Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики УЦІПІП.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
135.68 Кб
Скачать

3. Організація охорони праці у Філії “Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг” Державного підприємства “Український інститут промислової власності”

Актуальність проблем безпеки праці набуває дедалі більшої державної ваги. Від їх вирішення  значною мірою залежить не тільки успішна робота кожного підприємства чи галузі, але й прискорення розвитку економіки держави в цілому. Це можливо лише за умови забезпечення одного з головних принципів державної політики в галузі охорони праці – пріоритету життя і здоров’я працівників.

Охорона праці, на сьогодні, регулюється цілим комплексом законодавчих актів. Слід зазначити, що дія законодавства з охорони праці поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності.

Згідно чинного законодавства основним Законом України, що визначає основні положення щодо охорони праці у Філії “Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг” ДП “Уккраїнського інституту промислової власності”, є Конституція України . Реалізація основних положень Конституції здійснюється згідно з Кодексом законів про працю України , Кодексом Цивільного захисту України, Законами України «Про охорону праці», «Про загальнообов’язкове соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» ; Також у Філії “Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг” ДП “Уккраїнського інституту промислової власності” до нормативно-правової бази, що регламентує охорону праці, відносяться постанови і рішення Верховної ради України і Кабінету міністрів України, Державного комітету України по нагляду за охороною праці, профсоюзних організацій, нормативна література про небезпечні фактори й умови праці, внутрішні накази та інструкції.

Після прийому на роботу у з працівниками та студентами, що проходять практику чи стажування на базі Філії відповідальна особа яка призначається згідно з наказом директора підприємства, проводить інструктаж з техніки безпеки. Після проведення інструктажу кожен працівник та студент зобов’язаний розписатися в журналі «Про проведення інструктажу з техніки безпеки».

Так наприклад під час прибуття на практику 03.02.2014 року я була ознайомлена з Інструкцією з охорони праці №1 вступного інструктажу з Охорони праці розробленою інженером з охорони праці Жук О.С. Інструктаж з охорони праці №2 з електробезпеки, начальником відділу експлуатації О.М. Рибицьким, Інструкцією з охорони праці №3 з надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, завідувачем медпунктом М.М. Довгополим, Інструкцією з охорони праці №4 про заходи пожежної безпеки, начальником відділу експлуатації О.М. Рибицьким, Інструкцією з охорони праці №13 під час роботи на ЕОМ і перефирійних пристроях, начальником відділення комп'ютеризації та інформаційних технологій М.Г. Монастирецьким.

За охорону праці на підприємстві відповідає керівник та інженер з охорони праці, який відповідає за:

- складання звітів про травматизм на підприємстві;

-дотримання всіх вимог працівниками підприємства охорони праці;

- підготовка та періодичне оновлення нормативних документів з питань охорони праці;

- проведення вступного інструктажу з питань охорони праці;

- проведення навчання працівників підприємства з питань охорони праці;

Відповідно до Положення про систему управління охороною праці у Філії “Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг” ДП “Український інститут промислової власності” відповідальним є керівник підприємства:

1.     Створює комісію підприємства для перевірки знань посадових осіб  та робітників з питань охорони праці, забезпечує навчання та перевірку знань членів цієї комісії.

2.     Визначає порядок і терміни проведення навчання, інструктажу та перевірки знань працівників.

3.     Забезпечує виробничі ділянки нормативними актами про охорону праці, попереджувальними плакатами та знаками безпеки.

4.     Забезпечує своєчасне проведення планово-попереджувальних ремонтів устаткування.

5.     Комплектує служби, які здійснюють нагляд за експлуатацією та технічним станом будівель та споруд.

6.     Забезпечує працівників засобами індивідуального захисту у відповідності до діючих норм та організовує їх віддачу, зберігання та використання.

7.     Забезпечує відповідність технічної документації та технологічних процесів вимогам нормативних актів про охорону праці.

8.     Забезпечує проведення атестації робочих місць на відповідність нормативним актам про охорону праці.

Забезпечує проведення попередніх (при влаштуванні на роботу) та періодичних медичних оглядів працівників та інші обов’язки.

Охорона праці   юриста заснована на чинному законодавстві (Закон України «Про охорону праці», Закон України «Про освіту», Закон України «Про обов’язкове державне соціальне страхування, Закон України «Про пожежну безпеку», «Кодексі законів про працю» та в процесі роботи зобов’язаний:

- виконувати роботу згідно із своїми посадовими обов’язками;

- не залишати без нагляду своє робоче місце, коли офісне обладнання підключене до електромережі (комп’ютер, електроприлади тощо);

- запобігати порушенням правил внутрішнього розпорядку, охорони праці, пожежної безпеки, техніки безпеки та безпеки життєдіяльності.

