Галицько-Волинського князівства (іх – середина хіVст.)

Етнокультурні риси «українського» середньовіччя. Писемність і освіта. Літописання. Релігія і церква. Наукові знання. Архітектура: дерев’яна і кам’яна. Монументальне мистецтво, іконопис, книжкова мініатюра. Прикладне мистецтво: церковне і народне. Житло та одяг. Вплив культури Київської русі на розвиток культур сусідніх країн. Культура неслов’янських народів: печеніги, хозари, половці.

Тема 4. Українська культура литовсько-польської доби (середина хіv – перша пол. Хvіі ст.)

Виникнення і розвиток української мови. Осередки культури до середини ХV ст.: освіта, книгописання, архітектура і будівництво, образотворче мистецтво, література. Культурне життя до середини ХVІ ст.: освіта і книгописання, початок друкарства, архітектура та будівництво, монументальне малярство, іконопис, література, зародки театру, музика. Українська культура до середини ХVІІ ст.: реформаційний рух, братства та їхні школи, Острозька та Києво-Могилянська академії, книгописання, друкарство, архітектура, образотворче та декоративно-ужиткове мистецтво.

Тема 5. Українська культура доби козацько-гетьманської держави. Українське бароко (друга пол. Хvіі – середина хvііі ст.)

Реформація церкви та освіти, розвиток науки. Розвиток і поширення друкарської справи. Українська барокова література. Українське бароко в архітектурі, образотворчому мистецтві, граверстві. Передумови формування українського театру. Музичне життя України.

Малярство монументальне та станкове. Становлення світського живопису та портрету.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2

Тема 6. Культура України в часи пробудження української національної свідомості (друга пол. ХVІІІ – поч. ХХ ст.)

Особливості розвитку української культури в умовах російсько-австрійської експансії. Формування української національної свідомості. Громадсько-просвітницька діяльність українських товариств.

Нова українська література, драматургія, поезія. Формування національної композиторської школи. Художня освіта. Діяльність мистецьких об’єднань. Архітектура та образотворче мистецтво.

Тема 7. Українська культура та духовне життя на початку ХХ ст.

Особливості розвитку української культури на початку ХХ ст. Освітній, науковий і технічний рівень в Україні на початку новітньої доби. Неоромантична, гуманістична концепція особистості в українській літературі. Творчі здобутки корифеїв українського театру. Модернізм в архітектурі, скульптурі та малярстві. Образотворче мистецтво і граверство у роки національно-визвольної революції 1917-1920рр.

Тема 8. Культура та духовне життя Радянської України (ХХ ст.)

Українське національно-культурне відродження 20-х рр. Національна культура в умовах панування радянської ідеології 30-50-х рр. Літературне життя, архітектура, театр, кінематограф.

Друга пол.. ХХ ст.: Поезія. Література. Музика. Стильові пошуки в образотворчому мистецтві. Релігія і церква в Україні.

Тема 9. Провідні тенденції розвитку сучасної української культури. Модерн і постмодерн.

Наростання кризових явищ в культурі глобалізованого світу. Зростання соціально-прагматичного вектору розвитку європейської культури ХХ ст. Художній світ техногенної цивілізації. Постмодерністська модель світу в українській та світовій інтерпретаціях. Постмодернізм як плюралізм стильових напрямків в українському мистецтві. Характерні риси українського постмодерну та їх прояви в українській культурі

Експансія американської «маскультури». Проблема культурного відчуження: поляризація відношень «елітна культура – народна культура». Нове національно-культурне відродження в добу становлення незалежності України. Шляхи та форми впливу інших культур на українську культуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]