-  повідомляти начальника відділу про всі нестандартні випадки під час роботи;

Працівник забезпечує:

-  експлуатацію у справному і безпечному стані обладнання, розташованого в кабінеті;

- впровадження у досягнень науки і техніки з метою підвищення безпеки праці, попередження профзахворювань;

Працівник після закінчення роботи повинен:

-  провести огляд приміщення;

-  забезпечити проведення санітарного прибирання та провітрювання приміщення та відсутності підключених приладів, горючих матеріалів тощо;

- закрити відкриті вікна в приміщенні;

- відключити загальну подачу електричної напруги до приміщення

Відображення питань охорони праці здійснюється в колективному договорі

У колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівниками соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов’язки а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

Правління проводить роботу по створенню безпечних умов праці і збереження здоров’я працівників на підприємстві згідно з Кодексом законів про працю України, Законом «Про охорону праці», іншими нормативними актами, а також забезпечує додержання прав працівника, гарантованих законодавством про охорону праці. Для цього передбачаються комплексні інженерно-технічні заходи для досягнення нормативів безпеки, гігієни праці та підвищення рівня охорони праці.

Працівник може відмовитись від порученої роботи, якщо склалась виробнича ситуація, небезпечна ситуація для його життя, здоров’я або оточуючих його людей та середовища. За період простою за цими причинами за ним зберігається середній заробіток.

Працівник вправі розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо Правління не виконує законодавства про охорону праці та умови колективного договору. У такому разі працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі який не перевищує його тримісячного заробітку.

Відповідно до колективного договору працівник забезпечується щорічною відпусткою, термін якої визначається законодавством.

Згідно 19 статті Закону України “Про охорону праці”: фінансування охорони праці здійснюється власником. Працівник не несе ніяких витрат на заходи щодо охорони праці.

На підприємствах, в галузях і на державному рівні у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку створюються фонди охорони праці. Кошти галузевих і державного фондів охорони праці витрачаються на здійснення галузевих і національних програм з питань охорони праці, науково-дослідних і проектно-конструкторських робіт, що виконуються в межах цих програм, на сприяння становленню і розвитку спеціалізованих підприємств та виробництв, творчих колективів, науково-технічних центрів, експертних груп, на заохочення трудових колективів і окремих осіб, які плідно працюють над розв'язанням проблем охорони праці.

До державного, регіональних та галузевих фондів охорони праці надсилаються поряд з коштами державного чи місцевих бюджетів, відрахуваннями підприємств та іншими надходженнями кошти, одержані від застосування органами державного нагляду штрафних санкцій до власників згідно із статтею 31 цього Закону, а також кошти від стягнення цими органами штрафу з працівників, винних у порушенні вимог щодо охорони праці.

Облаштування робочих місць, обладнаних відео терміналами, повинно забезпечувати: належні умови освітлення приміщення і робочого місця, відсутність відблисків; оптимальні параметри мікроклімату; належні ергономічні характеристики основних елементів робочого місця; наявність шуму та вібрації; м’яке рентгенівське випромінювання і електромагнітне випромінювання; ультрафіолетове і ультрачервоне випромінювання; електричне поле між екраном і оператором; наявність пилу, озону, оксидів азоту й автоіонізації. В відділенні за видом професійної діяльності працівників можна дійти висновку, що в умовах інформації і всебічного використання баз даних майже всю частину робочого часу працівники проводять за ЕОМ.

Розглянемо відповідність робочих місць нормативним актам у приміщенні.

Всі робочі місця оснащені персональними комп’ютерами. Тому основним нормативним актом, яким регулюються питання охорони праці в даному випадку є Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин , також інструкції та положення, які стосуються специфікацій роботи на ПЕОМ. Приміщення даного підрозділу має як природне, так і штучне освітлення. На стінах розміщені великі пластикові вікна, а на стелі розташовані два вмонтованих світильника. Віконні прорізи приміщення обладнані жалюзями.

Для обігріву приміщення використовують водяне опалення через батареї, а також кондиціонер. Попри присутність кондиціонера, що в холодну погоду здійснює функцію опалення та кондиціонування повітря, а у жарку – охолодження повітря до максимально доступної температури в приміщенні відсутній іонізатор повітря. Крім комп’ютерів у приміщенні знаходяться також принтери та ксерокси, що є порушенням. Ксерокс повинен стояти в окремому приміщенні.

Щодо розміщення самих комп’ютерів Правилами передбачено, що світло повинно падати на нього збоку, переважно зліва. В даній кімнаті розташування 2 комп’ютери знаходяться відповідно встановленим нормам. Два комп’ютери розташовані так, що природне світло падає з правого боку. Не всі робочі місця відповідають вимогам освітлення.

Всі ЕОМ розміщені біля джерел інфрачервоного випромінювання, відстань між ЕОМ менша за 2.5м, таким чином користувач перебуває під впливом декількох електромагнітних та торсіонних полів. Відстань між бічними поверхнями відео терміналів має бути не меншою за 1.2 м., а фактичне розташування не відповідає цим нормам. Робочі столи відповідають нормам. Робочі сидіння відповідають нормам, а також є підйомно-поворотні і регулювальні механізми. На всіх робочих місцях конструкція меблів забезпечує необхідну відстань очей користувача до екрану. Штучне освітлення відповідає вимогам і становить 400лк, тому на робочих місцях локальні світильники не застосовуються.

Кабінет знаходиться в приміщенні на другому поверсі. Інтер’єр відділів оформлений у світлих тонах: стіни – білі, та шумопоглинаючі пластикові панелі, підлога – паркет світло-коричневого кольору, вікна – жалюзі білого кольору, двері і бар’єри пофарбовані у білий колір, офісні меблі коричневого і сірого кольорів.

Санітарно-гігієнічні умови відповідають встановленим нормам, в будинку відсутні які-небудь токсичні і пожежно-небезпечні речовини та матеріали. Умови і чинники, що несприятливо впливають на організм людини зустрічаються трьох видів: фізичні, хімічні і біологічні захворювання.Умивальники і туалети розташовані в глухій кімнаті (санітарний стан який відповідає нормі)

Найважливішим показником стану охорони праці, її дзеркалом є рівень виробничого травматизму. Чого у Філії не відбувається!

Виникають захворювання з тимчасовою втратою працездатності, наприклад крип, ОРЗ, бронхіт, ангіна тощо. В такому випадку працівникам згідно законодавства виплачуються лікарняні. Причинами таких захворювань можуть бути безпосереднє спілкування з хворими відвідувачами, протяги в приміщенні.

Для профілактики нещасних випадків застосовують заходи організаційного, технічного, санітарно-гігієнічного та психофізіологічного характеру.

До організаційних причин можна віднести: неякісне проведення навчання з питань охорони праці, або взагалі їх відсутність; відсутність контролю, порушення правил експлуатації технічних пристроїв; невиконання заходів щодо охорони праці та правил протипожежної безпеки.

До технічних причин – несправність електрообладнання та електропроводки, відсутність технічного обслуговування.

До санітарно-гігієнічних причин відносять – нераціональне освітлення робочих місць, на задовільні мікрокліматичні умови праці, наявність різноманітних випромінювань з боку працюючих комп’ютерів, копіювальної техніки, мобільних засобів зв’язку, порушення правил особистої гігієни.

До психофізіологічних причин можна віднести – фізичні та психологічні перевантаження організму людини, викликані напруженістю роботи, невідповідність психофізіологічних даних працівників виконуваній роботі. Заходи з попередження нещасних випадків та захворювань поділяються на організаційні та технічні.

До технічних належать заходи з виробничої санітарії та технічки безпеки. Заходи з виробничої санітарії Філії передбачають усунення дії на співробітників шкідливих факторів, а саме: облаштування систем кондиціонування повітря; теплоізоляція будівель; здійснення ремонту із використанням матеріалів, які не шкодять для здоров’я людини, і використовуються для оздоблення офісів та приміщень; установлення оптимального освітлення; застосування раціонального режиму праці та відпочинку. Заходи з техніки безпеки передбачають усунення дії на працюючих небезпечних факторів, джерелом яких є електрообладнання, з яким працюють працівники. До цих заходів, у першу чергу, належать заземлення та занулення електрообладнання, заміна несправного або пошкодженого електрообладнання.

До організаційних заходів належать навчання та нагляд з охорони праці; дотримання нормативних та законодавчих актів із охорони праці; проведення медичних оглядів працівників; рекомендації для самостійних занять по зниженню зорового перевантаження спеціалістів.

Питання організації пожежної безпеки на підприємствах України є досить актуальним, оскільки при виникненні пожежі втрати бувають незліченними. На багатьох підприємствах та організаціях відсутні зовсім або знаходяться, але не можуть бути використаними первинні засоби пожежогасіння у зв’язку з тим, що термін їх дії вичерпаний. Тому у Філії значна увага наділена пожежній безпеці .

Для дотримання правил пожежної безпеки у Філії “Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг” ДП “Український інститут промислової власності” на основі Кодексу цивільного захисту населення

Інструкція обов’язкова до виконання усіма працівниками Філії та поширюється на всі кабінети та приміщення.

Для координації та вдосконалення роботи, пов’язаної із забезпеченням пожежної безпеки та контролем за її проведенням у кожному структурному підрозділі Філії наказом директора призначені особи, відповідальні за протипожежну безпеку.

Територія Філії “Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг” забезпечена первинними засобами пожежогасіння, утримується в чистості, систематично очищається від сміття. Дороги, проїзди до будівель, споруд, пожежних водо джерел, а також підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю. обладнання та засобів пожежогасіння утримуються у справному стані та майже завжди не захаращені.

Отже, охороні праці у Філії потрібно приділяти більше уваги, так як безпека повинна бути на першому місці на будь-якому підприємстві.